Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Care este diferența dintre murături și conserve?

/
/
685 Views

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de toamnă, unul din subiectele des întâlnite în gospodării este „cum să pui conserve pentru toamnă?”.

Toate legumele și zarzavaturile puse peste iarnă în oțet nu sunt murături, ci conserve! Legumele conservate în oțet nu au aceleași calități ca și , deoarece nu au aceeași valoare nutrițională cu acestea  ( nu sunt tratate termic și au o microfloră probiotică vie). Mai mult, în cazul anumitor persoane, conservele în oțet irită sistemul gastrointestinal. Dacă, totuși, doriți să puneți pentru iarnă și conserve, atunci vă sfătuiesc să utilizați doar oțet natural de fermentație obținut din vin și nu prin diluarea acidului acetic de sinteză, precum și sare brută, neiodată. În concluzie, conservele în oțet nu sunt murături și deci nu au efectele benefice ale acestora!

Murăturile

Murăturile sunt legumele ce trec printr-un proces de fermentație acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanțe biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influența microflorei de fermentație acestea capată valoare nutrițională deosebită, devenind practic alimente funcționale probiotice. Alimentele probiotice conțin bacterii acido-lactice active, benefice unei sănătăți optime a sistemului gastro-intestinal. Acestea îmbunătățesc digestia, stimulează detoxifierea și întăresc sistemul imunitar.

Dacă tot puneți castraveți, atunci ar fi bine sa îi puneți la murat, în sare. Alegeți castraveți de gradină, culțivati cu compost și fără îngrășăminte chimice (NPK). Sarea utilizată va fi brută, neiodata artificial. Castraveții în saramura se vor depozita într-un loc întunecos, uscat, la temperaturi de 10 – 15oC pentru a se declanșa procesul natural de fermentație acido-lactică. Acesta trebuie să fie lent, pentru a permite o fermentație cât mai bună, cu generare de acid lactic, conservantul natural perfect și un foarte eficient reglator al microflorei intestinale probiotice. În procesul natural de fermentație nu doar că se produc vitamine, ci se biodisponibilizează mineralele și fibrele alimentare din castraveți. Vitaminele naturale existente în castraveți nu sunt distruse, deoarece produsul nu este tratat termic.

muraturi si conserve

Varianta castraveți murați obținuți prin fermentație este mult mai indicată. În general, castraveciorii murați, gogoșarii murați, varza murată și murăturile asortate sunt garnituri excelente pentru mâncărurile din carne. Acestea stimulează digestia cărnii, protejând totodată împotriva metaboliților co-cancerigeni ce sunt rezultați în urma consumului cărnii și produselor din carne. Varza murată este un aliment probiotic, indicat majorității consumatorilor, care conține compuși anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanti (vit. A, C, E, zinc), fibre alimentare (combat constipația, detoxifica colonul), minerale (potasiu, magneziu, calciu). Acidul lactic generat de microflora spontană este un excelent reglator al microflorei intestinale, benefic pentru întărirea sistemului imunitar.

Voi puneți conserve sau legume la murat peste toamnă? Ce metode alegeți?

Sursa: doctormenci.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar