Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Brocoli. Cum se cultivă? Când se recoltează? Cum se produc semințele?

/
/
455 Views

Brocoli se pentru primordiile inflorescenței, uneori alungite ca niște lăstari răsfirați, care se întrebuințează la prepa­rarea unor mâncăruri, ca și conopida sau sparanghelul. Toate părțile plantei sunt asemănătoare cu cele ale conopi­dei. Deosebirea esențială constă în faptul că pedicelele florale sunt mai puțin adunate, luând forma unui ciorchine și nu a unei căpăţâni, ca la . Inflorescența este de culoare verde, albă, gălbuie sau violetă, foarte fragedă, caracteristică ce o face puțin rezis­tentă la transport și păstrare mai îndelungată.

brocoli?

Față de tehnologia de cultură a conopidei, tehnologia de cultură la brocoli prezintă câteva caracteristici tehnice specific asupra cărora ne vom opri. Fiind o mai pretențioasă față de , se execută ferti­lizarea fazială în 3-4 reprize de-a lungul perioadei de vegetație, folosind 200 kg cu azot, 100-150 cu fosfor și 150— 180 cu potasiu la ha. Soiurile timpurii se cultivă prin răsad, pentru care se sea­mănă în cursul lunii martie.

brocoli schema de cultura
Brocoli schema de cultura

Când răsadul a ajuns la vârsta de 35—40 zile, se pe straturi înălțate, la distanța de 60— 70 cm între rânduri. În practică se folosesc straturi înălțate cu lățimea la coronament de 94 cm, plantând cele două rânduri sau straturi de 50 cm numai cu un singur rând (Fig de mai jos). Fiind o plantă mai puțin sensibilă la căldură și durata luminii decât conopida, se cultivă și în cursul verii, ceea ce permite o bună eșalonare a producției. Celelalte lucrări de îngrijire aplicate culturii sunt identice cu cele de la conopidă.

Nefiind o legumă răspândită în cultură, nu a făcut obiectul unor preocupări pentru ameliorarea și crearea unor soiuri din sor­timentul existent. Dintre cele mai cultivate soiuri pe plan mondial pot fi amintite: Waltham, Emerald Corona, Medium 90, Expres Corona.

Când se recoltează Brocoli?

Brocoli se recoltează când s-a format inflorescența, prin tăie­rea a 15-20 tije și se repetă de 2-3 ori, deoarece emite ușor lăs­tari noi. Producția la ha este de cca 25 tone. Valorificarea producție se face la kg, vrac sau preambalată în pungi de polietilenă, ca la conopidă.

Cum se produc semințele de anghinare?

Producerea semințelor de brocoli este asemănătoare cu cea de la conopidă. Culturile semincere se înființează numai primăvara la începutul lunii aprilie. În cursul vegetației nu se recoltează inflorescențele în faza de consum, ci se lasă să înflo­rească și să fructifice normal, iar la uscarea silicvelor se recol­tează înainte de crăparea lor, pentru a nu se scutura semințele. Producția de semințe poate ajunge la 250-300 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar