Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Ceapa de tuns. Cum se cultivă? Cum/Când se recoltează?

/
/
314 Views

Ceapa de tuns este originară din China și Rusia, unde este și mult răspândită în cultură. Se întâlnește și astăzi în stare sălbatică în jurul lacului Baical și Siberia. Astăzi, se în mai toate țările Europei. În Ger­mania și Franța se chiar forțată în sere, pe parapete sau la sol, după scoaterea din repaus a tufelor preluate din . În țara noastră se întâlnește în cultură, deocamdată, pe suprafețe foarte restrânse.

Se cultivă pentru frunzele sale subțiri și lungi de 20-30 cm, de culoare verde-închisă, care apar primăvara foarte de timpuriu. Frunzele se consumă în stare proaspătă, sub formă de salate sau la prepararea unor mâncăruri și sosuri reci, înlocuind cu succes ceapa de stufat. Frunzele de de tuns sunt tot atât de bogate din punct de vedere chimic ca și ceapa obișnuită. Inflorescența având o formă și o culoare foarte frumoasă se mai cultivă și ca plantă ornamentală la îmbrăcarea bordurilor în grădini.

Ceapa de tuns este o legumă perenă de dimensiuni mici. Bulbul reprezintă o prelungire a tulpinii false, aceasta din urmă ajungând la înălțimea de 20-30 cm. Bulbii sunt formați din frunze foarte subțiri, necărnoase, de dimensiuni reduse, fără un gust calitativ bun, de aceea nu prezintă interes pentru consum. Tulpinile florale cresc în înălțime de 40-70 cm, sunt goale în interior, formează în vârf o inflorescență globuloasă nu prea mare, dar asemănătoare cu a cepei obișnuite, care are între 350-500 flori de culoare violacee.

Semințele, de formă triedrică, lungi de 2-3 mm, late de 1-2 mm grosime, au facultatea germinativă mai ridicată decât a cepei obișnuite de până la 95%, care se păstrează bine 3-4 ani. Greutatea a 1 000 de semințe este de 2-2,5 g. Într-un gram intră cca 700-900 de semințe. Ceapa de tuns răsare în 12-14 zile de la însămânțare. Cu toate că este plantă perenă, în cultură se poate trata și ca plantă anuală sau bienală. O altă caracteristică a plantei este faptul că formează o multitudine de cepe fine (tufă), care pot fi despărțite și plantate, prin acestea putându-se înmulți planta vegetativ.

Este o legumă rezistentă la frig, iernează fără probleme în câmp și pornește în creștere imediat după topirea zăpezii. Nu este pretențioasă fată de umiditate, din care cauză cultura nu se irigă decât atunci când este secetă mare.

ceapa de tuns?

Ca plantă perenă i se rezervă în cultură o suprafață anume, unde poate rămâne 5-6 ani. În aceste condiții, înființarea culturii trebuie precedată de o arătură adâncă de toamnă la 28-32 cm, sub care se încorporează 25-30 tone gunoi de grajd și 350-400 kg superfosfat la hectar. Primăvara se grăpează ogorul cât mai timpuriu, se execută lucrări de pregătire a patului germinativ. După însămânțare se tăvălugește obligatoriu.

Înmulțirea cepei de tuns se poate face fie prin despărțirea tufelor și plantarea bulbilor recoltați din toamna, fie prin obținerea semințelor și înființarea de plantații noi.

ceapa de tuns - schema de înființare a culturii
ceapa de tuns – schema de înființare a culturii

Semănatul se poate face atât primăvara (martie-mai), cât și toamna în luna septembrie. Cele mai bune rezultate se obțin când semănatul se execută primăvara. Se seamănă în benzi, la distanța de 12,5 cm între rândurile din bandă și 40-50 cm între benzi (Fig. de mai sus). Sămânța se încorporează în sol la adâncimea de 2,5-3 cm și se folosesc 5-8 kg la ha. Cultura se erbicidează cu Gesagard și Afalon (doza 3 kg/ha), ambele aplicate postemergent.

Cum se îngrijește ceapa de tuns?

Principala lucrare de îngrijire la ceapa de tuns este rărirea plantelor pe rând la distanța de 10-12 cm, după care, cultura se întreține prin prașile și fertilizări cu azot. În cel de al doilea caz, bulbii secundari (cepele fiice) se despart de planta-mamă și se plantează în rânduri, la distanța de 20-22 cm și 10-12 cm pe rând. Plantarea are loc toamna la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie, astfel ca plantele să se poată înrădăcina bine și să reziste înghețurilor din iarnă. Atunci când cultura se înființează pe suprafețe mai mari, se erbicidează cu DUAL 500 (4 L/ha) preemergent.

În primul an de cultură, recoltarea se face prin tăierea frunzelor de la suprafața solului, la aproximativ 70 zile de la însămânțare (de aici și denumirea de ceapă de tuns), lăsând intactă tulpina și ultima frunză. În anii următori (primăvara) se greblează cultura, se întreține prin lucrări de prășit și fertilizare, iar recoltarea se poate face atât prin tundere, cât și prin smulgere. În funcție de evoluția vremii, primăvara se pot face 2-3 recoltări de frunze la intervale de 20-25 zile.

Când se recoltează ceapa de tuns?

Recoltarea tulpinilor false pentru înmulțire se poate face numai începând cu al doilea an de cultură, fie că înființarea culturii a avut loc primăvara sau toamna. La fiecare tufă se lasă cel puțin o plantă, pentru a se asigura înmulțirea pentru anii următori.

Producția ce se realizează la hectar este de 15-20 tone. Plantele provenite de la prima recoltare, primăvara timpuriu se valorifică la legături de 10-15 bucăți la legătură sau 0,5-1 kg, la pungi în funcție de perioada de apariție.

Cum se păstrează ceapa de tuns?

Ceapa de tuns se păstrează 5-7 zile cu menținerea perfectă a calității la temperatura de 0-1°C. Umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 90-95%, în încăperi cu o circulație bună a aerului.

Cum se obțin semințele de ceapă de tuns?

Obținerea semințelor se poate realiza din plantații existente în al doilea an de cultură. Pentru aceasta, pe suprafața de teren destinată pentru producerea semințelor nu se mai recoltează primăvara frunzele verzi pentru consum, ci se lasă cultura să se dezvolte cât mai viguros. În primăvară, după pornirea plantelor în vegetație se face o fertilizare cu 150 kg/ha azotat de amoniu, iar în perioada emiterii tijelor florale se mai administrează 200 kg/ha îngrășământ complex. Lucrările de irigare a culturii sunt cele obișnuite pentru culturile semincere de ceapă. Semințele se recoltează în luna august. Producția este de 250-300 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar