Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă conopida? Tehnologia de cultură a conopidei

/
/
828 Views

Conopida se pentru inflorescențele hipertrofiate care se uti­lizează la prepararea diferitelor mâncăruri și a murăturilor sau în industria conservelor.

Conopida – Cerințe față , apă și

Conopida este o plantă de climat umed și răco­ros. În perioadele călduroase și secetoase nu dă rezultate bune de produc­ție atât sub aspectul cantității cât și al calității, de aceea, în condițiile de la noi cultura se practică primăvara și toamna.

Temperatura optimă de creștere a conopidei este de 15-20°C. Temperatura optimă de germinare a semințelor este de 18-20°C. Vernalizarea plantelor are loc la temperaturi cuprinse între 12 și 16°C, fapt ce permite producerea semin­țelor într-un singur an. În primele faze de vegetație (5-10 săptămâni), tem­peratura optimă de creștere este de 18-22°C. După formarea părții comes­tibile plantele sunt sensibile la îngheț, astfel la -5°C, pe inflorescențe apar pete translucide care, ulterior, provoacă putrezirea acestora.

Față de umiditate conopida are cerințe ridicate. Nivelul optim al umi­dității solului este de 80% din capacitatea de câmp. Umiditatea relativă a aerului ridicată favorizează obținerea de producții mari. Conopida preferă solurile bine drenate, structurate, deoarece este sen­sibilă la asfixierea rădăcinilor. Sunt bune solurile luto-nisipoase sau lu­toase, bogate în humus, cu pH-ul 6,8-7,5, pentru a reduce riscul de atac al herniei verzei (Plasmodiophora brassicae).

Cum se cultivă conopida în câmp?

În asolament, conopida ocupă sola legumelor vărzoase. Pregătirea te­renului se face ca pentru cultura de varzăPentru obținerea unor producții timpurii în câmp se folosesc numai soiuri cu perioadă de vegetație scurtă, iar pentru înființarea culturii se pro­duc răsaduri repicate în cuburi nutritive. Producerea răsadurilor are loc în răsadnițe calde. Se seamănă în luna februarie, 400-500 g sămânță. În faza de 1-2 frunze adevărate, răsadul se repică în cuburi nutritive de 5 x 5 cm. Plantarea răsadurilor se face în perioada 15-30 a III-a, în sudul și vestul țării iar în zonele colinare, între 25 III-a și 10-IV-a. Distanțele de plantare sunt de 70-75/20-25 cm pentru suprafețe mari sau 70+40+40/30-35 cm, pe su­prafețe mai mici unde întreținerea culturii se execută manual.

Lucrările de întreținere constau în completarea golurilor după câteva zile de la plantare, combaterea buruienilor și afânarea solului prin prașile mecanice și manuale. În perioadele secetoase se aplică udări prin aspersiune cu norme de 300-400 mc apă/ha. Sunt necesare 1-2 fertilizări faziale și tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. În cazul în care inflorescențele nu sunt protejate, față de razele solare, de către frunzele din rozetă este necesară protejarea acestora prin legarea câtorva frunze deasupra inflorescenței, sau prin ruperea nervurii principale la 2-3 frunze pentru ca acestea să stea peste inflorescență, prevenind astfel îngălbenirea acestora și pierderea aspectului comercial.

Conopida se recoltează manual, prin 2-3 treceri succesive, prin tăierea cu un cuțit sub inflorescență, lăsându-se și câteva frunze pro­tectoare al căror limb se scurtează, deasupra părții superioare a inflorescenței, în vederea protejării acestora în timpul manipulării. Perioada de recol­tat este începând din luna mai până în iulie. Producția este de 15-20 t/ha. Păstrarea inflorescențelor se poate realiza o perioadă scurtă de timp în spații reci și umede pentru a preveni deprecierea calitativă a acestora.

Conopida – cultura de toamnă

Deoarece cultura se înființează în timpul verii, poate să urmeze în același an după alte legume timpurii. Cultura de toamnă se poate înființa prin răsad sau prin semănat direct.

Pregătirea terenului. Toamna se face fertilizarea de bază, ca pentru varză şi arătura adâncă. După culturile secundare anticipate, se face o ară­tură de vară la 15-18 cm, urmată imediat de 1-2 discuiri pentru mărunțirea acesteia. Se fertilizează cu 200-250 kg/ha Complex III și se erbicidează cu Treflan sau Dual, 3-4 L/ha.

Răsadul de conopidă se produce pe strat, în câmp. Se seamănă în luna mai, 3-4 g sămânţă/mp fiind necesară o cantitate de 300-400 g pentru asigurarea răsa­dului necesar unui hectar de cultură. Răsadurile nu se repică. Plantarea răsadurilor se realizează în perioada 10-20 iunie până în 15- 25 iulie în funcție de zona de cultură și perioada de vegetație a soiului utili­zat. Se răsadurile, mocirlite în prealabil, manual sau semimecanizat, la distanțe de 70-75 cm între rânduri și 30-35 cm între plante pe rând.

Semănatul direct în câmp se poate face pe un teren bine mărunțit și nivelat. Se seamănă în luna mai, folosind 1-1,5 kg sămânță/ha. Recoltarea conopidei se face în perioada septembrie- octombrie.

Producţia este de 25-35 t/ha. Deoarece conopida este un produs perisabil, se poate păstra câteva zile la 5-10°C și umiditate de 80-85%. Pentru păstrarea mai îndelungată (3-5 săp­tămâni), temperatura se reduce la -0,5…0°C și umiditatea relativă de 95%.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar