Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă ardeii în câmp, în solarii sau sere? Producerea răsadurilor

/
/
486 Views

Ardeii se cultivă pentru fructele sale, care au multiple întrebuințări în alimentația omului, atât în stare proapătă, cât și preparată sau conservată. În funcție de gustul lor, fructele pot fi dulci sau iuți.

Ardeii dulci (verzi, roșii sau în stadii intermediare) se pot consuma în stare proaspătă, sub formă de diferite salate crude sau coapte, simple sau asortate, cu brânză, pateuri ş.a. De asemenea, ardeii dulci se folosesc la prepararea ciorbelor, supelor sau diferitelor mâncăruri ori tocane. Un mod tradițional de preparare sunt ardeii umpluți.

Varietatea mare a conservelor în care se folosesc ardeii este aproape asemănătoare cu cea a roșiilor. Fructele de se folosesc la prepararea sucului conservat, bulionului, pastei sau a pudrei (boielii). În mod deosebit, ardeii gogoșar se consumă marinat, iar cel lung sub formă de murături.

Ardeii iuți sunt mai cunoscuți și mai răspândiți în lume decât ardeii dulci. Ca aliment, se folosesc ca atare sau împreună cu diferite preparate culinare, datorită gustului iute (picant) și aromat ce stimulează pofta de mâncare și digestia. De asemenea, ardeii iuți se folosesc la aromatizarea murăturilor sau marinat. În mod special, este folosit la prepararea boielii iuți, iar în unele țări la prepararea sucurilor și sosurilor picante.

Compoziţia chimică a principalelor forme cultivate de ardei în % din substanţa
Compoziția chimică a principalelor forme cultivate de ardei în % din substanța

Principalii factori de risc la cultura de ardei

Dacă la ardei nu se întâlnește acea rusticitate proprie tomatelor, în schimb, culturile de ardei nu se găsesc sub incidența unui mare număr de factori de risc cunoscuți la . Pe scurt, principalii factori de risc sunt:

 • calitatea răsadurilor este depreciată mai ales de densitatea prea mare care determină alungirea tulpinii și “golirea” ei de frunze;
 • brumele au incidență mai mare toamna și sunt aproape catastrofale la culturile semincere, ca și la cele la care recoltarea se realizează la maturitatea fiziologică (gogoșari, ardei de boia ș.a.);
 • seceta solului și cea atmosferică pot compromite parțial sau total cultura.

Ardeii – cerințe față de temperatură, apă, lumină, sol și

Ardeiul, în comparație cu tomatele, are cerințe mai mari față de factorii de mediu.

Cerințele ardeilor față de căldură

Temperatura este un factor de mediu limitativ pentru cultivarea ardeiului. Germinația începe de la 14-15°C și durează până la 20-25 de zile. La temperaturi de 20-25°C, germinarea durează 6-9 zile. La temperaturi de peste 30°C, germenele suferă anomalii morfologice. Ardeii cresc și se dezvoltă optim la temperaturi de 22-25. Suma gradelor de temperatură activă (peste 17°C) este de cel puțin 3000°C (Patron, 1992). Limitele extreme admise pentru creșterea ardeilor sunt cuprinse între 15 și 35°C; creșterea este stopată la temperaturi sub 10°C.

Înflorirea și fructificarea ardeilor sunt major influențate de temperatura solului și aerului. Regimul optim pentru aceste fenofaze variază în jur de 25°C. La temperaturi superioare de 25°C apare o abundență a butonilor florali în stadiul de anteză, iar temperaturile de 15-17°C favorizează înflorirea și determină uneori partenocarpia.

Cerințele ardeilor față de apă

Apa este un factor important în creșterea și dezvoltarea ardeiului. Creșterea și fructificarea ardeiului se realizează în condiții optime, dacă în sol este asigurat un nivel de 70-80% din capacitatea de câmp, iar în aer o umiditate relativă de 60-70%.

Necesarul ardeilor pentru apă este mai redus în prima lună de la plantare și chiar se recomandă un nivel mai redus al apei în sol pentru a nu răci excesiv solul și pentru a forța plantele să se înrădăcineze mai în profunzime. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că o secetă accentuată, inclusiv atmosferică, în această perioadă determină defolierea plantelor, ceea ce întârzie foarte mult dezvoltarea ulterioară a acestora.

În perioadele înfloririi, fructificării și creșterii fructelor, nevoile ardeiului pentru apă sunt maxime, recomandându-se chiar niveluri până la 90% din capacitatea de câmp. Seceta în această perioadă determină căderea mugurilor florali și chiar a florilor și fructelor; de asemenea, fructele rămân mici, deformate, se veștejesc și se deshidratează excesiv. Consumul hidric specific al ardeiului este cuprins între 7000 și 9000 m³/ha.

Cerințele ardeilor față de lumină

Ardeiul, după locul său de origine, este o plantă de zi scurtă, dar condițiile diferite de lumină în care a evoluat pe tot globul, a dus la apariția de forme la care reacția fotoperiodică și-a scăzut mult din importanță.

Ardeii au pretenții foarte mari față de lumină. Aceste pretenții se referă la intensitatea luminii și cantitatea de energie radiantă. Intensitatea luminoasă se consideră optimă la valori de 30-40 mii lucși; fructificarea începe la cel puțin 8-10 mii de lucși. Insuficiența luminii determină o prelungire evidentă a perioadei de vegetație, în dauna fructificării. Durata de iluminare și intensitatea sunt foarte importante în seră, unde pot ajunge la valori de 9-10 ore și, respectiv 2-3 mii de lucși, determinând creșterea redusă a plantelor, un număr mic de frunze, căderea mugurilor florali, a florilor și a fructelor.

Cerințele ardeilor față de sol

Solul influențează creșterea și dezvoltarea plantelor în mod deosebit prin structură, textură și nivelul de fertilitate. Ardeiul solicită soluri bine structurate, ușoare, luto-nisipoase sau mijlocii, adânci, permeabile, bogate în elemente fertilizante (azot total 100-150 mg/100 g sol, fosfor mobil 15-25 mg/100 g sol, potasiu schimbabil 12-19 mg/100 g sol), cu un conținut ridicat de humus (4-5%) și un pH de 6-6,5. Ardeii se cultivă pe solurile aluviale, cernoziomurile levigate, solurile brun-roșcate de pădure luto-argiloase. Ardeii nu se cultivă pe solurile mai grele, cu permeabilitate redusă etc.

Cerințele ardeilor față de elementele nutritive

Elementele nutritive reprezintă, alături de apă, factorul de mediu de care depinde în mod esențial producția de ardei. În funcție de consumul specific, ardeiul este considerat ca o specie mare consumatoare. Acest consum variază în funcție de producția realizată la hectar, de tipul de cultură, de varietate și soi.

Consumul specific de elemente nutritive (kg/t) la ardei
Consumul specific de elemente nutritive (kg/t) la ardei

Analizând pe fenofaze, ardeiul are nevoie, în faza tânără de, cantități moderate de elemente nutritive; perioadele critice de nutriție sunt: începutul creșterii vegetative, începutul înfloririi, apariția primelor fructe, toată perioada care urmează până la 25-30 zile înainte de sfârșitul culturii.

Cerințele ardeilor față de aer

Aerul este un factor care interesează în mod deosebit culturile din seră. Se apreciază că în perioada fructificării este necesară o bună aerisire a serei, dar fără a se provoca curenți reci, față de care ardeiul este sensibil. Sporirea concentrației atmosferei cu dioxid de carbon până la 0,10-0,15% asigură sporuri de producție și precocitate, dacă temperatura și lumina sunt în limite optime.

Soiuri de ardei

Sortimentul actual de ardei cultivat în lume este foarte variat, în funcție de zona geografică, tradiție, preferința consumatorilor etc. Deși în lume sunt cultivate cinci specii, așa cum s-a mai arătat, în Europa se cultivă aproape exclusiv specia C. annuum; alături de aceasta, foarte rar, se întâlnește specia C. frutescens.

Clasificarea horticolă a sortimentului cultivat în lume diferă în funcție de diferite criterii și de autori.

În România se cultivă următoarele forme (grupe) horticole de ardei:

 • ardeiul gras: fructe mari, dulci, în formă de prismă, trunchi de piramidă, inimă ş.a.;
 • ardeiul gogoșar: fructe mari, dulci, rotunde, puternic turtite, cu suprafața mai mult sau mai puțin lobată;
 • ardeiul lung: fructe mari, dulci, cu pulpa mai subțire decât formele anterioare, de formă conică, alungită, uneori aplatizată (în formă de teacă), drepte sau curbate;
 • ardeiul iute: fructe mici, iuți, cu pulpa subțire, de formă conic-alungită sau sferică;
 • ardeiul de boia: fructe asemănătoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute, cu o mare concentrație în pigmenți colorați.

ardeii?

Cultura ardeilor se diferențiază în funcție de grupa horticolă (ardei gras, ardei gogoșar etc.) sau în funcție de locul de cultură.

Ardeii 1
Ardeii 1

Cum se cultivă ardeii prin răsad?

Cultura ardeilor în câmp prin răsad se practică în mod asemănător pentru toate tipurile de ardei (gras, gogoșar, lung, iute sau de boia), cu unele diferențe semnificative privind, de exemplu, înființarea culturii sau aplicarea regimului de irigare ori fertilizare.

Cum trebuie să fie solul pe care se cultivă ardeii?

Alegerea terenului se face în funcție de asolamentul legumicol practicat și, în mod deosebit, de planta premergătoare. Cele mai bune premergătoare sunt speciile leguminoase (mazărea, fasolea), apoi legumele cucurbitacee, cele din grupa cepei, legumele verdețuri, dar și leguminoasele perene (lucerna și trifoiul). Nu sunt recomandate solanaceele sau unele legume care lasă o mare rezervă de agenți patogeni de sol (de exemplu, Fusarium).

Terenul ales trebuie să prezinte un sol de cea mai bună calitate, adică cu textură mijlocie, bine structurat, cu o bună permeabilitate pentru apă, profund și cu o foarte bună fertilitate. Pentru ardeii gogoșar sau de boia, care trebuie să ajungă mai repede la maturitatea fiziologică, se recomandă soluri mai ușoare, cu o bună expoziție spre soare și care se drenează ușor.

Cum se pregătește solul pentru cultura de ardei?

Pregătirea terenului se realizează în mare măsură ca la tomate, cu lucrări efectuate toamna și primăvara. Toamna, esențiale sunt fertilizarea de bază și arătura adâncă. Fertilizarea se va realiza cu 50-60 t/ha gunoi de grajd sau compost, dar pentru ardeiul gogoșar și de boia obligatoriu se va administra mraniță în cantitate de 30-40 t/ha. Fertilizarea organică se completează cu cea chimică: 300-500 kg/ha superfosfat simplu și 100-150 kg/ha sulfat de potasiu. După arătura de bază (28-30 cm adâncime), terenul se lasă în brazdă nelucrată. Primăvara, până în preajma înființării culturii, terenul se menține curat de buruieni și fără crustă prin 1-2 lucrări cu grapa cu colți reglabili.

Cu două săptămâni înainte de înființarea culturii, terenul se mobilizează prin două lucrări cu grapa cu discuri (10-12 cm adâncime). Între cele două lucrări cu grapa cu discuri se administrează următoarele cantități de îngrășăminte: 100-­120 kg/ha sulfat de potasiu și 100-200 kg/ha azotat de amoniu sau 300-400 kg/ha Complex III (NPK). De asemenea, se efectuează obligatoriu o erbicidare ppi cu 3-5 L/ha Treflan 24 EC sau 3-4 L/ha Dual 500 EC; după aplicare, erbicidele se încorporează imediat. Lucrările de pregătire a terenului se continuă cu modelarea terenului în straturi cu lățimea la coronament de 94-104 cm. Înființarea culturii prezintă unele particularități, în funcție de tipurile horticole de ardei. Culturile de ardei în majoritatea țărilor și zonelor de pe glob se înființează prin răsad.

Cum se produc răsadurile de ardei?

Răsadurile de ardei se pot produce în răsadnițe, sere înmulțitor și, mai rar, în solarii încălzite sau reci. Răsadurile se produc la pat, în cuburi nutritive sau în palete alveolare (speedling); răsadul la ghivece este prea scump. Pentru culturile de ardei gogoșar se recomandă cu prioritate producerea răsadurilor în cuburi nutritive sau în palete alveolare. Cantitatea de sămânță necesară pentru a obține răsadurile pentru o suprafață de 1 ha cultură este de 0,8-1 kg. Pentru germinare și răsărire va fi asigurată o temperatură de 22-25°C; timpul de la semănat la răsărit va fi în acest caz de circa 10 zile. Densitatea răsadurilor produse la pat nu trebuie să depășească 400-500 de fire/m². Răsadul nu se repică pentru a asigura dezvoltarea mai profundă a sistemului radicular. Vârsta răsadurilor va fi de 50-70 de zile, în funcție de anumite situații concrete.

Răsaduri de ardei
de ardei

Când se răsadul de ardei?

Perioada de înființare a culturii de ardei variază în funcție de zonă și începe după ce în sol sunt asigurate temperaturi de peste 12-14°C, ceea ce, exprimat calendaristic, înseamnă 25 aprilie-15 mai, în funcție de zonă.

Schema de înființare a culturii de ardei este relativ simplă (fig. de mai jos): pe teren modelat se amplasează câte două rânduri pe strat la 70-80 cm, în funcție de lățimea stratului la coronament (94 sau 104 cm); pe teren nemodelat se plantează în rânduri echidistante la 70 cm. Distanța între plante pe rând variază în funcție de vigoarea convarietății, soiul folosit și de zona de cultură. La ardeiul gras se recomandă distanța de 17-20 cm, realizându-se o densitate de 66-84 mii plante/ha; la ardeiul gogoșar se recomandă distanțe mai mari, pentru o mai bună însorire și, ca urmare, o maturare mai rapidă, de exemplu, de 20-25 cm, corespunzător unei densități de 53-77 mii plante/ha; la ardeiul lung se asigură o distanță de 15-17 cm, asigurându-se o densitate de 78-95 mii plante/ha; la ardeiul iute se va realiza o distanță de 10-15 cm, corespunzător unei densități de 88-142 mii plante/ha. Ardeii se plantează manual sau mecanic, ca și în cazul culturii de tomate, înființată prin răsad.

Scheme de înființare a culturii de ardei în câmp a - pe teren modelat, b - pe teren nemodelat
Scheme de înființare a culturii de ardei în câmp a – pe teren modelat, b – pe teren nemodelat

Cum se îngrijesc ardeii?

Lucrările de îngrijire a culturii de ardei, în cea mai mare parte, au caracter general și urmăresc asigurarea condițiilor optime de creștere și dezvoltare; lucrările cu caracter special au ca scop dirijarea fructificării și maturarea (fiziologică) în timp optim a fructelor. Prima lucrare de îngrijire este, de regulă, completarea golurilor, care se efectuează la 5-7 zile după plantare. Menținerea culturii curată de buruieni și fără crustă se realizează prin prașile manuale, în număr de 2-3, și prașile mecanice, ori de câte ori este nevoie (5-8 ori), datorită numărului mai mare de udări, dar, mai ales, din cauza numărului mare de recoltări, cu prilejul cărora se tasează solul.

Când și cum se udă ardeii?

Ardeii necesită multă apă. Deci, irigarea este lucrarea generală în afara căreia nu se poate realiza cultura de ardei. Deosebit de importantă este irigarea până la pornirea plantelor în vegetație. În această perioadă, deși nevoile ardeilor față de apă sunt relativ reduse, totuși, pentru asigurarea prinderii, se efectuează 1-2 udări cu norme de circa 200 m³/ha, după care nu se mai udă pentru a stimula înrădăcinarea mai în profunzime. Până la formarea primelor fructe se realizează 2-3 udări de întreținere, cu norme de 250-300 m³/ha, la interval de 7-10 zile.

Când ardeii sunt încărcați de fructe, udările sunt mai dese (săptămânal) și cu norme mai mari, de 300-350 m³/ha. De menționat este faptul că, pentru ardeii care se recoltează la maturitatea în verde, udările se aplică până în preajma momentului desființării culturii. În schimb, la ardeii la care se preconizează recoltarea la maturitatea în roșu, udările se sistează când plantele au o încărcătură suficientă de fructe, iar fructele sunt la dimensiunile corespunzătoare soiului (de exemplu, la ardeiul gogoșar). Regimul de irigare, de exemplu, pentru ardeiul gras și lung, prevede 10-15 udări, cu o normă de 3500-5000 m³/ha.

Fertilizarea fazială

Fertilizarea fazială are un efect deosebit asupra nivelului producției de ardei. La ardeii care se vor recolta la maturitatea în verde, se pot efectua până la 4-5 fertilizări. Prima fertilizare se aplică după ce plantele au pornit în vegetație (la două săptămâni de la plantare), folosind circa 100 kg/ha azotat de amoniu și până la 100 kg sulfat de potasiu. A doua fertilizare se efectuează după circa trei săptămâni și corespunde fazei de ramificare a plantei și de apariție a primelor fructe; se pot folosi azotat de amoniu în cantitate de 75-100 kg/ha sau chiar un îngrășământ complex, aplicate radicular.

După 3-4 săptămâni, când plantele ating un habitus aproape de maxim și primele fructe sunt bune de recoltat se mai poate efectua o fertilizare radiculară cu azotat de amoniu în cantitate de 75 kg/ha sau se continuă cu 2-3 fertilizări foliare cu îngrășăminte complexe, la intervale de 2-3 săptămâni, aplicate sub formă de soluție 0,5% în cantitate de 1000 L/ha. De menționat că la culturile la care se are în vedere grăbirea maturării recoltei (ardeiul gogoșar sau de boia) nu se aplică mai mult de 2-3 fertilizări faziale.

Combaterea bolilor și dăunătorilor la cultura de ardei

Combaterea bolilor și dăunătorilor, deși nu prezintă aceeași importanță ca la cultura de tomate, trebuie avută în vedere, mai ales în cazul condițiilor favorabile pentru agenții patogeni sau dăunători. Probleme deosebite apar dacă răsadul la plantare a fost, de exemplu, infectat de Pythium sau infestat de Tetranychus, Aphidae sau Trialeurodes.

Atacul dăunătorilor este în mod evident mai important decât cel al bolilor. Importanța sa este mai mare, mai ales în anii secetoși. Trebuie arătat că ardeiul nu prezintă dăunători specifici. Cei mai comuni dăunători la culturile din câmp sunt gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemliniata) și afidele (Myzus persicae, Macrosiphon euphorbiae ș.a.). Atacul gândacului din Colorado poate fi deosebit de periculos, ducând la grava afectare a culturii, chiar compromițând-o. Pentru combatere se pot folosi: Ekalux 0,1%, Victenon 0,1%, Mospilan 0,06% ș.a. Contra afidelor se recomandă Sinoratox 0,1%, Pirimor 0,1%, Fastac 0,4% ş.a.

Lucrări speciale la cultura de ardei

Lucrările speciale de îngrijire a culturii de ardei se aplică numai în anumite situații. De exemplu, pe suprafețe mici, când se are ca scop obținerea unor fructe de calitate deosebită și mai timpurii, inclusiv la maturitatea în roșu, se pot efectua lucrările de copilit sau cârnit. De asemenea, la culturile de ardei gogoșar sau ardei de boia se aplică tratamentul cu Ethrel în vederea grăbirii maturării. Această lucrare este cu atât mai necesară în cazul existenței evidente a pericolului brumelor timpurii. Plantele se tratează cu Ethrel în concentrație de 1000-3000 ppm, cu 2-3 săptămâni înainte de sfârșitul perioadei de vegetație.

Când se recoltează ardeii?

Recoltarea tuturor formelor de ardei se poate realiza în stadii de maturitate, corespunzător așa-numitei culori verzi (dar aceasta poate fi și galbenă, în funcție de soi) sau culorii roșii (galbene sau portocalii, în funcție de soi), precum și în stadii intermediare. Pentru scopuri strict specifice, așa cum s-a mai arătat, unele forme (ardeiul de boia, ardeiul gogoșar și uneori ardeiul lung) se recoltează la maturitatea fiziologică (în roșu). De asemenea, și celelalte forme de ardei se pot recolta la acest stadiu de maturitate fiziologică, valorile senzorială, nutritivă și comercială fiind net superioare.

Trebuie evidențiat faptul că fructele de ardei, ca și cele de tomate, își pot continua maturarea până la stadiul în roșu, dacă sunt recoltate când au dimensiunea maximă și au început schimbarea culorii spre roșu.

Ardeii se recoltează manual, eșalonat de 8-10 ori la ardeiul gras, de 3-4 ori la cel gogoșar și de 1-2 ori la ardeiul de boia. Prima recoltare la ardeiul gras începe la jumătatea lunii iunie în sudul și vestul țării și la 5-10 iulie în jumătatea de nord a țării. La ardeiul gogoșar începe recoltatul din a doua jumătate a lunii august. La ardeiul gogoșar se preconizează, iar la cel de boia se practică și recoltarea mecanizată, cu combine speciale. Așa cum s-a mai arătat, fructele sunt puțin perisabile, dar, după recoltare, se evită menținerea acestora la soare, pentru a preveni veștejirea și reducerea aspectului comercial.

Producțiile variază în funcție de forma horticolă și cultivar, de nivelul tehnologic aplicat, de numărul de recoltări și de gradul de maturare. Nivelul mediu al producțiilor, în aceste condiții, variază între 25-35 t/ha – la ardeiul gras, 20-25 t/ha – la ardeiul gogoșar sau lung şi 6-10 t/ha – la ardeiul iute.

Cum se cultivă ardeii prin semănat direct?

Această variantă de cultivare a ardeiului se poate realiza la toate formele de ardei, dar cu rezultate mai bune numai în zonele din sudul și sud-vestul țării. Acest sistem de cultură se practică cu succes în Ungaria pentru obținerea ardeiului folosit în prelucrarea industrială.

Alegerea și pregătirea terenului se efectuează ca la cultura prin răsad.

Când se seamănă ardeii?

Ardeii se pot semănat puțin mai devreme față de epoca de plantat, pentru a valorifica eventualele condiții legate de starea vremii și un nivel corespunzător al apei în sol. Sămânța va fi tratată și dezinfectată pentru stimularea germinării și protecție fitosanitară. Cel mai bine se recomandă folosirea seminței drajate. Lucrarea se efectuează cu mașini de precizie (Nibex sau SPC-6, corespunzător reglată) sau cu mașini pentru sămânță drajată care seamănă bob cu bob. De asemenea, pot fi folosite și metodele prezentate la tomate. Cantitatea de sămânță în cazul semănătorii Nibex este de 1,5-2 kg/ha, iar în cazul semănătorilor ce seamănă bob cu bob este de 0,8-1,1 kg/ha. Adâncimea de semănat este de 1,5-2 cm.

După semănat se recomandă un tăvălugit ușor și, eventual, aplicarea unor produse (emulsii polimere) pentru prevenirea crustei. De asemenea, după semănat, dacă solul nu este suficient de umed și când temperatura este superioară nivelului de 12-15°C, se aplică 1-2 udări ușoare prin aspersiune fină, cu 100-150 m³/ha, efectuate până în timpul amiezii, astfel ca solul să se încălzească până la apusul soarelui.

Cum se îngrijesc ardeii?

Lucrările de îngrijire sunt, în general, asemănătoare cu cele de la cultura prin răsad. În mod distinct sunt de menționat câteva deosebiri. În primul rând, chiar înainte de răsărit și imediat după acesta, se efectuează cel puțin două tratamente la sol cu produse de protecție fitosanitară specifice răsadurilor. De asemenea, după răsărirea completă a plantelor, când acestea au 2-3 frunze, se efectuează lucrarea de rărit, dacă este nevoie, asigurându-se o densitate de circa 100 mii plante/ha. După rărit se efectuează o udare cu 150-200 m³/ha, de asemenea prin aspersie fină, pentru a uniformiza cultura. După ce terenul s-a zvântat se realizează o prașilă manuală și una mecanică, cu care ocazie se aplică și o primă fertilizare fazială.

Ardeii se recoltează mult mai târziu calendaristic, față de culturile înființate prin răsad, respectiv după 35-50 de zile. Producțiile sunt cu circa 15-30% mai mici față de cultura prin răsad, în funcție de zona de cultură, condițiile meteorologice și, mai ales, de lungimea perioadei de vegetație specifică cultivarului folosit.

Cum se cultivă ardeii în solarii?

În solarii, se cultivă de obicei ardeiul gras și, uneori, la ardeiul iute, dar se poate cultiva și ardeiul lung, dacă există o justificare economică.

Pregătirea solariilor și a terenului pentru cultura de ardei

Pregătirea solariilor şi a terenului din solarii sunt executate ca la cultura de tomate. Din toamnă se desființează cultura anterioară, se nivelează terenul, se efectuează fertilizarea de bază cu până la 80 t/ha gunoi de grajd bine fermentat sau 100 t/ha gunoi semifermentat, 500-600 kg/ha superfosfat și 250-300 kg/ha sulfat de potasiu și se finalizează cu mobilizarea adâncă, folosind mașina de săpat solul.

Primăvara, cu circa două săptămâni înainte de înființarea culturii, se acoperă solariile cu folie de polietilenă. După aceea, imediat ce terenul poate fi lucrat, se efectuează în ordine lucrările: fertilizarea starter cu 300 kg/ha azotat de amoniu, erbicidarea cu Dual 500 EC 5 l/ha sau Cobex 25 EC 1,5-2 l/ha, mobilizarea superficială a solului cu freza, încorporându-se și îngrășământul și erbicidul aplicate anterior și, în final, lucrarea de modelare a terenului, dacă se are în vedere înființarea culturii pe teren modelat. Modelarea se efectuează astfel ca într-un solar bloc cu travee de 3 m lățime să se poată planta câte șase rânduri, iar în solarul tunel cu lățimea de 5,4 m să se poată amplasa 8-10 rânduri (fig. de mai jos).

Scheme de înființare a culturii de ardei în solarii bloc a și tunel b
Scheme de înființare a culturii de ardei în solarii bloc – a și tunel – b

Odată cu modelarea se efectuează și marcarea rândurilor. Dacă irigarea se va efectua prin alte metode decât prin rigole, în solarul tunel terenul poate rămâne nemodelat; în acest caz este necesară marcarea rândurilor.

Când se plantează ardeii în solarii?

Înființarea culturii se efectuează numai cu răsad produs în cuburi nutritive, în sere înmulțitor. Semănatul în vederea obținerii răsadurilor de ardei se efectuează în perioada 1-10 februarie, astfel ca până la plantare răsadurile de ardei să aibă o vârstă de circa 60 de zile. Ardeii se plantează în solar în perioada 1-10 aprilie, în sudul țării, sau în epoca 10-20 aprilie, în celelalte zone ale țării, atunci când în sol, la 7-10 cm, este o temperatură de peste 12-13°C.

Schema de plantare variază în funcție de numărul de rânduri de plante amplasate, asigurându-se densități de 60-65 mii plante/ha. În cazul ardeiului iute, care are un habitus mai redus, densitatea poate ajunge la 80-90 mii plante/ha, prin reducerea distanței dintre plante pe rând. Ardeii se plantează manual, în gropi (copci) individuale, efectuate cu lingura de plantat sau cu sapa. După plantare, fiecare plantă se udă individual cu câte 0,5­-1 L apă.

Cum se îngrijesc ardeii în solarii?

Lucrările de îngrijire sunt mult mai complexe și mai migăloase comparativ cu cele din câmp și se împart în lucrări generale și lucrări speciale. Lucrările generale de îngrijire sunt: completarea golurilor, irigarea, fertilizarea fazială, prășitul, combaterea bolilor și dăunătorilor și reglarea factorilor de microclimat.

La 4-5 zile de la plantarea ardeilor se efectuează completarea golurilor. Odată cu această lucrare, dacă este nevoie, se aplică încă o udare la întreaga cultură. Următoarele udări se vor realiza prin rigole sau prin alte metode, inclusiv prin picurare; în cazul udării pe rigole, normele de udare sunt de 300-400 m³/ha și se aplică, de regulă, săptămânal, în funcție de starea de umiditate a solului, care trebuie permanent menținută la 70-80% din I.U.A. Pe întreaga perioadă de vegetație se aplică până la 20 de udări, realizându-se o normă de irigare de 6000-­7000 m³/ha. În cazul irigării prin picurare, aceasta se face continuu, dar consumul de apă, așa după cum este cunoscut, este redus până la jumătate. O lucrare deosebit de importantă este afânarea solului și distrugerea crustei și a buruienilor prin prașile. După fiecare prașilă se refac sau se perfectează rigolele de udare.

Fertilizarea fazală

Fertilizarea fazială se efectuează în funcție de cerințele plantelor și de rezultatul analizelor agrochimice. De regulă, se efectuează 4-6 fertilizări faziale. Dacă la fertilizarea de bază au fost respectate recomandările făcute, la primele două fertilizări faziale se aplică azotat de amoniu, câte 100-150 kg/ha, de la înflorit până la creșterea fructelor, iar la următoarele Complex III, câte 300 kg/ha, în perioada creșterii fructelor. În această perioadă, se renunță la o parte din fertilizantul Complex III, aplicându-se în locul său 3-4 fertilizări foliare cu îngrășăminte de tip F sau Greenzit, CLAAU ș.a., în cantitate de 5 L/ha, în soluție 0,5%.

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor se efectuează, în mare parte, asemănător culturii din câmp, dar în solarii apar probleme deosebite datorită atacului mai puternic al unor agenți patogeni ca Fusarium oxysporum, Verticillium dahliae și Botrytis cinerea sau al unor dăunători, cum ar fi: Trialeurodes vaporariorum, Tetranychus urticae și Polyphagotarsonemus latus al căror atac poate compromite complet cultura.

O altă lucrare ce poate fi considerată ca având caracter general este mulcirea terenului. Dintre lucrările speciale de mare importanță sunt: palisarea, conducerea plantelor, dirijarea și stimularea fructificării, copilitul, cârnitul, defolierea, stimularea fructificării ș.a. Palisarea se efectuează numai la soiurile cu vigoare mare, folosind 2-3 sfori care se leagă de lăstarii principali ai fiecărei tufe. Conducerea plantelor se realizează prin mai multe operații: se înlătură butonii florali de la primele 2-3 puncte de ramificare și, de asemenea, se înlătură toți lăstarii care apar sub aceste noduri; se aleg 2-4 ramificații mai puternice, care vor constitui scheletul de bază al plantelor și care, eventual, se vor susține cu sfori prin palisare.

Copilitul este o lucrare facultativă și constă în eliminarea lăstarilor sterili de la baza plantei și din interiorul tufei. Cârnitul prezintă mare importanță pentru obținerea fructelor de calitate, mai ales la ultimele recoltări. Lucrarea se efectuează cu circa 40-45 de zile înainte de încheierea ciclului de vegetație, suprimând vârful ramificațiilor principale după ultimul fruct la două frunze.

O altă lucrare specială care se poate aplica este defolierea, prin eliminarea frunzelor bătrâne și, eventual, bolnave de la partea inferioară a plantei. De mare importanță, mai ales în anii cu temperaturi mai scăzute și nebulozitate mai ridicată, este stimularea fructificării. După rezultatele cercetărilor obținute la ICLF Vidra se recomandă stimularea fructificării primelor flori cu soluție de L-Stim în concentrație de 1:3000; de asemenea, stimularea se mai poate realiza prin două tratamente cu Solex în concentrație de 1,5-2%, pulverizând fin și uniform întreaga plantă, o dată la începutul înfloritului, folosind 500 L/ha soluție, și a doua oară, la înfloritul în masă, aplicând 800 L/ha soluție.

Cum se cultivă ardeii în sere?

Cultura în sere se realizează exclusiv pentru ardeiul gras și, uneori, pentru ardeiul iute. La noi în țară, cultura ardeiului în seră, într-un an calendaristic, se organizează, de obicei, în două cicluri, respectiv, ciclu I – din iarnă până în vara și ciclul II – din vară până în iarnă. Față de acest mod de organizare, din 1970 până în prezent, s-au folosit mai multe variante impuse de cheltuielile mari cu agentul termic.

Cum se cultivă ardeii în sere
Cum se cultivă ardeii în sere

În prezent, se recomandă realizarea unui singur ciclu, care poate începe din prima decadă a lunii februarie până la începutul lunii aprilie și se termină în luna iulie (ciclul scurt), ori poate fi continuat până în septembrie – octombrie (ciclul prelungit); de asemenea, în cazul practicării ciclului I scurt se mai poate organiza un al doilea ciclu în perioada iulie – noiembrie. În vederea realizării culturii de ardei se efectuează o serie de lucrări, în mare parte asemănătoare culturii de tomate. Tehnologia de cultivare prezintă câteva particularități în ceea ce privește înființarea culturii, lucrările de îngrijire și recoltarea.

Când se plantează ardeii în sere?

Înființarea culturii de ardei în sere se realizează prin răsaduri produse în sere înmulțitor, în ghivece nutritive, conform tehnologiei specifice. Răsadurile de ardei în momentul plantării trebuie să aibă o vârstă de 70-90 de zile, dacă înființarea culturii se realizează în februarie – aprilie, și 50-60 de zile, dacă plantarea se va face în luna iulie. În primul caz, răsadul trebuie să aibă 7-9 etaje foliare, să prezinte primordii de ramificare și mugurii florali bine formați sau chiar deschiși. În al doilea caz, răsadurile trebuie să aibă 6-7 etaje foliare. Epoca de înființare variază corespunzător planificării ciclurilor de cultură, după cum s-a arătat anterior.

Schema de înființare a culturii de ardei se stabilește având ca reper lățimea traveelor (3,20 m sau 6,40 m), înălțimea acestora, vigoarea soiurilor, modul de dirijare a plantelor, costul răsadurilor etc. Pe traveea de 3,20 m se plantează trei sau patru rânduri, cu distanța dintre plante pe rând de 52 cm, respectiv 39 cm (fig. de mai jos), asigurându-se o densitate de 24 mii plante/ha. O altă schemă de înființare prevede plantarea a patru rânduri pe travee, la 80 cm între rânduri și 30-40 cm între plante pe rând, realizându-se o densitate de 33-44 mii plante/ha.

Tehnica de plantare are în vedere modul de amplasare a răsadului pe substrat. Ardeii se pot planta în solul serei (fig. de mai jos a), pe biloane de compost (de exemplu forestier) sau în saci de plastic ori “module” din polietilenă.

Scheme de plantare a ardeiului gras în sere a - patru rânduri pe travee, în rigole b - trei rânduri pe travee, pe biloane
Scheme de plantare a ardeiului gras în sere a – patru rânduri pe travee, în rigole b – trei rânduri pe travee, pe biloane

Înființarea culturii se poate realiza și folosind tehnica pe film nutritiv (NFT), așa cum s-a arătat la cultura de tomate.

Cum se îngrijesc ardeii cultivați în sere?

Lucrările de îngrijire, aplicate culturii de ardei gras, sunt relativ numeroase și de o anumită complexitate, putând fi grupate în lucrări generale și lucrări speciale. Lucrările generale sunt în mare măsură asemănătoare cu cele de la cultura de tomate în seră şi constau în: completarea golurilor, afânarea superficială a solului prin prașile, irigarea, fertilizarea fazială, combaterea bolilor și dăunătorilor, controlul factorilor de microclimat ș.a.

Când se udă ardeii cultivați în sere?

Ardeii cultivați în sere se udă ori de câte ori este nevoie, folosind aceleași metode ca la tomate, asigurându-se în sol o umiditate de circa 70-80% din capacitatea de câmp. Norma de irigare variază în funcție de lungimea perioadei de vegetație, fiind cuprinsă între 3500-6000 m³/ha. Fertilizarea fazială este oarecum diferențiată în funcție de lungimea ciclului de vegetație și se efectuează în funcție de buletinele de analiză agrochimică. În principiu, se efectuează câte două fertilizări pe lună, în prima jumătate a perioadei de vegetație și câte una pe săptămână în a doua jumătate a perioadei de vegetație.

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor este în mare măsură asemănătoare culturii din solar, cu mențiunea că gradul de atac al patogenilor și dăunătorilor este mult mai mare. Dintre boli, probleme deosebite apar datorită virozelor și veștejirilor micotice, iar în cazul dăunătorilor, atacul de păianjeni este deosebit de periculos. Măsurile de luptă integrată sunt recomandate și în cazul acestei culturi, iar tratamentele chimice sunt identice cu cele de la cultura în solarii sau câmp. Numărul tratamentelor s-ar putea să fie totuși mult mai mare (cel puțin un tratament complex în fiecare lună).

Controlul factorilor de microclimat se face asemănător culturii tomatelor, dar se are în vedere, în primul rând, faptul că ardeiul este o specie cu cerințe mai mari față de factorii temperatură și lumină. Mulcirea se efectuează asemănător culturii de tomate în seră.

Lucrări speciale la ardeii cultivați în sere

Lucrările speciale sunt la fel de meticuloase ca la cultura de tomate. La ardei se efectuează următoarele lucrări speciale: palisarea, conducerea (dirijarea) plantelor și a fructificării, copilitul, defolierea, cârnitul, polenizarea suplimentară și stimularea fructificării.

Palisarea se realizează pentru fiecare din cele 2-4 ramificații principale folosind câte o sfoară, care se leagă cu un capăt de tulpină principală, sub prima ramificație, iar celălalt de sârmele de la nivelul doliei. De regulă, rândurile de la marginea traveei se dirijează cu două, cel mult trei brațe, dispuse sub formă de palmetă, iar cele din mijloc cu 3-4 brațe dispuse în forma literei V.

Dirijarea plantelor, inclusiv proiectarea (formarea) ramurilor de schelet, se fac printr-o serie de operațiuni. Fructele de la primele ramificări se elimină, pentru a favoriza creșterea brațelor principale. Pe fiecare din ramurile principale se formează lăstari, din care o parte vor forma fructe. Aceștia se ciupesc după ce se formează 1-2 fructe, în funcție de încărcătura de fructe de pe plantă. Numărul de fructe se corelează cu vigoarea plantei, regimul de lumină, elementele nutritive etc. Nu se va ciupi vârful ramificațiilor de schelet.

Copilitul ardeilor constă în eliminarea tuturor lăstarilor sterili de la baza plantei și din interiorul tufei. Defolierea ardeilor se aplică după ce frunzele se îngălbenesc sau sunt bolnave, începând de la bază. Cu această ocazie se elimină și fructele necorespunzătoare. Polenizarea suplimentară a ardeilor se efectuează mecanic, folosind vibratorul sau atomizorul cu aer, ori manual, prin scuturarea plantelor; lucrarea se efectuează în prima jumătate a zilei. Stimularea polenizării/fructificării se efectuează cu substanțe bioactive specifice (v.cultura în solarii).

Cârnitul ardeilor constă în suprimarea vârfurilor de creștere de la ramificațiile principale; se efectuează cu circa 40 de zile înainte de încetarea ciclului de cultură. Față de lucrările de îngrijire pentru cultura de ardei gras, cele pentru ardeiul iute sunt asemănătoare, fiind necesare unele corelări cu vigoarea și cantitatea de recoltă; de menționat că nu se efectuează lucrări de dirijare a fructificării prin tăieri.

Când se recoltează ardeii?

Ardeii se recoltează eșalonat în funcție de maturarea fructelor, care poate fi în verde sau în roșu, în funcție de cerințele consumatorilor. Prima recoltă apare, de regulă, după 55-70 de zile de la plantare. Producția variază între 40 și 80 t/ha, în funcție de durata ciclului de producție și de condițiile de mediu și cele tehnologice. La ardeiul iute se poate obține o recoltă de 10-20 t/ha.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar