Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Despre mitul ”ciocolata îngrașă” și regimurile de slăbire

/
/
476 Views

Credeți că ?

Toată lumea a auzit pe undeva că ”ciocolata îngrașă”, dar este oare această afirmație complet adevărată?

Este adevărat că un baton de de 100 g conţine aproximativ 560 de . Mult, nu?

Şi totuşi, lucrările profesorilor Bellisle şi Rolland-Cachera au demonstrat că nu există o legătură între corpolenţă şi mărimea aportului caloric cotidian! Astăzi, se ştie că a slăbi nu înseamnă a îndura privaţiuni, ci a mânca variat, pe săturate, fără restricţii cantitative.

Regimurile hipocalorice propovăduite multă vreme sunt, în realitate, periculoase, deoarece raţiile insuficiente pe care le pre­conizează duc la carenţe de săruri minerale, vitamine şi oligoelemente, iar restricţiile pe care le impun nu fac decât să înnebunească organismul.

Supus la privaţiuni şi frustrări, corpul se adaptează, mai întâi, la noile aporturi impuse, apoi îşi reduce consumurile, slăbirea înce­tează şi greutatea stagnează. Atunci, organismul încearcă, cu toată forţa, să-şi reconstituie rezervele de grăsime şi, chiar dacă nu mân­căm decât 800-1000 de calorii, creşterea în greutate începe din nou. De fapt, cu cât subiectul mănâncă mai puţin, cu atât se îngraşă mai mult… Aceste regimuri de înfometare duc la aşa-numitul fenomen „yoyo” sau obezitatea-acordeon, când pierzi două kilo­grame şi pui la loc trei!

Şi, atunci, cum trebuie să judecăm când vine vorba să consumăm ciocolată?

Să ne amintim că 100 g de ciocolată conţine aproximativ:

  • 6 g de proteine,
  • 54 g de ,
  • 27 g de lipide.

Proteinele nu îngraşă: menţionăm că, în unele spitale, anumite regimuri de slăbire se bazează pe absorbţia unor punguţe de proteine.

Glucidele sau hidraţii de carbon sunt zaharuri care, absorbite la nivelul intestinului subţire, vor fi transformate, apoi, în glucoză. Procentul de glucoză din sânge (glicemie) creşte, prin urmare, după consumul de zahăr. Această creştere a glicemiei este detectată de organism, care răspunde printr-o secreţie pancreatică de .

Insulina

Hormon ce are rolul de a îndepărta din sânge zahărul în exces, insulina face ca acesta să pătrundă în celulele creierului, ale ficatului şi ale muşchilor.

Din păcate, insulina are şi alte proprietăţi: ea captează, de asemenea, acizii graşi provenind din untul de cacao (folosit la fabricarea ciocolatei), pentru a-i stoca sub formă de grăsime de rezervă. Ceea ce provoacă creşterea în greutate. Astfel, cu cât ciocolata va fi mai dulce, cu atât va avea o tendinţă mai mare de a produce o puternică secreţie de insulină, factor de creştere în greutate. Pe lângă aceasta, în pre­zenţa insulinei, mobilizarea kilogramelor acumulate nu este posibilă. Sistemul nu poate funcţiona decât într-un singur sens, prin urmare, greutatea creşte, iar slăbirea nu se poate produce.

In practică, trebuie să luăm în consideraţie mai multe posi­bilităţi, pentru amatorii de ciocolată care nu vor să-şi pună în pericol greutatea:

Primul caz: Sunteţi slab şi rămâneţi slab orice aţi mânca.

Faceţi parte din rasa binecuvântată a celor ce pot mânca de toate, chiar şi din abundenţă, şi este probabil să rămâneţi multă vreme svelt şi subţire. Pancreasul vă funcţionează bine, secretă insulină exact atât cât vă trebuie pentru a folosi glucidele ingerate, fără a favoriza stocarea grăsimilor. Mulţumiţi-i lui Dumnezeu şi mâncaţi ciocolată, căci este una dintre plăcerile rafinate ale exis­tenţei. Dar alegeţi o ciocolată de calitate şi cu puţin zahăr, ca să vă protejaţi pancreasul.

Al doilea caz: Sunteţi prea gras şi v-aţi hotărât să slăbiţi.

Obezul este, din păcate, subiectul a două tulburări foarte ne­plăcute în funcţionarea organismului: hiperinsulinismul şi insulinorezistenţa:

  • Pe de o parte, pancreasul secretă prea multă insulină: cea mai mică urmă de glucoză în sânge duce la o secreţie disproporţionată de insulină;
  • Pe de altă parte, intervine insulinorezistenţa: adică, insulina secretată de pancreas este prost recu­noscută de către organism.

Glucoza întârzie să pătrundă în celule, iar glicemia rămâne crescută prea mult timp. Atunci, pancreasul trimite o nouă doză de insulină, ceea ce face să crească şi mai mult cantitatea de insulină eliberată iniţial.

Pentru a reuşi să slăbiţi, trebuie să reduceţi această secreţie de insulină, astfel încât să se inverseze procesul. Abia atunci grăsimea va diminua, în loc să se acumuleze. Prin urmare, trebuie limitat la maximum consumul de glucide. De bună seamă, în această fază a procesului de slăbire, consumul de ciocolată nu este recomandat, din cauza glucidelor, şi mai ales a zaharozei din compoziţia sa.

Dar, în mod paradoxal, numeroşi obezi beau alcool şi mănâncă fără grijă munţi de paste sau de cartofi prăjiţi. Acestea au conţinut mare de glucide care duc la o creştere însemnată a glicemiei. În schimb, se privează de câteva biete tablete de ciocolată, care riscă mult mai puţin să-i îngraşe. În acest context, este mult spus că ”ciocolata îngrașă”.

Al treilea caz: Aţi slăbit şi vreţi să vă stabilizaţi greutatea la care aţi ajuns.

Dacă aţi urmat un regim hipocaloric, fiţi atenţi la apariţia bruscă a ciocolatei în alimentaţia dumneavoastră!

Organismul, frustrat prea mult timp, stă la pândă. Acesta se va năpusti asupra acestor glucide şi lipide providenţiale, pe care le va stoca în graba mare, pentru a-şi reconstitui rezervele de grăsime, în cazul în care ar interveni noi raţionalizări. Inevitabil, veţi lua în greutate!

In schimb, dacă aţi adoptat o metodă de slăbire în cadrul căreia aţi mâncat pe săturate, ați favorizat în acelaşi timp reeducarea secreţiei pancreatice. Astfel, insulina nu va mai fi eliberată în mod anarhic.

Ca urmare, vă puteţi permite unele fantezii alimentare, fără să luaţi în greutate. Motivul este că aţi învăţat să vă controlaţi abaterile, pentru a nu vă îngrăşa din nou. Câteva pătrăţele de ciocolată fac parte din abaterile care nu vă vor periclita cura; le puteţi mânca, deoarece nu vor afecta o greutate stabilizată.

Deci, ciocolata îngrașă?

  1. Dacă sunteţi slab: mâncaţi ciocolată bogată în cacao şi nu vă veţi îngrăşa. Așadar, în această ipoteză, ciocolata nu îngrașă.
  2. Dacă sunteţi gras: mai întâi slăbiţi, rezolvaţi-vă problema secreţiei de insulină, renunţaţi la ciocolată până ce atingeţi greutatea normală. Apoi, puteţi să introduceţi din nou ciocolata în alimentaţie, s-o mâncaţi regulat şi cumpătat, fără să vă mai îngrăşaţi.

Astfel, putem spune ca mitul ”ciocolata îngrașă” este parțial adevărat”.

vezi și: Determinarea conținutului de grăsime din ciocolată

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar