Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Alimente / Care este cea mai bună apă pentru fabricarea băuturilor?

Care este cea mai bună apă pentru fabricarea băuturilor?

/
/
/
126 Views

Apa în corpul omenesc condiționează funcționarea normală a organismului. Activitatea organismului este bazată pe reacțiile biochimice, infinit de variate, adeseori foarte complicate. Substanțele alimentare ce se introduc în organismul uman conțin , iar reacțiile biochimice din organism au loc în soluții apoase. Rolul apei ca parte componentă principală a organismului omenesc este evident vital. Dacă se ia ca greutate medie a corpului omenesc 65 de kg, partea uscată din greutate ce revine omului este de cca. 40 de kg.

Eliminarea din corp a produselor netrebuincioase organismului, rezultate din metabolism se face în cea mai mare parte sub forma unor soluții apoase. Pierderea apei în timp de 24 de ore este de cca. 1,5 – 2 litri. Organismul manifestă, la o pierdere mai ridicată a apei, o senzație puternică de sete. Necesitatea unei echilibrări imediate a bilanțului apei în organism este simțită mai mult în timpul lucrului în ateliere cu temperaturi ridicate, în câmp pe arșița verii, în excursii etc.

Rezultă deci că alegerea unui tip de băutură, desigur, trebuie să fie în funcție de astfel de situații.
Fiecare băutură are scopul și rolul ei binefăcător, în funcție de situația ivită și de necesitatea organismului. Este cazul să subliniem că băuturile nealcoolice, ca sucurile, limonadele, răcoritoarele, sunt folosite în principal pentru potolirea setei și apoi ca aliment, ceea ce le deosebesc ca scop de băuturile slab alcoolice (cvasul, crușonul, berea etc.) și desigur le deosebesc fundamental ca scop și funcționalitate de băuturile alcoolice provenite prin fermentarea strugurilor (vinuri), fructelor (cidruri) sau diverselor distilate din fructe (țuică, rachiul) și alte spirtoase.

Ce fel de apă folosim la prepararea băuturilor?
Nu orice sursă de apa limpede este corespunzătoare preparării băuturilor. Ea trebuie să corespundă unor cerințe sanitare, să fie limpede, incoloră, fără miros, cu cât mai puține săruri și desigur să nu fie contaminată cu microbi. Toate apele, indiferent de proveniență, conțin săruri care folosite la prepararea băuturilor provoacă ulterior tulburări în băuturile slab alcoolice și alcoolice.  Apa cea mai sărată în săruri și compuși organici este apa provenită din ploaie și zăpadă. Pentru prepararea băuturilor slab alcoolice și alcoolice este indicată apa distilată.

Apa potabilă (de canalizare, fântâni, izvor etc.) o vom folosi la prepararea băuturilor alcoolice numai după un simplu și eficace tratament. Acest tratament constă din fierberea apei în clocot o jumătate de oră, apoi lăsată nemișcată în vas să se răcească timp de 24 de ore. Între timp sărurile și alți compuși se vor depune la fund. Vom trage cu atenție, cu ajutorul unui furtun, apa limpede în alt vas, având grijă ca apa de pe fundul vasului să nu treacă prin sifon. Prin fierberea apei se vor distruge și eventualele bacterii care altfel pot acționa în voie, mai ales când băuturile sunt nealcoolice sau slab alcoolice (cvas, mazagran etc.)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.