Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cidru de mure + rețete. Cum se obține cidru în gospodărie?

/
/
14423 Views

Din se pregătește un cu calități organoleptice care amintește de vinuri de marcă. Cel mai reușit sortiment de de mure este cidrul desert. Murele au o aciditate mică și se recomandă amestecarea cu coacăze, care echilibrează gustul și-l face mai vioi. Cidrul de mure trebuie pasteurizat sau consumat repede. La sortarea fructelor se exclud cele degradate, putrezite etc., acestea putând provoca foarte frecvent îmbolnăvirea mustului și a cidrului. Un articol detaliat despre cum se obține cidrul a fost scris aici (click aici)

Fructele se macerează prin fermentare, după ce au fost zdrobite timp de 3 – 4 zile. În timpul fermentației va trebui ca în mod sistematic să scufundăm căciula de fructe ce apare la suprafața lichidului, la fund. Când se face fermentarea în putini putem menține boasca de fructe sub nivelul suprafeței lichidului prin improvizarea și montarea unui grătar de lemn, așa cum se face la vinificația în roșu la .

Cidru de mure sec

Pentru 1 L de must se adaugă 1 litru apă, aproximativ 250 g , 2,5 g acid tartric sau 2,2 g acid citric plus o puternică cultură de fermenți selecționați, în cantitate de 200 ml (raportată Ia 10 L must). Se sulfitează la timp atât mustul, cât și băutura finită, care se ține la rece și nu se păstrează timp îndelungat deoarece nu rezistă.

Cidru de mure desert

Pentru a păstra aroma fructului și a avea un cidru de mure desert de calitate, este indicat ca mustul să nu se dilueze cu apă.

Cidru de mure desert – rețeta 1

Zdrobim 2,5 kg fructe, adăugăm 4 g acid tartric, 1,8 g fosfat de amoniu pentru activarea fermentației. Totul opărim cu 1,8 L apă clocotită, amestecăm ușor și lăsăm la rece. Urmează fermentația cu fermenții selecționați pentru o perioadă de 24 ore, după care se tescuiește. Cu mustul rezultat de la tescuială se pune Ia fermentat în damigene cu adaus de 1 kg zahăr dizolvat la 1 L de apă.

Cidru de mure desert – rețeta 2

Este o rețetă mai reușită din punct de vedere organoleptic. La 1 L must se adaugă 300 g zahăr, fermenți selecționați și 1 g/L acid tartric. După ce fermentația s-a liniștit se mai adaugă cea 70 g/L zahăr. Este o băutură catifelată, corpolentă, mult apreciată pentru finețea și aroma fructului. După limpezire se poate pasteuriza, rezistând astfel mai bine. Pasteurizarea nu diminuează calitatea băuturii, ci o întregește. (vezi aici când se face pasteurizarea cidrurilor).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar