Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Tehnologie / Ce este virnanțul? Unde se găsește? Cum se cultivă?

Ce este virnanțul? Unde se găsește? Cum se cultivă?

/
/
/
323 Views

Virnanțul este o plantă de origine mediteraneană. La noi o întâlnim în flora spontană și mai puțin cultivată în grădini. Virnanțul se cultivă pentru frunzele sale utilizat în industria farmaceutică sau în arta culinară, la condimentarea unor mâncăruri sau salate.

Virnanțul este o plantă perenă, cu rădăcini lignificate. Tulpina este glabră și atinge uneori înălțimea de 1 m. Frunzele sunt alterne și penat-sectate, de 2—3 ori. Cele inferioare au peţiolul lung, dinspre vârf aproape sesile. Frunzele au culoare galbenă verzuie cu punctații transparente. Florile sunt grupate în inflorescențe corimbiforme şi au petale galbene. Fructul este o capsulă . Semințele sunt lungi de 1-2 mm, cu culoarea negricioasa și suprafața alveolată. Planta prezintă un miros greu, pătrunzător.

Preferă terenurile accidentate de coastă, grele, bine însorite. Semințele își păstrează facultatea germinativă 2—3 ani și răsar după 15—20 zile de la semănat. Înflorește din luna mai până în august.

Cum se cultivă virnanțul?

Cultura se înființează prin răsad. Pentru producerea răsadului se însămânțează pe straturi reci, la sfârșitul lunii aprilie, și se întreține răsadul până la sfârșitul lunii iunie, când se poate trece la plantare la locul definitiv. Se plantează Ia distanța de 50 cm între rânduri și 30 cm între plante pe rând sau la distanța de 40/40 cm, realizând practic aceeași densitate la ha (Figura de mai jos). Se plantează, de regulă, în parcele izolate sau în borduri, pe locuri bine expuse la soare. Virnanțul – Schema de înființare a culturii

Lucrările de îngrijire constau din prașile și eventuale udări în caz de secetă excesivă. Frunzele se recoltează când au atins maximum de creștere vegetativă și operațiunea se face prin tunderea tufelor. La hectar se obțin cca 2 000 kg de frunze verzi. În ceea ce privește condiționarea, păstrarea și valorificarea nu fac obiectul, unor măsuri deosebite.

Pentru producerea semințelor se rezervă parcele din cultură la care nu se recoltează frunzele, pentru ca plantele să se dezvolte și să fructifice normal. Toamna, după căderea primelor brume se recoltează inflorescențele ajunse la maturitate, care, după ce se usucă la soare timp de două săptămâni, se treieră pentru extragerea semințelor. Producția de semințe este de 100—150 kg/ha.

Surse: Cultura legumelor mai puțin răspândite – G. Vâlceanu

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

3 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar