Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cidru de gutui făcut în gospodărie. Cum se prepară cidru de gutui?

/
/
1167 Views

Din se poate prepara o băutură fermentată, bine aromată, cu o culoare de un galben frumos. Aroma de este puternică și este folosită mai mult pentru fabricarea lichiorurilor, a rachiurilor aromate și a vinului pelin. În cazul cidrului, această aromă este plăcută la început, însă, consumată în cantitate mare, apare, ulterior, neplăcută și nepicantă, tocmai din cauza aromei puternice. Pentru a obține de gutui trebuie să urmați aceeași care au fost enumerați aici (click aici). În rândurile de mai jos vor fi enumerate câteva rețete de cidru de gutui.

Cidru de gutui sec

Pentru cidrurile seci este recomandabil ca înainte de zdrobirea fructelor să curățăm coaja de pe fruct, deoarece cea mai mare parte din aromă este plasată în coajă. Se recomandă ca această coajă să nu se arunce, ci să fie pusă la macerat în votcă sau spirt de 45° tărie. Acest macerat îl putem folosi la aromatizarea oricărui cidru, putem prepara lichioruri, pelin etc. Este o aromă fină, specifică ce întregește plăcut și combină armonios aromele de mere și pere. Macerarea poate dura 2 luni.

Fructele de gutui nu se supun zdrobirii imediat după cules. Soiurile timpurii se lasă 2-3 săptămâni să stea la umbră la temperatura camerei, iar cele târzii până la 2 luni. În timpul acestei păstrări fructul își întregește aroma, își intensifică culoarea, devine mai moale și acumulează mai mult. Deoarece gutuia se oxidează ușor nu se recomandă macerarea, ci zdrobirea și presarea prin metodele arătate în acest articol (click aici).

Cidru de gutui sec

Cu mustul rezultat de la presă, limpezit și decantat, așa cum s-a arătat, putem prepara un cidru sec, aromat. Se adaugă la 10 L must 200 ml fermenți selecționați și 2-3 g fosfat de amoniu pentru activarea fermentării. Zahărul se adaugă într-o singură doză în cantitate de 1,400- 1,600 kg la 10 L must. Fermentația va decurge lent. Dacă vrem să mai aromatizăm băutura îi mai adăugăm 5-6 ml de macerat de gutui la 1 L.

Cea mai puternică aromă de gutui o are fructul gutuiului ornamental Cydonia japonica. Este un fruct mic, necontestibil din cauza tăriei și astringenței lui, însă excepțional de aromat. Din acest fruct putem prepara un macerat cu aromă foarte puternică, pe care o putem utiliza ca și maceratul din coajă de gutui.

Cidru de gutui demisec

Cidru de gutui demisec se prepară după urmând aceeași pași arătați obținerea cidrului de mere și pere, mărind în schimb cantitatea de zahăr. La prima doză pentru 10 L must, înainte de fermentare se dau 1,300 kg zahăr; după 5 zile se mai adaugă o doză de 350 g zahăr și după alte 7 zile se mai adaugă încă 250 g zahăr. Înainte de fermentare se mai adaugă 2-3 g fosfat de amoniu pentru activarea fermenților și 300 ml fermenți selecționați.

Pentru a avea o aromă mai puternică se aromatizează cu macerat de coajă de gutuie sau de Cydonia japonica. Cantitatea de macerat ce se adaugă în cidru se apreciază de la 6 cm³ la 1 litru în sus.

Cidru de gutui și mere

Este o din care se poate prepara un cidru mai catifelat și este de preferat înaintea rețetei arătate mai sus. Se valorifică mai bine intensitatea aromei de gutui, înnobilându-se și calitățile mustului de mere. Vom folosi în părți egale, mustul de gutui și mustul de mere. Merele se pot combina, cu foarte bune rezultate, în raportul de 2 părți must mere ți 1 parte must gutui. Nu se corectează aciditatea. Zahărul pentru corecție se adaugă în dozele arătate la celelalte două sortimente de cidru din mere (click aici) și cidru din pere (click aici).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar