Hit enter after type your search item

Cum se cultivă bobul? Cerințele bobului față de sol, apă și căldură

/
/
/
594 Views

Bobul de grădină este o plantă cu întrebuințări multiple. În alimentația omului se folosesc păstăile tinere, semințele verzi și uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mâncare, creme. Semințele uscate, prăjite și măcinate se pot utiliza la obținerea surogatului de cafea, iar sub formă de faină în amestec cu cea de grâu sau de secară, servesc la prepararea unui sortiment de pâine.

Datorită conținutului relativ scăzut în hidrați de carbon, bobul este recomandat obezilor. Păstăile tinere și boabele verzi sunt perfect digerabile și au proprietăți relativ astringente, constituind un remediu pentru deranjamente stomacale. Este contraindicat însă consumul îndelungat în cantități excesive, care poate determina o boală a sângelui numită „favism“. Toate părțile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric.

Asemeni altor leguminoase, este o bună premergătoare și se poate folosi ca îngrășământ verde. Datorită plantelor cu port înalt și viguroase, bobul se recomandă pentru cultivarea în benzi, între care se amenajează cu­lise, în scopul protejării împotriva vântului și a curenților reci de aer a legumelor sensibile, ca pepenii și castraveții.

Bobul – cerințe față de sol, lumină, căldură și umiditate

Bobul este puțin pretențios față de căldură, supor­tând primăvara temperaturi de până la -5°C. Temperatura minimă de germinare este de 3-4°C, temperatura optimă fiind de 18-20°C. Temperatura optimă fructificării este de 15-20°C. Bobul nu suportă temperaturi excesive de peste 25-30°C. Este o plantă de zi lungă.

Față de umiditatea din sol, cât și din aer, bobul are pretenții mari. Seceta atmosferică influențează negativ înflorirea, legarea păstăilor, provocând avortarea florilor și scăderea producției, de aceea, în zonele călduroase din sudul țării este absolut necesară irigarea. Bobul preferă soluri grele cu umiditate ridicată și cu un pH neutru sau slab alcalin. Spre deosebire de celelalte leguminoase, la bobului, se recomandă fertilizarea cu gunoi de grajd în anul de cultură.

Soiuri de

Sunt răspândite în cultură soiuri ce se deosebesc prin mărimea bobului și habitusul plantelor și aparțin celor două varietăți botanice de bob:

  • var. major Harz. – bobul mare: Costin, Productiv 31;
  • var. minor Harz. – bobul mic: Fin de Vidra.

bobul?

Bobul se cultivă pe terenuri grele, amplasând cultura mai ales după prășitoare. Pregătirea terenului se face asemănător culturii mazării de grădină.

Când se seamănă bobul?

Bobul se seamănă primăvara devreme, în perioada 10 martie – 10 aprilie, pe teren modelat sau nemodelat. Se recomandă semănatul în: rânduri echidistante, la 40-50 cm ; în cuiburi la 50 cm între rânduri și 30-40 cm între rânduri; sau în benzi de câte 4-5 rânduri, cu distanțe de 60-65 cm între benzi și 25-28 cm între rândurile din bandă. De asemenea, se recomandă umectarea semințelor în apă caldă, la temperatura de 30°C, timp de 24 de ore , pentru a grăbi răsărirea acestora.

Cantitatea de sămânță este de 160-170 kg/ha la cultivarele cu bobul mic și de 200-240 kg/ha la cele cu bobul mare. Adâncimea de semănat este de 6-10 cm.

Cum se întreține cultura de bob

Lucrările de întreținere a culturii de bob constau în: efectuarea răritului Ia 15-20 cm pe rând, sau lăsând 2-3 plante la cuib, când plantele au 5-7 cm înălțime; prășitul manual sau mecanic ori de câte ori este nevoie; irigarea, mai ales în perioada de înflorit, aplicând 1-2 udări cu norme de 300 m /ha; fertiliza­rea suplimentară în perioada înfloritului cu 35 kg s.a./ha azot; combaterea bolilor și dăunătorilor (rugina – Uromyces viciae fabae și aridele – Aphis fabae) ca la celelalte leguminoase.

Uneori, se practică ruperea vârfurilor plantelor deasupra a 8-10 inflo­rescențe pentru a accelera coacerea păstăilor, ca și pentru a îndepărta puri­cii verzi care atacă cu predilecție vârfurile fragede ale tulpinilor.

Când se recoltează bobul?

Bobul se recolează în luna mai-începutul lunii iunie și se face în momente diferite, în funcție de scopul urmărit, soiul cultivat și condițiile de vegetație. Pentru consumul păstăilor verzi, se recoltează când acestea au dimensiunile normale, eșalonat, la 3-4 zile, după 80-90 zile de la semănat. Pentru obținerea semințelor verzi, recoltarea se face ceva mai târziu, pe măsură ce boabele au ajuns la dimensiunile caracteristice soiului. Lăsând păstăile pe plante până la maturitatea deplină, se pot recolta boabe uscate pentru consum, în perioada iulie-august. Producția de păstăi verzi este de 15-20 t/ha, iar cea de boabe verzi de 8 t/ha.

Cum se produc semințele de bob?

Producerea semințelor se realizează asemănător culturii de consum, asigurând un spațiu de izolare de 1500 m. Cultura seminceră se realizează pe teren modelat sau nemodelat. Distanța între plante pe rând este de 6-8 cm. Desimile ce se realizează sunt de 200-300 mii plante/ha. Lucrările de întreținere constau în: efectuarea a 1-2 prașile manuale și 2-3 prașile mecanice; aplicarea a 2-3 udări prin aspersiune în perioadele critice; combaterea bolilor și dăunătorilor; purificarea biologică înainte de înflorit, în timpul înfloritului, când plantele se deosebesc după mărimea florii, înainte de recoltare.

Când s-au format suficiente păstăi, se taie cu coasa vârful plantelor pentru o maturare mai uniformă. Recoltarea se face când 2-3 din păstăi s-au brunificat și semințele sunt tari. Recoltatul se face cu combinele din dotare reglate corespunzător. Producția de semințe este de 1000-1400 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :