Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Ce sunt și cum preparăm concentratele alimentare?

/
/
446 Views

Așa cum s-a mai spus în alte articole, se numește aliment orice produs comestibil care conține, într-o măsura mai mare sau mai mică factorii nutritivi de care organismul omului are nevoie pentru întreținerea vieții. Un aliment, oricât ar fi de complex ca structură și compoziție, nu poate satisface în exclusivitate toate nevoile organismului, din care cauză, într-o alimentație rațională, omul trebuie să consume alimente din toate cele 7 grupe cunoscute:

 1. lapte și brânzeturi;
 2. care și pește;
 3. ouă;
 4. legume și fructe;
 5. cereale și leguminoase uscate;
 6. produse zaharoase;
 7. grăsimi;

În compunerea meniurilor intră alimente de origine vegetală și animală, de obicei în stare proaspătă. Din asocierea și pregătirea culinară acestora rezultă hrana zilnică a omului, cunoscută sub denumirea de mâncare.

Noțiunea mai largă de mâncare se deosebește de cea de aliment prin aceea că asociază mai multe alimente care au suferit unele operații de pregătire înainte de a fi consumate. În prezent, industria alimentară produce o gamă variată de mâncăruri proaspete sau conservate, sub formă de preparate gata sau semipreparate, care pot fi consumate ca atare sau numai de ce au suferit un tratament termic adecvat (fierbere sau frigere), cu sau fără adaos de apă: mâncăruri congelate, conserve sterilizate, preparate liofilizate, etc.
În înțelesul larg al cuvântului, prin concentrat alimentar se înțelege orice produs alimentar care, în urma unei prelucrări, a căpătat o valoare nutritivă mai mare în raport cu volumul și greutatea lui obișnuită. În sens restrâns, sunt amestecuri de diferite produse deshidratate cu grăsimi și condimente în cantități stabilite în rețete. Ele se pot consuma numai dacă în prealabil au fost amestecate cu apă în astfel de proporții, încât să se asigure rehidratarea cât mai completă a componentelor deshidratate și consecința felului de mâncare dorit supă sau mâncare scăzută.

Durata pregătirii mâncărurilor din concentrate alimentare este relativ scurtă, fiind cuprinsă între 5 și 30 de minute, în mod obișnuit 10-15 minute, socotită din momentul în care a început fierberea. Concentratele alimentare conțin toate componentele mâncărurilor obișnuite, produse din aproape toate cele șapte grupe de alimente cunoscute; sunt gustoase și au o valoare energetică ridicată datorită faptului că, în cursul prelucrării tehnologice, s-au îndepărtat părțile neasimilabile și cea mai mare parte din apă conținută în materiile prime.

Atât volumul cât și greutatea concentratelor alimentare sunt mult reduse în raport cu materiile prime din care provin, motiv pentru care ele se pot transporta și depozita ușor. Conservabilitatea concentratelor este asigurată pentru o perioadă de timp îndelungată ( de la 6 la 12 luni și chiar mai mult) fără să fie nevoie de condiții speciale de păstrare.

Datorită acestor multiple avantaje, concentratele s-au impus pe piața alimentară într-o serie de țări, producția și consumul lor fiind în continuă creștere.

Clasificarea concentratelor alimentare

În funcție de materialele de bază folosite pentru prepararea concentratelor alimentare, acestea se clasifică în:

 • concentrate alimentare naturale;
 • concentrate alimentare pe bază de hidrolizate proteice;

În compunerea concentratelor naturale intră numai produse naturale (vegetale și animale), care au suferit un tratament preliminar mecanic și termic.
Concentratele alimentare naturale au în compoziția lor fie numai alimente de origine vegetală (supe de zarzavat, pireuri vegetale), fie numai alimente de origine animală (brânză pulbere, lapte praf etc.) fie alimente din ambele regnuri: borș cu carne, pilaf cu carne etc. În această grupă pot fi incluse și supele naturale de carne de pasăre și cele din carne de bovine, obținute prin fierberea cărnii, concentrarea și apoi deshidratarea bulionului până ajunge sub formă de pulbere.

Din grupa a doua fac parte concentratele în a căror compoziție intră diferite hidrolizate proteice, care imprimă mâncărurilor pregătite un gust special, asemănător cu al cărnii. Aceste concentrate sunt mai ieftine decât cele naturale, însă tehnologia lor presupune utilaje mai complicate și în consecință, personal mai calificat. După scopul urmărit, concentratele alimentare se împart în:

 • concentrate alimentare obișnuite;
 • concentrate alimentare dietetice;

Concentratele alimentare obișnuite sunt destinate consumului curent și intră în hrana obișnuită a oamenilor adulți și sănătoși. Concentratele alimentare dietetice se consumă de către bolnavi și copii. În compoziția lor intră numai alimente naturale, ușor digestibile, majoritatea acestora fiind lipsite de sare.

 • După felul și ordinea în care se consumă, concentratele alimentare se clasifică în:
  supe, ciorbe, creme;
 • mâncăruri scăzute;
 • dulciuri;

După forma de prezentare, concentratele alimentare pot fi brichetate (sub formă de comprimate de diferite mărimi și greutăți) și nebrichetate (făinuri cu granulație variabilă), ambalate în pungi sau borcane de 1,2, 4 sau chiar mai multe porții.

Fabricarea concentratelor alimentare

Concentratele alimentare se fabrică după diferite procedee, în funcție de importanța întreprinderii și de nivelul tehnicii atins de țara producătoare. Cerealele și leguminoasele (orez, mazăre, fasole, linte etc.) intră în compunerea concentratelor, întregi sau sub formă de făinuri, numai după ce au fost decorticate și apoi supuse unui tratament adecvat. Cu cât făina este mai fină cu atât rehidratarea se face mai ușor.

27Zarzavaturile se supun deshidratării, tăiate în rondele, cuburi mici, tăiței etc. Dacă gradul de mărunțire este suficient de avansat, ele pot intra în compunerea concentratelor ca atare, fără să fie nevoie a fi măcinate.

Carnea din concentrate poate fi:

 • fiară, tocată și uscată, ca atare sau sub formă de pulbere;
 • afumată, tăiată în cuburi;
 • sub formă de extract;

Întrucât în timpul măcinării, produsul poate fi impurificat, este necesar ca după această operație să se efectueze o cernere atentă prin site prevăzute cu magneți pentru reținerea impurităților metalice. Este recomandabil ca toate produsele sub formă de pulbere, inclusiv hidrolizatul, să fie trecute prin site înainte de malaxare, pentru a se evita introducerea cocoloașelor care ar împiedica o bună omogenizare.

În întreprinderile mici, grăsimea se cântărește întâi, apoi se topește și se amestecă cu celelalte componente. În întreprinderile mari, grăsimea topită în prealabil se dozează semiatomatizat sau automatizat direct în malaxor, în cantități prevăzute în rețete.

În cazul în care se utilizează și hidrolizat proteic, acesta se adaugă în urma celorlalte componente, dată fiind marea lui higroscopicitate. La fel se procedează și cu pasta de tomate, sub formă de pulbere. Pastele făinoase, întrucât nu comporta decât o sursă de fierbere (10 – 15 min) se introduc în amestec fără nici o prelucrare prealabilă. Un alt procedeu mai puțin utilizat constă în pregătirea mâncărurilor, îndeosebi a supelor, din produse proaspete care după mărunțire sunt deshidratate în uscătoare cu valțuri.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

1 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar