Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Colorant E 154 sau Brun FK. Colorant Brun, Azoic, Artificial

/
/
597 Views

Aditivul E 154 este un amestec de trei : monoazoic, bisazoic și trisazoic. Mai jos sunt prezentate formulele structurale a doi dintre compușii care intră în alcătuirea coloranților.

Sodiu4-(2,4-diamino-fenilazo)benzen-sulfonat
Sodiu4-(2,4-diamino-fenilazo)benzen-sulfonat
Sodiu4-(4,6diamino-m-tolilazo)benzensulfonat
Sodiu4-(4,6diamino-m-tolilazo)benzensulfonat

Face parte din clasa coloranților azoici. E 154 este un colorant brun, azoic, artificial. E 154 are ca sinonime: Brun FK, Brun C.I.1. Conține în principal un amestec format din șase compuși. Alături de acești compuși, aditivul Brun FK mai conține și coloranți auxiliari, împreună cu clorura de sodiu și/sau sulfatul de sodiu, constituind principalii componenți incolori. Sunt autorizate ca aditivi alimentari și sărurile de calciu sau de potasiu. Denumirea chimică a aditivului se referă la cei șase componenți.

Cărbunele vegetal E 153. Substanță colorantă și adsorbantă

Industrial, compușii azoici se obțin prin reacțiile de cuplare ale aminelor aromatice diazotate cu diferite componente de cuplare. Aditivul se prezintă sub formă de pudră sau de granule de culoare maro-roșcat. Este solubil în apă și în alcool. Cele șase substanțe colorante în amestec dau nuanțe de culoare, care variază de la maro-roşcat spre brun. Prin dizolvarea aditivului în apă, se obține o soluție colorată în portocaliu spre roșcat.

Colorantul alimentar E 154 trebuie să aibă un conținut minim de 70% total coloranți. Substanțele insolubile în apă sunt de maximum 0,2%, coloranții auxiliari reprezintă maximum 0,35%, iar alți compuși organici în afara coloranților (acic 4-aminobenzen-l-sulfonic, m-fenilendiamina şi 4-metil-4-m-fenilendiamina) se pot găsi în doză maximă de 0,007% (calculate ca aniline). Substanțele extractibile în eter nu trebuie să depășească 0,2% (soluție cu pH = 7).

De ce se utilizează E 154?

E 154 sau Brun FK se utilizează pentru colorarea produsului kippers, în doză de 20 mg/kg.

E 154 Brun FK – riscuri pentru sănătate

Este în general inofensiv. În cazul anumitor persoane sensibile la compuși azoici, poate produce alergii. Doza zilnică admisibilă este de 0,75 mg/kilocorp. Conform surselor mai jos menționate, nu este recomandat consumul.
Surse:
Elena O., Aditivii alimentari Necesitate și Risc;
Ultralife, E-urile periculoase;
Gheorghe M., 
Biblia Alimentară;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar