Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Brojba (Brassica napus L.). Cum se cultivă? Cum se păstrează peste iarnă?

/
/
532 Views

Nu se cunoaște exact când a fost luată în cultură, deși s-a semnalat pentru prima dată în regiunea mediteraneană. A fost cul­tivată de vechii greci și romani, cu câteva veacuri înainte de era noastră. În secolul al XIV-lea a fost introdusă în Rusia, iar în pre­zent se în majoritatea țărilor nordice. Brojba se pentru rădăcinile sale bogate în vitamine, care se consumă în stare crudă sau se folosesc la prepararea unor mâncăruri specifice.

Brojba face parte din grupa legumelor bienale, formând în primul an rădăcina și rozeta de , iar în anul al doilea tul­pini florale și . Rădăcina tuberizată poate fi rotundă, ușor turtită. Este bo­gată în zahăr, proteine și vitamine. Frunzele sunt glabre, cele inferioare lirate, iar cele superioare alungite și cordiforme la bază. Tulpina creşte înaltă de 1—1,5 m, poartă inflorescență dispusă în raceme formate din flori de culoare galbenă.

Silicvele sunt alungite și conțin 20-24 semințe, cu o facul­tate germinativă ce durează 3-5 ani. Brojba este o legumă destul de rezistentă la temperaturi scăzute, semințele germinează la 2-3°C, iar în stadiul de suportă ușor temperaturi de minus 4°C și de minus 8-10°C când rădăcinile sunt mature. Brojba este pretențioasă la umiditatea solului; dacă nu este irigată, în verile secetoase, rădăcinile se lignifică foarte ușor. În prima fază de creștere, plantele sunt pretențioase la lumină, dar pe măsură ce avansează în creștere devin mai puțin pretențioase, fapt pentru care se pot cultiva cu succes în cultură intercalată.

Cum se cultivă brojba?

Alegerea terenului și lucrările de bază ale solului sunt ca la celelalte rădăcinoase. Cultura se înființează atât prin răsad, cât și prin semănare directă. În condițiile din țara noastră se practică însămânțarea directă, care este mai eficientă. Se seamănă primă­vara de timpuriu la distanța de 32-35 cm între rânduri și 18-22 cm pe rând. Distanța între plante pe rând se realizează fie prin însămânțarea cu , fie prin rărire. Cultura se întreține în continuare prin lucrări de prășit și irigat.

Schema de înființare a culturii de brojba
Schema de înființare a culturii de brojba

Care sunt cele mai răspândire soiuri de brojbă?

Soiurile cele mai răspândite sunt:

  • Galbenă de Suedia, la care plantele au rădăcina ușor tur­tită, de culoare galbenă, consistentă, dulce la gust, ce atinge greu­tatea de 1-1,2 kg pe bucată.
  • De Hamburg, cu rădăcina rotundă, puțin alungită, din care mai mult de jumătate crește la suprafața solului, ceea ce ușurează recoltarea mecanizată. Culoarea miezului este galbenă, cu conținut verzui.
  • Krasnoselskaia se cultivă mult în regiunea Leningradu­lui. Rădăcina este de culoare galbenă, cu coletul verde-cenușiu.
  • De Pomerania are rădăcina de formă alungită, carnea de culoare albă. Mai mult de jumătate din rădăcină crește la supra­fața solului. Este un soi cu calități superioare la păstrare.

Când rădăcina a ajuns la 5-6 cm se poate, recolta pentru consumul de vară. Pentru consumul de iarnă, brojba se recoltează în septembrie-octombrie, după căderea brumelor. Recoltarea brojbei se poate face mecanizat. La punctele de condiționare, plantele se scu­tură bine de pământ, se curăță de frunzele exterioare din rozetă, se scurtează vârful rădăcinilor, se leagă în legături sau se așază în lădițe, valorificându-se la bucată sau la kg, preambalate sau la legături.

Cum se păstrează brojba peste iarnă?

Pentru păstrarea peste iarnă, rădăcinile se așază în lădițe, containere mici sau lăzi (30-40 kg), se stivuiesc și se intro­duc în depozite, cu atmosfera controlată, la temperatura de 1°C.

Producerea semințelor se face în același mod ca la gulioare. Se pot obține 300-400 kg semințe la hectar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar