Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Lapte și produse lactate / Care este cel mai bun iaurt din comerț?

Care este cel mai bun iaurt din comerț?

/
/
/
963 Views

Iaurtul este un produs din (degresat sau nu), căruia i se poate adăuga praf pentru a-i crește consistența. Virtuțile terapeutice ale iaurtului au fost remarcate din timpuri străvechi și în diverse zone geografice. În Persia era denumit mazzoom, în India – dahi, în Orient – laban. În Europa, iaurtul a fost cunoscut ceva mai târziu. Se spune că în Franța secolului al XVI-lea, regele Francisc I suferea de o indigestie cronică. Cei mai vestiți medici ai timpului s-au perindat la curtea sa, negăsindu-i nici un remediu. La un moment dat, regele a primit vizita unui medic din Turcia, care i-a dat un misterios lapte fermentat. Regele s-a vindecat imediat. La începutul secolului XX, savantul Metchnicoff, laureat al premiului Nobel, își desfășura cercetările la Institutul Pasteur din Paris. În studiile sale, el a atribuit longevitatea locuitorilor Caucazului – care consumau regulat – proprietăților excepționale ale fermenților vii conținuți de . Este motivul pentru care, la început, iaurtul a fost vândut numai în farmacii. El era comercializat ca fiind un produs sănătos destinat persoanelor care suferă de infecții intestinale.

Anii ’50 marchează un moment important în istoria iaurtului. Crește consumul, procedeele de fabricare se modernizează, producția se diversifică. Astăzi, 30% din populația globului consumă iaurt în mod regulat. Față de acum 30 de ani, consumul în Europa a crescut de peste 10 ori. Creșterea consumului a creat însă o foarte mare problemă și anume calitatea iaurtului!

Pentru obținerea iaurtului, laptele este supus unui proces de fermentare controlată, în prezența unor fermenți specifici. Trebuie subliniat că numai acești fermenți conduc la obținerea iaurtului sănătos, iar prezența lor la sfârșitul fabricației, în stare vie și activă, constituie adevărata caracteristică a adevăratului iaurt. Deci iaurtul bun trebuie să conțină bacterii a căror acțiune pozitivă și eficace este esențială pentru sănătatea noastră.

Din păcate nu toate iaurturile fabricate industrial conțin acești fermenți. Laptele este pasteurizat, apoi răcit la 45°C, i se adaugă fermenți lactici după care este păstrat la cald în jur de trei ore – pentru ca transformarea laptelui să poată avea loc. Iaurtul astfel obținut este conservat la temperaturi scăzute (2-6°C) până la distribuirea în magazine. Acesta este momentul în care apare problema. Unele iaurturi, din considerente de rentabilitate, sunt sterilizate la o temperatură ridicată după ce procesul de fabricație s-a încheiat. Aceasta înseamnă că toate culturile de fermenți și odată cu ele beneficiile lor pentru sănătate sunt distruse.

Normele specifice iaurtului din țările europene arată că procesul de fermentație trebuie să continuie după ce fabricarea iaurtului ia sfârșit, prin intermediul bacteriilor care trebuie să rămână în viață și în stare de activitate, într-un procent de 10 milioane pentru un gram de iaurt. Adevăratul iaurt necesită condiții de conservare la rece și are un termen de valabilitate de maxim o lună, în vreme ce un produs termizat poate fi păstrat un timp îndelungat la temperatura camerei – întrucât nu are nimic viu în compoziția sa.

tratat termic denumit iaurt în mod impropriu datorită unor deficiențe în materie de standarde alimentare, nu este deloc același lucru cu un iaurt viu. De multe ori, confuzia este dorită și creată de: similitudinea ambalajelor, designul asemănător și chiar etichetarea abuzivă ca iaurt. Și totuși cum putem deosebi iaurtul viu de iaurtul mort? Iaurtul cu fermenți vii are întotdeauna înscrisă pe etichetă temperatura scăzută de conservare (2-7°C) și termenul de valabilitate de până la o lună, în timp ce produsele tip iaurt sunt tratate termic și nu au aceste specificații, putând fi păstrate și la temperatura camerei un timp mai îndelungat!!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar