Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Concentratele din carne. Tehnologia de obţinere a concentratelor din carne

/
/
450 Views

Concentratele din sunt produse alimentare cu o componenţă ce include grăsimi, săruri minerale, adaosuri de diverse legume, deshidratate până la o umiditate care nu permite dezvoltarea microorganismelor. În practică se produc trei categorii de produse, respectiv supe naturale, supe hidrolizate şi mixte. În figura de mai jos este prezentată schema tehnologică de producere a supelor naturale şi a supelor hidrolizate.

Schema procesului tehnologic de fabricare a concentratelor din carne
Schema procesului tehnologic de fabricare a concentratelor din carne

Materia primă pentru obţinerea supelor naturale o reprezintă carnea de vită cu oase şi de pasăre în proporţie de 25 %, legume în procent de 10 % şi apă în procent de 65 %. După fierberea în autoclave timp de aproximativ o oră, carnea fiartă se separă de legume şi după dezosare se toacă la volf, apoi se usucă în uscătorul sub vid, sub această formă fiind adăugată în produsul finit. Supa propriu-zisă este trecută la decantare timp de o oră, concentrată în instalaţii de concentrare în vid (la o maximă de 40-45 grade C) până la 10 % substanţă uscată. Produsul se amestecă cu sare astfel ca după deshidratare concentraţia în sare să fie de 60 %, urmând a se usca prin atomizare la 97 % substanţă uscată. Pulberea rezultată se amestecă cu alte componente, se macină şi se ambalează în materiale impermeabile.

Hidrolizatele proteice se obţin din carne de calitate inferioară, subproduse de abator sau din carnea rezultată de la fabricarea supelor naturale, în urma hidrolizei acide, urmată de neutralizare şi decolorare a produsului rezultat. Materia primă se introduce într-o autoclavă, unde se adaugă acidul clorhidric şi se produce hidroliza la 120 grade C cu agitare continuă, pentru mărirea eficienţei în autoclavă fiind
realizată o depresiune. După terminarea hidrolizei, molecula proteică este scindată şi trece în stare solubilă, o parte din materia primă trece în compuşi melanoidinici insolubili în apă şi acizi care, trebuie îndepărtaţi. Pentru aceasta se face neutralizarea cu carbonat de sodiu la un pH de 5,5-6,0, urmată de filtrare, respectiv decolorare cu agent decolorant şi o nouă filtrare, rezultând hidrolizatul lichid.

Adăugarea de se face înainte de concentrare, unde se concentrează la circa 50 % substanţă uscată şi apoi hidrolizatul se usucă prin atomizare la 95-97 %, în continuare urmând acelaşi traseu tehnologic ca în cazul supelor naturale.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar