Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Bolile bovinelor. Cetoza și tetania de iarbă la bovine

/
/
160 Views

După fătare, vacile sunt sensibile și ca urmare pot sa contacteze unele tulburări metabolice și digestive cum sunt: , tetania de iarbă, febra laptelui, scăderea grăsimii din lapte etc. Alimentația defectuoasă influențează în mare măsură apariția acestor tulburări.

Cetoza la

Cetoza este o tulburare metabolică care apare la cu producții ridicate, specifică primelor 10-40 de zile după fătare. Această tulburare se declanșează datorită scăderii nivelului glucozei și respectiv creșterii corpilor cetonici în sânge. Această situație apare când ingestia de energie este mai mică decât cheltuielile generate de sinteza laptelui. În această situație, organismul recurge la mobilizarea rezervelor proprii de energie (din grăsimile corporale); acizii grași nu sunt metabolizați complet în ficat, rezultând corpi cetonici a căror nivel ridicat în sânge este toxic.

Cum se previne cetoza?

Prevenirea cetozei se realizează printr-o alimentație corespunzătoare a vacilor în timpul repausului mamar (un aport mai redus de energie respectiv mai ridicat de minerale și vitamine) și în primele săptămâni de lactație (rații echilibrate). La animalele bolnave scade producția de lapte, se reduce apetitul, refuză la început concentratele și apoi nutrețul însilozat, slăbire vizibilă. Tratamentul se face prin administrarea de propilenglicol câte 200-500 g/ zi (oral) timp de 7-10 zile, glucoză intravenos sau subcutanat.

Află aici cum să hrănești vaca pentru a mări producția de lapte

Firma DaNutrition (Danemarca) recomandă pentru prevenirea cetozei produsul “Ketonia Supliment” (conține propilenglicol, minerale și vitamine) care are și un efect favorabil asupra apetitului, oferind în același timp și o sursă de energie. Se mai poate administra și la vacile slăbite după actul parturiției timp de 3 zile de 2 ori/zi. Dacă s-a pus diagnosticul de cetoza, acest produs se administrează oral 200 ml timp de 3 zile, de 1 sau 2 ori pe zi.

Tetania de iarbă

O trecere rapidă de la un regim de hrană de iarnă la cel de pășunat duce la instalarea tetaniei de iarbă sau de pășunat. În general sunt afectate vacile cu producții mari în primele 2-6 săptămâni de la fătare. Tetania de iarbă este o boala se manifestă prin reducerea apetitului, contracții musculare, masticație în gol, scăderea producției de lapte și a grăsimii, iar în forme mai grave, animalul rămâne în decubit.

Tetania de iarbă apare ca o manifestare a unui dezechilibru alimentar complex: insuficienta balastului, carență în Mg și în Ca și excesul de proteină și K. Este necesar ca la sfârșitul iernii hrana să fie completă și echilibrată în proteine, glucide, în Ca și Mg și respectarea perioadei de tranziție de la stabulație la pășunat, administrându-se un tain din perioada de iarnă (fân, siloz de porumb, amestec de concentrate).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar