Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă broccoli? Tehnologia cultură pentru broccoli

/
/
601 Views

are origine comună cu conopida și este răspândită în aceleași zone. Se utilizează în alimentație, inflorescențele mai puțin com­pacte, comparativ cu cele de , la prepararea diferitelor mâncăruri. Valoarea alimentară este ridicată datorită conținutului bogat în glucide, vitamine și săruri minerale.

Broccoli – cerințe față de temperatură, apă și sol

Temperatura optimă de ve­getație este de 20-24°C, înain­te de apariția inflorescenței și 15-18°C în perioada de formare a acestora. Temperaturile de peste 20°C în timpul formării inflorescențelor grăbesc pro­cesul de formare al florilor și astfel, partea comestibilă se depreciază. Față de apă, are cerințe ridicate. Plantele reacționează negativ atât la lipsa apei din sol cât și la excesul de apă, prin deteriorarea calității părții comestibile. Preferă solurile fertile, bine dezvoltate dar cu capacitate bună de re­ținere a apei, cu pH-ul între 6,8 și 7,5. Plantele de broccoli tolerează solurile ușor sărăturate.

La noi în țară, se cultivă hibridul Flash. Foarte bine se com­portă în cultură, fiind recomandați pentru în câmp, hibrizii olandezi: Fiesta FI- pentru culturi timpurii și Kermit FI – pentru culturi timpurii și de toamnă. Pe plan mondial există o gamă foarte variată de soiuri și hibrizi Fi, având inflorescențe de mărime și culoare diferită: Dandy Early, Neptune, Marathon, Shogun, Pollux, Aikido.

Cum se cultivă broccoli?

În țările mari producătoare de broccoli, se cultivă atât în câmp cât și în sere și solarii. Tehnologia de cultură este asemănătoare cu cea de co­nopidă. Cultura în câmp se poate realiza primăvara sau toamna. La cultura timpurie pentru a preveni efectul nefavorabil al temperaturilor mai reduse asupra plantelor, prin provocarea înfloririi anticipate, se recomandă prote­jarea culturii cu adăposturi joase, de tip tunel.

Pentru cultura timpurie de broccoli, răsadul se produce în răsadnițe calde, înce­pând din luna martie. Se folosesc 300-350 g sămânță pentru un hectar de cultură. Răsadul se plantează în prima decadă a lunii aprilie la distanță de 70-75/25-30 cm. Pentru cultura târzie, răsadul se produce pe strat, în câmp, semănându-se la începutul lunii mai, plantarea având loc în luna iunie, la distanțe de 70-75/30-35 cm.

În țările din vestul Europei se practică și culturi cu desimi mari, cu 20 plante/mp, pentru a obține inflorescențe mici care sunt destinate conser­vării prin congelare. În acest caz se plantează la 25-30 cm între rânduri și 15-20 cm între plante pe rând.

Lucrările de întreținere la cultura de broccoli sunt aceleași cu cele aplicate la conopidă, cu mențiunea că nu sunt necesare măsurile de protejare a inflorescențelor față de lumină. Recoltarea se face în momentul când inflorescențele s-au dezvoltat suficient, sunt relativ compacte, înainte de deschiderea bobocilor florali. Se recoltează manual prin mai multe treceri, deoarece după recoltarea in­florescenței principale, apar noi lăstari care vor forma și ei inflorescențe dar mai mici. Inflorescențele se taie cu o porțiune din tulpină de 10-15 cm.

După recoltare trebuie să se acorde atenție deosebită păstrării deoarece perisabilitatea este mult mai mare comparativ cu conopida. Astfel la temperaturi de 15-20°C se depreciază calitativ în timp de 1-2 zile. La o temperatură de 10°C se poate păstra câteva zile fără deprecieri semnificative. Păstrarea în stare proaspătă nu poate depăși 2-3 săptămâni nici în depozite cu atmosferă controlată (temperatură scăzută, < 5°C, concentrația sporită în dioxid de carbon, 5-10%). Păstrarea mai îndelungată poate fi posibilă numai în stare congelată. Producția este de 10-12 t/ha (40% din inflorescențe principale) la cul­tura timpurie și 20 t/ha (60% din inflorescențe principale) pentru cultura de toamnă. Cultura forțată de conopidă și protejată este asemănătoare cu cea aplicată la conopidă.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar