Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Care sunt organismele implicate în aprobarea unui aditiv alimentar?

/
/
478 Views

Organismele implicate în aprobarea unui aditiv alimentar sunt:

  • JECFA (Joint FAO/who Expert Committee on Food Addities) din cadrul Comitetului Codex, care, în final, elaborează un Standard Codex.
  • SCF (Scientific Committee on Food) din cadrul Uniunii Europene, iar aceasta, după examinare, o trimite spre aprobarea Parlamentului European și Consiliului de Miniștri care emit Directiva EC.
  • Comitetul de experți naționali care dau o autorizație temporară (2 ani) ce este aprobată de Guvernul țării respective.

Pentru a fi autorizat un aditiv alimentar, este necesar alcătuirea unui dosar care cuprinde o serie de informații necesare comisiei de analiză, formată din specialiști din domeniul sănătății, nutriției, igienei, toxicologiei și care activează în cadrul JECFA sau SCF.

Dosarul trebuie să cuprindă date referitoare la:

Date tehnice – denumirea substanței conform IUPAC (International Union on Pure and Applied Chemistry), sinonime, denumire comercială, denumire comună, număr de identificare.

Specificații – compoziția, formula empirică și structurală, masa moleculară, gradul de puritate (%), natura impurităților conținute, procentajul impurităților semnificative și principale, forma fizică (pulberi, lichide), solubilitatea (în apă, solvenți organici, lipide); alte date pentru identificarea substanței (de exemplu proprietăți fizico-chimice, date analitice privind diferența între loturi), informații asupra caracteristicilor microbiologice, în particular în ceea ce privește prezența agenților patogeni, toxine bacteriene, micotoxine.

Procesul de fabricație – informații asupra procesului de fabricație, ținându-se cont de secvența de reacții, reacțiile colaterale, purificarea și prepararea produsului comercial, pentru a determina impuritățile probabile și influența lor asupra evaluării toxicologice.

Metode de analiză – metode de analiză pentru descrierea substanței, evaluarea purității sale, măsurarea caracteristicilor fizico-chimice și microbiologice; metode analitice de determinare a aditivului și produselor sale de degradare în produsele alimentare în care se adaugă.

Justificarea aditivului alimentar – utilizarea prevăzută și scopul, doza de încorporare în produse specifice și reziduurile rămase în produsele alimentare, studiul eficacității substanței în vederea cercetării efectului dozei propuse, documentația necesității aditivului și beneficiul pentru consumator.

Expunerea – expunerea omului (probabilă sau așteptată) la consumul de alimente care conțin și influența diferiților factori (mod de viață, frecvența de consum a alimentelor cu ), gradul de consum al alimentelor ce conțin în funcție de vârstă, sex, prezența diferitelor acțiuni.

Reacțiile oferite de aditivi în produsele alimentare – produsele specifice de degradare sau reacția care poate avea loc în cursul preparării și conservării alimentelor, efectele acestor produse de degradare și ale reacțiilor asupra substanțelor nutritive din alimente.

Date privind toxicitatea – teste de genotoxicitate (testul de mutație genetică asupra bacteriilor, testul de mutație genetică asupra culturii de celule de mamifere), teste de toxicitate generală (toxicitate acută, toxicitate subacută la 28 de zile, toxicitate subcronică la 90 de zile, toxicitate pe termen lung și cancerogenitate, efecte asupra reproducerii, teratogenitate), alte teste (absorbție, distribuție, metabolizare, excreție, iritare cutanată, toxicitate pe cale respiratorie, imunotoxicitate, inducția proliferării peroxizomale, iritare oculară, sensibilizare).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar