Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă floarea clopoțelul sau Campanula?

/
/
234 Views

Numele genului c este diminutivul cuvântului campana, care înseamnă clopot și face aluzie la forma florilor. Acest gen cuprinde numeroase specii (peste 200), majoritatea dintre ele fiind perene. Campanula medium L. este specie bisanuală și ocupă un loc important în sortimentul floricol. Clopoțelul este o înaltă de 50-70 cm, cu tulpina puternic ramificată. Forma de ansamblu a floarei este piramidală. Frunzele au forma ovală-lanceolată și marginea dințată. Cele de la baza plantei sunt lung pețiolate și formează o rozetă, iar celelalte de pe lăstari au limbul prelungit pe pețiol și sunt dispuse altern. Întreaga plantă prezintă o pubescență aspră. Florile campanulate (în formă de clopoțel), de 4-6 cm lungime, colorate alb, roz sau albastru-violet, alcătuiesc paniculi uriași.

Clopoțelul – cerințe față de sol, căldură și apă

Campanulele sunt plante rustice, care înfloresc abundent dacă beneficiază de terenuri cu o bună permeabilitate și puternic însorite. Tolerează, însă, destul de bine și locurile ușor umbrite. Creșterea și înflorirea sunt avantajate de zilele mai răcoroase și scurte ale primăverii.

clopoțelul?

Clopoțelul se înmulțește prin . Întrucât semințele sunt foarte mici și lucioase, se procedează mai întâi la producerea răsadurilor, care are loc vara. Semănatul se face în mai-iunie, fie în răsadnițe reci, fie direct pe brazdă afară, în așa-zisa pepinieră. Repicarea răsaduri lor este posibilă în iulie-august, când au 3-5 frunze. Ea poate fi făcută pe brazde afară, în răsadniță sau solariu ori în ghivece cu diametrul de 6-8 cm, ce se așază în unul din aceste spații. Important este ca răsaduri le să fie ferite de arșița verii prin umbrire și menținere a pământului permanent reavăn.

clopoțelul campanula
clopoțelul campanula

Plantarea răsadurilor la locul definitiv, acolo unde vor înflori, este bine să se execute toamna, în luna octombrie, dar poate fi făcută și primăvara devreme, în anul următor. Distanțele între plante se apreciază la circa 25-30 cm în ambele sensuri.

Citește și: cum se cultivă ochiul boului

Cultura de clopoțel se îngrijește prin udare, afânarea solului, plivirea buruienilor și 2-3 fertilizări cu complexe (15-20 g/m²) sau must de bălegar diluat cu 8-10 părți apă. Clopoțelul se recoltează prin tăiere atunci când primele flori sunt complet deschise.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar