Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă cardonul? Cum se păstrează cardonul? Înălbirea cardonului

/
/
415 Views

Anghinarea mică, așa cum se mai numește , se întâlnește în zonele limitrofe Mării Mediterane. Referiri despre aceste plante apar în scrierile lui Pliniu cel Bătrân și Collumela, ceea ce atestă faptul că era cunoscut și cultivat încă de pe vremea romanilor.  se cultivă pentru pețiolul și nervura principală a frunzei, după ce în prealabil au fost înălbite. În unele regiuni se consumă și rădăcina, care este cărnoasă, mare, fragedă și plăcut parfumată.

Cardonul – descrierea plantei

Cardonul este o plantă perenă care crește foarte bine în terenuri nisipoase sau calcaroase. În anul al doilea formează tulpini florale, ca și anghinarea, care pot ajunge până la 1,30 m înălțime. Frunzele sunt crestate, formând segmente și se termină în vârf cu un spin lung de culoare gălbuie. Culoarea segmentelor este verde-argintie și sunt prevăzute cu nervuri pronunțate și cărnoase. Inflorescența este un capitul de culoare roșie-violet, destul de mic, cu bracteele subțiri și prevăzute cu spini. Fructele (achene) sunt mari, alungite, de culoare cenușie. La un gram intra 25 – 30 de semințe. Facultatea germinativă este de 85—90% și se păstrează şapte ani. Cardonul cere un pământ bine aprovizionat în substanțe nutritive. În solurile sărace planta nu se dezvoltă suficient, iar pețiolul și nervurile frunzelor rămân prea puțin îngroșate.

Cum se cultivă cardonul?

se înființează prin răsad sau prin semănare directă. În mod frecvent se seamănă între 15 aprilie – 10 mai, în terenuri fertile, profunde, fără exces de umiditate, bine structurate și cu textură nisipo-lutoasă. Poate urma după orice cultură care lasă terenul curat de buruieni și resturi vegetale. Nu este bine să urmeze după plante rădăcinoase sau din familia Compositae. După afânarea terenului prin discuire se execută nivelarea de exploatare, apoi fertilizarea de bază cu 300 kg superfosfat și 100 kg/ha sulfat de potasiu.

Citește și: Cum se cultivă broccoli?

Terenul se ară la adâncimea de 28-30 cm. Primăvara se deschid mai întâi rigolele, după care se modelează terenul. Se seamănă în cuiburi câte 3—4 semințe la cuib, la distanța de 70 cm între rânduri și 25-30 cm pe rând, la adâncimea de 2,5-4 cm. Norma de sămânță este de 1,5-2 kg/ha. Asigurarea umidității solului până la 60 – 70% pentru răsărire, prin irigări repetate și până la 50 – 60% umiditate pe parcursul vegetației, este o condiție de bază.

Cum se îngrijește cultura de cardon?

Lucrările de îngrijire aplicate în continuare constau din prașile repetate (3-4 în fiecare an), întreținerea coronamentului, fertilizarea fazială, în fiecare an când plantele au format rozetă și au început să apară tijele centrale (cu îngrășământ complex III, câte 150 kg/ha). La apariția afidelor, cultura se stropește cu Pirimor – 0,05% sau ActeliC 1 L/ha, în 450 L apă.

Schema de înființare a culturii de cardon

Lucrarea de recoltare este precedată de pregătirea pentru înălbirea pețiolurilor frunzelor. Aceasta constă în adunarea frunzelor în mănunchi spre centrul rozetei și legarea lor cu benzi de polietilenă. Înălbirea în câmp necesită acoperirea bazei plantei cu paie sau alte materiale (folie veche neagră) sau cu pământ. Recoltarea constă în detașarea, de pe coletul plantei, a frunzelor cu pețiolurile etiolate în prealabil.

CUM SE CULTIVĂ VIRNANȚUL? 

Condiționarea producției se realizează prin îndepărtarea limbului frunzelor și sortarea pețiolurilor pe categorii de mărime. Înălbirea sau etiolarea pețiolurilor se poate face în adăposturi speciale (la întuneric) când detașarea frunzelor se face cu o porțiune din coletul plantei de 3—4 cm grosime. La un hectar se obține o producție de 5 tone pețioluri. În țările cultivatoare se întâlnesc mai multe soiuri, cum sunt:

  • Cardonul de Tours – soi de origine franceză, pitic, frunza cu pețiol foarte gros și gustos, însă cu spini la fiecare segment de frunză.
  • Cardonul de Spania – originar din Spania, formează frunze cu pețiol foarte lat și gol în interior, limbul este de asemenea mare, iar segmentele sunt lipsite de spini.
  • Cardonul ameliorat – se caracterizează prin frunză lipsită de spini, pețiolul lat, fraged și gustos.

Înălbirea cardonului

În funcție de procesul de înălbire în câmp sau în spații amenajate, valorificarea producției se face prin preambalarea rozetelor (legate în pungi de polietilenă), fie la bucată, dar așezate în lăzi căptușite și acoperite cu folie colorată. Pentru producerea semințelor se realizează culturi speciale, la care nu se execută mușuroitul și nu se recoltează frunzele în anul I de cultură și nici în anii următori.

Tehnologia de cultură este aceeași ca și pentru cultura destinată, recoltării de pețioli. Recoltarea tijelor florale se face în luna septembrie, înainte ca semințele să se scuture din inflorescență. Producția de semințe poate ajunge la 8 – 100 kg/ha.
Surse: Cultura legumelor mai puțin răspândite, Gh. Vâlceanu

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar