Hit enter after type your search item

Cum/Unde se cultivă creasta cocoșului sau celosia?

/
/
/
544 Views

Creasta cocoșului sau celosia poate fi împărțită în două categorii distincte, care sunt total diferite în ce privește forma și aparența inflorescențelor. Una are florile plumoase, făcute parcă din penajul unor păsări exotice, iar cealaltă, cu florile convolute, amintește de creata cocoșului. Ambele se întâlnesc în culori similare (galben, oranj, roșu, violet, roz, purpuriu). Florile tăiate se folosesc în egală măsură proaspete și uscate.

Specii, varietăți și soiuri de creasta cocoșului – celosia

Celosia argenta L., originară din India, are două varietăți: var. plumosa (sin. piramidalis), la care planta bogat ramificată prezintă inflorescențe mari de formă piramidală, și var. cristata cu tulpinile mult lățite în partea superioară și terminate cu inflorescențe uriașe sub formă de creastă. Frunzele plantei, indiferent de varietate, sunt oval-alungite, ascuțite la vârf, lucioase, de culoare verde-purpuriu. Sepalele colorate constituie partea decorativă. Soiuri din var. plumosa: Forest fire; Soiuri din var. cristata: Express (roșu-carmin), President Thiers (roşu-închis).

Unde se creasta cocoșului?

Creasta cocoșului se cultivă pe solurile nisipoase și bine drenate, bogate în materie organică. La fel de bine îi priește și solul sărac și uscat. Îi place să se bucure din plin de căldura și lumina soarelui. Are, în general, cerințe moderate față de apă, însă vara, pe vreme uscată, creasta cocoșului se udă abundent.

Cum se cultivă creasta cocoșului?

Datorită cerinței mari față de căldură, creasta cocoșului se cultivă cu deosebire prin răsad. Semănatul se face în seră sau răsadniță caldă, în februarie-martie. Semințele se acoperă foarte puțin cu pământ, pentru a se evita excesul de umezeală, semințele în procesul de germinare fiind înclinate mai mult spre uscăciune și lumină. Răsadul se repică sau se direct în ghivece mici (cu diametrul de 7-8 cm). Plantarea răsadului afară se face când noaptea temperaturile nu scad sub 16°C.

Citește și: Cum se înmulțesc florile? Cum se produc răsadurile de flori?

Creasta cocoșului este o care își poate opri creșterea definitiv, dacă este trecută în grădină prea devreme. De obicei, creasta cocoșului se plantează după 10-15 mai. Semănarea direct afară este posibilă tot în luna mai, când vremea se încălzește bine. În acest caz, înflorirea este mult întârziată. Pentru cine cumpără răsadul este bine de știut să aleagă tinere, cu frunziș verde, fără semne de îmbătrânire prematură datorită menținerii prea mult timp în ghivece prea mici sau la locul de repicare. Distanțele între sunt de 20-30 cm. Creasta cocoșului poate să se cultive și ca plantă în ghiveci pentru ornamentarea spațiilor din jurul clădirilor.

Cum se îngrijește celosia?

Udarea și eventual fertilizarea suplimentară și mulcirea solului cu mraniță sunt principalele lucrări de îngrijire. Recoltarea tulpinilor florale se face când acestea ating maximum de frumusețe. Ele se vând proaspete sau se usucă pentru a fi valorificate ulterior.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :