Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Condimente / Condimentele – lucruri pe care nu le știai despre condimente

Condimentele – lucruri pe care nu le știai despre condimente

/
/
/
48 Views
 1. La origine, condimentele erau folosite ca plante de leac, pentru tratarea diverselor afecțiuni digestive sau pentru aportul de vitamine. Este cazul usturoiului, al cepei, al cimbrului, tarhonului și hreanului.
 2. Efecte benefice asupra organismului au și așa-numitele condimente exotice, cum sunt piperul și scorțișoara. Acestea conțin și unele principii antimicrobiene sau antifungice, care reglează febra sau digestia.
 3. Proprietăți care stimulează digestia au fost descoperite și la ghimbir, chimion și anason.
 4. În trecut, existau concepții mai puțin cuprinzătoare în legătura cu natura bolilor. Din acest motiv, oamenii considerau că bolile sunt declanșate și propagate de niște mirosuri otrăvitoare. Ca prevenire a acestora, se considera că o alimentație este mai sănătoasă cu cât este mai parfumată. În timpul molimelor, cei care îngrijeau bolnavii aveau un fel de corn plin cu substanțe puternic mirositoare: usturoi, mentă, busuioc, tocmai pentru a alunga bolile. Aceleași plante înmiresmate erau arse și în biserici, acolo unde întreaga comunitate se aduna și se aduceau și alte plante cu proprietăți antibacteriene.
 5. Condimentele, în special cele exotice, erau considerate o adevărată bogăție, fiind extrem de scumpe. De aceea, existau două categorii distincte: condimente pentru săraci (usturoiul, hreanul, mărarul) și condimente pentru bogați (piperul scorțișoara, cuișoarele).
 6. Dovadă a prețului mare practicat pe piața condimentelor de vechii neguțători este și o legendă care spune că în anul 450, atunci când Atila s-a apropiat de Roma, a fost întâmpinat de papa Leon cel Mare care l-am implorat să nu intre în oraș și i-a oferit în schimb bogății mari, printre care și un săculeț de piper.
 7. Menționări despre efectele și proprietățile extraordinare ale mirodeniilor găsim și la Herodot, în capitolele în care descrie înălțarea piramidelor în Egiptul Antic. Acesta spune că aceia care au construit piramidele au consumat și cantități mari de condimente, în special usturoi, considerat un puternic energizant.
 8. Vanilia este fructul unei orhidee, originară din Mexic, cu utilizare străveche.
 9. Romanii erau mari consumatori de plante condimentare. Cea mai populară dintre mirodenii, era cu siguranță piperul. Transportat în caravanele e uscat, acesta ajungea la Roma la niște prețuri exorbitante.
 10. Romanii consumau și condimente cultivate pe teritoriul Daciei: cimbru, măghiran, salvie, tarhon, cimbrișor, oregano.
 11. Dacia era considerată o zonă importantă bogată în plante medicinale. De exemplu, pelinul era folosit mult în acele timpuri de către romani la prepararea unui vin. Băutura alcoolică din pelin, absintul, denumit „muza verde” a fost sursă de inspirație pentru mulți artiști, dar și o cauză pentru multe suferințe.
 12. În Evul Mediu, la curțile boierești sau la curtea domnească erau folosite anumite condimente, la prepararea de vin fiert, prăjituri și cozonaci.
 13. Nucșoara era considerată în anii 1600 un leac miraculos contra ciumei, care a luat peste 35 000 de vieți omenești în Londra acelor vremuri.
 14. După descoperirea vaniliei de către Cortez în Mexic, nu a durat mult până când acest condiment prețios a ajuns pe teritoriul european, bucătarii și medicii găsindu-i numeroase întrebuințări, de la ingredient valoros în prăjituri până la medicament natural folosit împotriva impotenței. Aroma de vanilie se presupune că ar exacerba simțurile, acesta fiind, probabil, motivul pentru care vanilia nu este permisă în bucătăria mănăstirilor (pentru a nu induce un comportament desfrânat).
 15. În anumite doze, nucșoara devine un euforizant puternic, iar în doze foarte mari este un drog halucinogen cu acțiuni mai intense decât a morfinei.
 16. Condimentele și mirodeniile erau considerate motive de etalare a bogăției și se ofereau cadou regilor.
 17. Se pare că în Egipt condimentele se utilizau încă din anii 5000 I.H., iar în China încă din 2700 î.H. Dacă e să-l luăm în considerare pe Darwin, condimentele au fost utilizate mult mai înainte, pentru că dieta principală a maimuțelor, cu caracter vegetarian, includea și condimente, însă neștiute.
 18. Prețioasele mirodenii erau prilej de laudă la ospețe, confirmând bunăstarea și gusturile alese gazdei.
 19. Grecii și romanii împleteau cununi din plante aromatice, pe care le dădeau învingătorilor. La început au fost cununi de leuștean, mărar, țelină, dar, cum acestea se vestejeau după scurt timp, au fost înlocuite cu frunze de laur (foi de dafin), care se păstrau mult timp.
 20. În această perioadă, fie din plăcere, fie din snobism, aromele se foloseau în mod exagerat în arta culinară, ajungându-se chiar la stropirea fripturilor sau mâncărurilor cu esență de parfum.
 21. Conform statisticilor furnizate de FAO, pe locul I în topul producătorilor de condimente se află India, cu peste 80% din producția mondială. Este urmată de China și Bangladesh.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!