Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Crize de ficat provocate de ciocolată. Mit sau adevăr?

/
/
427 Views

Ciocolata provoacă crize de ? Mit sau Adevăr?

Aş îndrăzni să spun că asa-zisele sunt o suferinţă tipic franţuzească, necunoscută de cealaltă parte a Canalului Mânecii şi a Atlanticului! Această idee chiar îi face să râdă pe belgieni, care sunt mari amatori de ! Concetăţenii mei trebuie să aibă un ficat cu totul aparte, doar dacă nu cumva s-au hotărât să-l facă ţap ispăşitor pentru majoritatea suferinţelor lor, în timp ce englezii se plâng de stomac, iar americanii de inimă!

La noi, 20-40% dintre oameni au fost victime de crize de ficat, iar 43% dintre persoanele interogate cred că ciocolata este de vină pentru aceste crize de ficat, 8% sunt nesiguri şi 49% scot din cauză regiunea hepatică.

Însă unii medici, sub presiunea opiniei populare, au avut şi ei îndoieli cu privire la efectele ciocolatei asupra ficatului. Au vrut să se convingă de adevăr, căci nu puteau lăsa să planeze o asemenea suspiciune, fără să capete un răspuns clar. Astfel că, în calitate de oameni de stiință, au făcut studii, pentru a afla mai multe.

Ce spun medicii despre crizele de ficat

Studiul lui Roussel şi Larme
 • în 1953, doctorii Roussel şi Larme au cercetat testele hepatice ale unui număr de optsprezece copii cu vârste între 5 şi 12 ani, după un consum de ciocolată desfăşurat pe o perioadă prelungită, de 17 până la 60 de zile. Cantitatea ingerată era de 22 g până la 66 g/zi. Au fost folosite trei tipuri de ciocolată:
  ciocolată crocantă cu 27% MG;
  ciocolată fondantă cu 33% MG;
  ciocolată cu lapte cu 27,6% MG.

Au fost preluate şapte probe biologice, efectuate cu scopul de a pune în evidenţă modificările ficatului. Însă nu au rezultat nici un fel de variaţii ale toleranţei hepatice. Acest fapt coincidea cu observaţia clinică, deoarece nu s-a notat nici o intoleranţă digestivă.

Teza lui Ferrabouc

În teza lui din 1954, Ferrabouc a studiat, la un grup de 16 persoane adulte, evoluţia probelor hepatice după consumul de ciocolată. Dintre aceștia:

 • unsprezece persoane aveau o afecţiune hepatică recentă sau veche,
 • un subiect avea colită,
 • altul gastrită,
 • alții trei nu aveau nici o problemă digestivă.

Tuturor acestor voluntari li s-au efectuat pe nemâncate probele hepatice obişnuite la acea epocă, pentru depistarea unei eventuale afecţiuni a ficatului. Apoi, subiecţii au ingerat 50 g de ciocolată fondantă, timp de două zile, adică 100 g în total. Analizele de sânge au fost efectuate a treia zi.

Ciocolata „fondantă” conţinea 32 g de lipide, 57 g de glucide şi 6 g de proteine.

Trei bolnavi „hepatici” din unsprezece au avut, în a doua zi de consum, o stare de greaţă. Dar, din punct de vedere biologic, nu s-a înregistrat nici o modificare a probelor de sânge.

De ce această noţiune de „criză de ficat” este atât de tenace în Franţa? Să aibă oare un suport fiziologic?

Ne putem gândi cel mult că lipidele prezente în ciocolată într-un procent destul de ridicat (27-33%) sunt capabile să acţioneze la nivelul vezicii biliare. Astfel, îi măresc secreţia şi îi favorizează contracţia.

De altfel, în Anglia şi în Ţara Galilor se foloseşte ciocolata ca „aliment test”. Scopul este de a obţine, prin intermediul ei, o bună vizualizare şi o bună contracţie a vezicii biliare la colecistografia orală.

În fond, după cum a subliniat profesorul Beraud, în cartea sa, Ficatul francezilor: „Ciocolata n-are nici un efect hepato-toxic; pentru ficat, toxice sunt numai alcoolul, ciupercile veninoase şi anumite medicamente”.

Michel Montignac – Mănânc ciocolată pentru a-mi păstra sănătatea

vezi și: Acneea și ciocolata. Este acneea favorizată de ciocolată?

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar