Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Ciclul de viață al unui produs – apa minerală Borjomi

/
/
1667 Views

Ciclul de viață al unui produs reprezintă perioada de timp în care produsul/marca de produs se află pe piață începând cu introducerea și sfârșind cu retragerea. Curba ciclului de viață a produsului definește un produs în funcție de vârsta comercială (criticile susțin identificarea sa arbitrară), împărțită în mai multe etape/faze:

  • faza de cercetare – inovare;
  • lansare/introducere pe piață;
  • creștere;
  • maturitate;
  • saturație;
  • declin și dispariție de pe piață.
ciclul de viata al unui produs
ciclul de viata al unui produs

Ciclul de viață al unui produs – etape

În esență, etapele unui ciclu de viață sunt lansarea, creșterea, maturitatea și declinul.

Etapa de lansare

În etapa de lansare a produsului, principalul obiectiv al intreprinderii este să informeze consumatorii în legătură cu apariția noului produs. Cheltuielile în această etapă sunt mari, vânzările mici iar profiturile neglijabile, chiar negative. Apariția pe piață a unui nou produs precum apa minerala “Borjomi” întâmpină dificultăți, deoarece pe piață sunt multe mărci de minerală. În acest caz se folosește strategia prețului ridicat, care constă în introducerea pe piață la un preț mare și  cu un efort intens de promovare. Prin această strategie se dorește aducerea la cunoștința consumatorilor că “Borjomi” nu este o simplă minerală, aceasta eliminând toxinele din organism.

Etapa de creștere

Etapa de creștere este caracterizată de o creștere rapidă a vânzărilor și a profitului; întreprinderea urmărește să-și maximizeze cota de piață și să-și creeze o marcă puternică. La această etapă se folosesc următoarele strategii: lansarea pe noi segmente de piață și modificarea ambalajului. Lărgind ariile de vânzare a apei “Borjomi” se asigură o creștere constantă a numărului de consumatori, iar prin modificarea ambalajului vor fi reținuți și cei vechi. În faza dată este importantă și publicitatea, însă costurile pentru aceasta vor fi nesemnificative în comparație cu veniturile.

Etapa de maturitate

În etapa de maturitate volumul vânzărilor se stabilizează. “Borjomi” încearcă să-și mențină avantajul competitiv prin strategiile de îmbunătățire a ambalajului, reduceri de prețuri și extinderea pe noi segmente ale pieții. Se realizează un consum de masă dar și competiția din partea altor companii, cum ar “Dorna” se află la cel mai înalt nivel. Promovarea la această etapa este foarte intensivă și competitivă.

Etapa de declin

În etapa de declin vânzările scad puternic pe măsură ce alte produse de substituție apar pe piață sau interesul consumatorilor față de produs dispare.”Borjomi” verifică dacă mai sunt posibilități de a realiza profit și urmărește momentul optim de abandonare a produsului. În urma unor chestionare se constata că “Borjomi” este învinsă de “Dorna”. Se aplică strategia de excludere a produsului de pe piață, acțiunile promoționale se limitează la reclama de reamintire a produsului.

Descarcă articolul în format pdf

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar