Hit enter after type your search item

Băuturi alcoolice vechi românești: basamacul, snapsul, kirșul și carcaleții

/
/
/
931 Views

Aceste vechi românești au cunoscut o largă popularitate cu mulți ani în urmă. Multe cărți de bucate vechi, le citează. Unele din sunt rețete „din import”, care s-au împământenit evoluând după gustul populației dintr-o anumită zonă a țării.

Băuturi alcoolice vechi românești: basamacul și carcaleții

Ce este basamacul și cum se prepară?

Basamacul, denumire ce derivă de la unele amestecuri culinare de origine turcă, care au fost preluate la noi în țară și atribuite unor băuturi alcoolice distilate de calitate inferioară, în amestec cu arome de plante și coloranți. Înainte se prepara din fracțiunile de distilate cu izuri, mai puțin acceptate organoleptic și care se aromatiza brutal cu plante, ca ardei, busuioc, mentă, soc, brad și altele. Basamacul se servea fără zahăr și puternic colorat.

Astăzi, modern, basamacul constituie o băutură alcoolică populară preparată numai din produse de calitate. În casă, la nivelul barului familial, se prepară din amestecat cu sucuri de fructe sau amestecat cu macerate din plante, ca: brad, mentă, busuioc, floare de viță de vie și alte macerate din flora noastră. Se colorează. După regiunea în care se consumă, sunt anumite preferințe de rețete, culoare și intensitate de aromă. Această băutură nu se îndulcește de obicei și în nici un caz nu se amestecă cu sifon. Eventual sifonul se consumă într-un pahar separat.

Obișnuitul basamac se consumă în cantități de aproximativ 50 ml și se servește în pahare de format drept. Tăria la care se consumă basamacul este de 40-50° alcoolice. La nivelul bufetului, restaurantului, când se comandă un basamac se specifică cu ce anume se preferă (cu de brad, mentă etc.). De la basamacul modern la cocteiluri practic deosebirea este foarte mică. Basamacul este deci un amestec de băuturi tari autohtone, în care domină organoleptic o plantă sau un fruct.

Carcaleții – cum se prepară această bătură?

Carcaleții – o băutură autohtonă creată de consumatorii români de-a lungul timpurilor. De altfel între carcaleți și unele amestecuri de tip cocteil nu există nici o deosebire. Carcaletele este o băutură slab alcoolică, răcoritoare și se prepară la minut, după gustul celui care dorește să-l consume. Este un amestec de , de fructe și apă gazoasă. Siropul de fructe se specifică în comanda de la bar, după preferință.Unii carcaleți au căpătat chiar denumiri, de exemplu căpșunică, care este un amestec de sirop de zmeură sau căpșuni, fragi, cu vin și apă gazoasă.

La nivelul bufetului, restaurantului, de multe ori consumatorul preferă carcaleți cu suc (răcoritoare îmbuteliate cu sifon). Tăria alcoolică și gustul dulce se realizează după preferință, prin dozarea celor trei componente: vin, sirop, apă gazoasă.

Rețete de carcaleți

Rețeta 1: Vin 3 părți, sirop 3 părți, apă gazoasă 4 părți.

Rețeta 2: vin 2 părți, sirop 1 parte, apă gazoasă 1 parte.

Rețeta 3: Vin 1 pare, sirop 1 parte, apă gazoasă 2 părți.

Rețeta 4: vin 4 părți, sirop 1 parte, apă gazoasă 5 părți.

Carcaleți aromați. Carcaletele roșu

Se amestecă într-un pahar de 250 ml, 50 ml vin roșu, 15 ml sirop de portocală, 30 ml rom, 50 ml sirop alb de zahăr care poate fi înlocuit în părți egale cu un sirop de caise și piersici. Se calculează câte porții avem nevoie din acest amestec și se poate face compoziția separat. Se consumă prin adaus de sifon. Paharul se gar­nisește cu felii de sau portocală. Această băutură a fost în consum pe piața noastră preparată la scară industrială.

Carcaletele alb

Este o băutură asemănătoare cu cea din rețeta precedentă. Se compune din 50 ml vin alb, 15 ml sirop de portocală, 30 ml , 1 ml vanilie macerat sau esență de vanilie, 50 ml sirop alb de zahăr sau sirop de caise ori piersici. Se servește la fel ca și crușonul roșu. Unii amatori mai fierb o lingură de țelină rasă în crușon, pe care apoi îl filtrează. Ulterior i se adaugă apa gazoasă! Țelina, în vechea practică crâșmărească imită aroma de vin vechi. Se poate pune la macerat țelină, fiind foarte apreciată această aromă în combinațiile cu vin.

Ce este kirșul?

Kirșul (germanism), sinonim denumirii românești de vișinată sau rachiu de vișină aromatizat cu sirop de vișine și cireșe.

Ce este cherry?

Cherry, cuvânt derivat din latinescul Cerasus, iar la francezi cherry, sinonim denumirii românești de cireșată. Cherry se consumă înainte, îndulcind un rachiu de cireșe cu sirop de cireșe albe, negre sau amare.

Ce este snapsul?

Şnapsul, denumire de origine germană, a intrat de mult în vocabularul românesc. Se referă la o soluție alcoolică foarte tare, care poate fi eventual ușor aromatizat și neîndulcit. Astăzi, la nivelul consumatorului, prin șnaps se înțelege modul de a bea un rachiu foarte tare și anume dintr-o singură înghițitură – șnaps.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :