Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Hașmă, ceapa eșalotă. Cum se cultivă? Cum se păstrează ceapa?

/
/
243 Views

Hașma are ca sinonime ceapa eșalotă, ceapa Vlasița sau ceapă ascalană. Hașmaua este originară de pe țărmul Mării Mediterane și se găsește în stare sălbatică în Orientul Apropiat și Asia. Se întâlnește în cultură în majoritatea țărilor din apusul Europei. Suprafețe mai mari ocupă în Rusia și China. În țara noastră se pe suprafețe foarte restrânse și mai mult în grădinile familiale.

Ceapa eșalotă se cultivă atât pentru frunzele sale, care apar primăvara de timpuriu și se întrebuințează la prepararea salatelor și a unor mâncăruri, cât și pentru bulbii cu care se condimentează diferite preparate culinare, fiind folosiți și în industria de conserve. Ceapa eșalotă formează bulbi mari, de formă sferică, care au o mare rezistență la frig, chiar și la minus 12°C. Pentru înființarea culturii se folosesc bulbii frați și nu bulbișorii aerieni.

Schema de înființare a culturii de hașmă
Schema de înființare a culturii de hașmă

ceapa eșalotă (hașmă)?

Datorită faptului că în condițiile tării noastre se cultivă numai prin plantarea bulbilor frați, ceapa eșalotă este considerată ca o cultură anuală. Bulbii se despart și se plantează cât mai de timpuriu primăvara (februarie) în rânduri, la distanta identice cu cele folosite pentru ceapa de arpagic (20-25 cm între rânduri și 7-8 cm între pe rând). Plantatul se poate executa și toamna, cu condiția ca lucrarea să se facă la începutul lunii septembrie, pentru ca plantele să aibă posibilitatea să se înrădăcineze bine. Adâncimea de plantare este 5-8 cm (Fig. de mai sus).

În ceea ce privește solul, nu este atât de pretențioasă, cele mai recomandate fiind totuși solurile nisipo-lutoase. Lucrările de îngrijire a culturii, combaterea bolilor și dăunătorilor sunt ace­leași ca la ceapa de arpagic.

Când se recoltează ceapa eșalotă (hașmă)?

Bulbii de ceapă eșalotă se recoltează în luna iulie și se adună în grămezi mici. Se lasă 2-3 zile pentru a se usca bine. După aceea se condiționează și se livrează. Bulbii de dimensiuni mai mari, în jur de 20 mm în diametru, se livrează pentru consum, iar cei de dimensiuni mai mici se rețin și se păstrează în aceleași condiții ca și arpagicul, spre a fi folosiți la plantare pentru cultura din anul viitor. În stare verde se valorifică la legături sau la kg, în funcție de perioada de apariție. Ceapa eșalotă se păstrează foarte bine timp de 5-7 zile în încăperi bine aerate. Temperatura de păstrare a cepei este de 0-1°C, iar umiditatea relativă a aerului de 90-95%.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar