Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă albăstrelele (Centaurea)?

/
/
521 Views

Albăstrelele sunt flori tăiate, care se cultivă ușor. Ca și origine, sunt din zonele cu climat temperat din Europa, America, Africa de Nord, Asia.

Specii și soiuri de

Genul cuprinde numeroase specii (cca 350), anuale și perene. Dintre cele anuale, Centaurea moschata L. (sin. Amerboa moschata) este cultivată cu deosebire pentru flori tăiate. I se mai spune C. imperiale sau C. odorata imperialis. Planta este înaltă de 50-70 cm și puternic ramificată (8­15 lăstari laterali). Frunzele sunt sectate. Florile, fin franjurate, așezate în capitule dense, asemănătoare garoafelor, susținute de tulpini lungi, sunt plăcut și puternic parfumate. Culorile frecvent întâlnite sunt mov, alb și galben. Înflorește mai frumos în prima parte a verii. Soiurile cu flori albe sunt Alba, Marguerita; cele cu flori roz: Favorita, Iphigenia; cu flori mov: Grazioza; cu flori roşii: Splendens.

Unde se cultivă albăstrelele?

Albăstrelele nu sunt flori pretențioase. Albăstrelele preferă, solurile ușoare și bine drenate. Ca majoritatea florilor anuale, floarea are nevoie de multă lumină. Pretențiile față de căldură sunt modeste. Planta crește mai bine la temperaturi scăzute (10-12°C). Nu suportă căldura excesivă, care oprește creșterea și grăbește înflorirea pe lăstari firavi.

Unde și cum se înființează cultura de albăstrele?

Terenul ales pentru cultivarea albăstrelelor se ară sau desfundă din toamnă, iar primăvara se mărunțește cu freza sau grebla și se marchează straturile late de 120 cm, cu potecă de 40-50 cm. Cel mai adesea, albăstrelele se seamănă direct în grădină, la începutul lunii aprilie. Semințele de albăstrele se seamănă la 2-3 cm adâncime, câte 2-4 la un cuib. Cultura de albăstrele se poate înființa și cu produs în răsadnițe sau solarii cu încălzire ușoară sau fără încălzire. Semănatul în acest caz se face în partea a doua a lunii martie. Răsadurile nu se repică. Plantarea lor în teren este posibilă începând cu 10­-15 aprilie. În general, este bine să nu se întârzie cu plantarea pentru ca plantele să nu fie expuse căldurilor excesive ce pot surveni. Distanțele între plante sunt de 25-30 cm, indiferent că se seamănă sau se răsad.

Cum se îngrijește cultura de albăstrele?

În general, albăstrelele nu necesită îngrijiri deosebite. Udarea este mai frecventă în anii secetoși. Solul se menține curat de buruieni și se afânează de 3-4 ori pe tot parcursul culturii. Albăstrelele înfloresc maxim în luna iulie. Albăstrelele se recoltează în faza de deschidere completă a inflores­cenței, prin desprindere cu mâna a tulpinilor florale. Deoarece albăstrelele nu suportă căldura excesivă din timpul verii, nu se practică eșalonarea semănării și, respectiv, a înfloririi.

Cum se cultivă albăstrelele în solar?

Se face, cu rezultate asemănătoare, fie prin semănare direct în sera- solariu, fie prin producerea de răsaduri. În ambele variante, epoca optimă de semănare este în decada a doua a lunii februarie. Pentru obținerea răsadurilor, semănatul se face în lădițe din lemn, în seră caldă (16-18°C). Răsărirea are loc în 4-5 zile. După circa 10 zile de la răsărire, răsadurile se repică în ghivece mici (5-6 cm). În fiecare ghiveci se pun 1-3 fire de răsad. În continuare, răsadurile repicate se țin două săptămâni la căldură moderată (12-14°C), iar apoi se scot într-un solariu pentru călirea lor în vederea plantării. Plantarea în sera- solariu are loc către sfârșitul lunii martie și nu mai târziu de începutul lunii aprilie.

Semănatul direct în solul serei-solariu se face în cuiburi, punându-se câte 3-4 la un cuib. Adâncimea de semănare este de circa 2-3 cm. Pământul se menține permanent reavăn, prin udări regulate, până la răsărirea deplină. După răsărire, se aplică rărirea răsadurilor (se lasă 1­2 plante la cuib) și completarea golurilor. În ambele variante, cultura se face pe brazde late de 120 cm și poteci de 50 cm. Pe fiecare strat se prevăd 5 rânduri distanțate la 25 cm. Distanța pe rând se fixează la 25-30 cm.

Cum se îngrijește cultura de albăstrele în solar?

Lucrările de îngrijire sunt: udarea de 1-2 ori pe săptămână, plivirea buruienilor și afânarea solului cu săpăliga, palisarea cu două sârme, distanțate pe verticală la 50 cm, întinse pe marginile brazdei pentru a se putea circula ușor pe poteci.

Albăstrelele
Albăstrelele

Creșterea plantei și formarea butonilor florali sunt mult influențate de factorul lumină. Înflorirea debutează către sfârșitul lunii mai, ea fiind puternic subordonată luminii, și durează circa 2 luni. Desimea prea mare a plantelor influențează negativ procesul de înflorire (mulți lăstari sunt umbriți și nu reușesc să formeze muguri florali). Referitor la calitatea florilor, majoritatea producției este de categoria extra. Calitatea florilor scade pe măsura creșterii temperaturii din perioada de vară.

Producția de flori este de cel puțin 300 fire/m². Întrucât utilizarea serei-solariu este mai eficientă când se programează o cultură succesivă (de exemplu, crizantema), sugerăm defrișarea culturii de albăstrele pe la începutul lunii iulie, deoarece până la această dată producția de flori realizată este bună și de calitate net superioară.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar