Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Când au apărut primele cutii de conserve? Istoria conservei

/
/
1310 Views

Civilizația modernă și susținerea unei populații care se află în continuă creștere nu ar fi posibile fără metode eficiente de conservare a produselor alimentare, dintre care multe au fost descoperite din întâmplare încă din vremuri îndepărtate. Oamenii primitivi au observat că peștele sărat și carnea uscată se alterau după o mai lungă perioadă de păstrare și că laptele acidifiat se păstrează mai mult după care poate fi consumat. Conservarea alimentelor a jucat un rol esențial în istoria socială și culturală a umanității, alimentele conservate în diverse forme asigurând supraviețuirea în perioadele lungi de iarnă și au încurajat, oarecum, dezvoltarea tehnologiei. Fără aceste conservate marile descoperiri geografice ar fi fost practic de neconceput, nu ar fi existat rute comerciale noi și nici schimburi culturale.

În comunitățile bazate pe autoconsum, oamenii au căutat mijloace de a-și asigura supraviețuirea prin inventarea unor noi modalități convenabile de conservare a alimentelor combinând tehnici diferite: uscarea, sărarea, afumarea și fermentarea, toate acestea având ca numitor comun sarea, agent esențial care inhibă dezvoltarea bacteriilor responsabile pentru deteriorarea alimentelor. Fiecare comunitate a mizat pe tehnici proprii de conservare în acord cu climatul în care trăia, de resursele la care aveau acces și în concordanță cu nevoile particulare și culturale. Conservarea alimentelor nu a însemnat doar o prelungire a vieții acestora, ci și o modificare a texturii și mai ales a gustului. Mai trebuie spus că alimentele conservate au adus un plus de culoare și savoare unor regimuri alimentare plictisitoare, repetitive, bazate pe un consum excesiv de cereale. Metodele de conservare au dus la apariția unor alimente cum ar fi: șunci, cârnați uscați, uscate, dulcețuri și marmelade, plus sute de brânzeturi maturate.

Multe dintre tehnicile de conservare din era preindustrială s-au bazat pe folosirea sării ca agent principal de conservare. Carnea sărată a fost extrem de importantă în strategiile alimentare ale balcanilor, în special carnea de oaie, care era extrem de apreciată de musulmani, dar și de greci. La fel ca și în Occident, toamna, începând cu luna septembrie, în unele părți ale Turciei și Bulgariei, avea loc sacrificarea oilor. Carnea era dezosată, tăiată în bucați și sărată, după care era lăsată la păstrare într-un loc răcoros timp de câteva zile. Carnea era apoi îmbrăcată într-un strat de sare, pusă apoi în cutii de lemn sau coșuri fiind păstrată vreme îndelungată pentru a fi folosită apoi într-o mare varietate de feluri de mâncare. Carnea de oaie, capră și vită conservată în această manieră a fost cunoscută sub denumirea de pastramă.

Istoria conservei începe în anul 1795, atunci când guvernul francez a oferit o recompensă de 12.000 de franci oricui ar fi putut inventa o metodă de conservare a mâncării. Trupele lui Napoleon erau decimate din ce în ce mai mult din cauza foametei și scorbutului, mai degrabă decât în luptă. Îndemânarea militară și expansiunea colonială cereau descoperirea unei metode de păstrare a mâncării, care să nu se altereze, pe o perioadă mai lungă de timp. Un parizian, pe nume Nicholas Appert este cel căruia i-a venit ideea. Un cunoscător al tuturor meseriilor, Appert s-a folosit de experiența sade fost cofetar, producător de vinuri, berar și preparator de murături pentru a-și pune la punct tehnica. După ce a făcut experimente timp de 15 ani, Appert a reușit să cu succes alimentele, punându-le în sticle închise ermetic cu dopuri, sticle care erau apoi cufundate în apă clocotită. Teoria sa de conservare a alimentelor îi aparține în totalitate – descoperire lui Pasteur în ceea ce privește bacteriile au survenit o jumătate de secol mai târziu. Însă Appert a presupus că, asemenea vinului, expunerea alimentelor la aer duce la alterarea acestora. Astfel, prin ambalarea alimentelor în containere, cu aerul eliminat din acestea prin fierbere, mâncarea urma să rămână proaspătă. Și a funcționat!!

Cutia de conserve este prezentă în viața noastră de zi cu zi. A fost și este în continuu perfecționată, iar evoluția ei este continuă. Un obiect cum ar fi cutia de conserve este permanent supus inovațiilor. Inventatorul oficial al cutiei de conserve a fost Peter Durand, care în anul 1810 a produs prima cutie, obținând și patentarea acesteia de către regele Angliei George al III-lea. Durand a utilizat ideea francezului Nicholas Appert, care pentru descoperirea sa a fost răsplătit personal de către împăratul Napoleon. Ideea patentată de Durand a fost ulterior îmbunătățită de către alții. În anul 1813 armata britanică a primit primele rații de hrană în cutii metalice care proveneau din noua fabrică de cutii de conserve construită nu demult. Primele cutii erau din tablă foarte groasă, iar pentru deschidere acestora era nevoie de un… ciocan.

În anul 1864, cercetările lui Louis Pasteur în ce privește alterarea vinului și recomandările referitoare la evitarea alterării, au reprezentat o încercare de consolidare a tehnologiei alimentare pe baze științifice. De asemenea, el a mai studiat fabricarea alcoolului (fermentația alcoolică), a oțetului (fermentarea acetică), a vinurilor și berii, precum și acidifierea laptelui (fermentația lactică). A dezvoltat pasteurizarea – un procedeu de de tratare termică a laptelui și a produselor lactate pentru a distruge microorganismele de alterare și cele patogene (producătoare de boli).

Cu trecerea timpului, noile tehnologii au permis fabricarea cutiilor din tablă mai subțire, atunci a apărut și posibilitatea utilizării deschizătorului de conserve. La 48 de ani după descoperirea cutiei de conserve a fost patentat primul deschizător de cutii de conserve, utilizați de soldați în timpul războiului american de secesiune. Mai târziu, în anul 1870 a fost creată o variantă civilă a deschizătorului de cutii de conserve, ceea pe care o avem și în casele noastre. În anul 1925 roata deschizătorului a fost înlocuită cu roată dințată.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar