Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Ce sunt oxidoreductazele?

/
/
607 Views


Oxidoreductazele sunt care catalizează reacțiile de oxidoreducere din organism. Ele au un rol foarte important deoarece prin reacțiile de oxidoreducere organismele își procură cea mai mare parte din energia necesară activității fiziologice. Reacțiile de oxidoreducere se realizează prin transfer de hidrogen și prin transfer de electroni. Oxidoreductazele pot interveni pozitiv în: procese metabolice anaerobe sau aerobe (glicoliza și diverse fermentații, ciclul acizilor tricarboxilici, catena de respirație celulară etc., procese care se desfășoară în diferite materii prime alimentare); procese fermentative de obținere a unor , care se realizează cu ajutorul unor microorganisme; procese de decolorare a făinurilor de grâu; protejarea față de deteriorarea îmbrunării de tip Maillard; distrugerea apei oxigenate reziduale din produsele alimentare, în care s-a folosit în scopuri de conservare.


Oxidoreductazele pot interveni și negativ în: îmbrunarea neenzimatică; degradarea acidului ascorbic; deteriorarea oxidativă a unor produse alimentare.

Cele mai importante oxidoreductaze aparțin următoarelor două clase: oxidoreductaze FAD dependente și oxidoreductaze NAD dependente.

Oxidoreductazele FAD dependente


Oxidoreductazele FAD dependente au ca reprezentant important glucozoxidaza, care se obține din Aspergillus niger (SUA), Penicillium amagasakiense (Japonia), Penicillium vitale (Rusia). Preparatele brute de glucozoxidază conțin și mutarotază, catalază, lactonază și se utilizează la oxidarea glucozei în acid gluconic, reacție importantă la fabricarea albușului de ou praf, unde nu trebuie să existe glucoză liberă.

Oxidoreductazele NAD dependente

Aceste enzime intervin în procesul de fabricare al oțetului de vin de către bacteriile acetice, care transformă alcoolul etilic în aldehidă acetică și apoi în acid acetic.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar