Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă batatul (cartoful dulce). Cum/când se recoltează?

/
/
255 Views

Originar din America Centrală, batatul se întâlnește astăzi răspândit aproape în toate regiunile globului. Cele mai mari su­prafețe le ocupă China, Japonia, țările din sud-estul Asiei, sudul Rusiei, regiunile mediteraneene ale Europei Africa și SUA. Batatul mai este cunoscut și sub denumirea de cartof dulce.

Batatul se cultivă pentru rădăcinile sale tuberizate folosite în alimentația omului sub formă de piureuri, pai, prăjiți sau chiar copți. Având un gust de castane coapte, se folosește în simigerii sub formă de plăcintă umplută cu batat. Datorită conținutului ridicat în amidon, în unele țări este utilizat în industria textilă și chiar la fabricarea hârtiei. Rădăcinile tuberizate și vrejii (care nu se usucă o dată cu maturizarea tuberculilor) se folosesc în hrana animalelor.

Batatul este o plantă erbacee anuală sau perenă, în funcție de condițiile de clima în care se cultivă. Frunzele sunt mari, cordiforme, de culoare verde-închis, asemănătoare cu cele de zorele. Tulpina este târâtoare, puțind ajunge în lungime până la 10 m, colorată în roșu-violaceu. Ramifică foarte mult din cauza mugurilor axilari care, în contact cu solul, emit rădăcini adventive, devenind pentru unele zone de cultură forma normală de înmulțire vegetativă. Datorită acestei caracteristici, împreună cu frunzele acoperă în scurt timp terenul, constituind un covor natural care menține umiditatea solului.

Florile sunt de culoare liliachie, dar în condițiile țării noastre batatul nu înflorește. Batatul este o plantă pretențioasă față de căldură și totodată sensibilă la frig. Din această cauză reușește numai în regiunile unde se garantează o perioadă de vegetație de cel puțin 4 luni cu zile și nopți călduroase. Batatul se înmulțește prin lăstari înrădăcinați sau neînrădăcinați și numai în cazuri foarte rare prin tuberculi.

batatul?

Lucrările de pregătire a terenului sunt asemănătoare cu cele pentru rădăcinoase. Arătură de toamnă la 28-32 cm, fertilizarea cu 20-30 tone la hectar gunoi de grajd sau chimice.

Batatul se înmulțește prin lăstari înrădăcinați. Producerea butașilor înrădăcinați se face în răsadnițe de diferite tipuri sau în solarii. Pentru suprafața de 1 hectar sunt necesare 250-300 kg de rădăcini tuberizate. În acest scop, în a doua jumătate a lunii martie se trece la forțarea rădăcinilor tuberizate prin stratificare cu mraniță în răsadnițe sau sere, în șănțulețe distanțate la 15 cm, după care se acoperă cu 3-4 cm de pământ.

Cum se cultiva batatul? Schema de înființare a culturii de batat
Cum se cultiva batatul? Schema de înființare a culturii de batat

După aproximativ 10-12 zile de la plantare (perioadă în care temperatura se menține între 18-25°C și se udă de câte ori este nevoie) se detașează lăstarii care au apărut și au peste 10 cm înălțime și se plantează în alte răsadnițe la distanța de 10/10 cm. Acestora li se aplică îngrijirile reclamate de cultura răsadurilor. Plantele, la rândul lor, emit alți butași. Aceștia se desprind și se plantează în alte răsadnițe la aceeași distanță. Așa el se poate obține în serie un foarte mare număr de plante.

Plantarea materialului în câmp trebuie să se facă numai după ce trece perioada ultimelor brume de primăvară, adică între 20 mai – 10 iunie, la distanța de 75/60 cm, 60/60 cm sau la 70 cm între rânduri și 30-50 cm între plante pe rând. În condiții de mecanizare, cele mai mari producții s-au obținut atunci când s-a plantat în teren modelat în biloane (un singur rând de plante pe bilon) la distanța de 94 cm între rânduri și 30 cm pe rând.

Cum se întreține cultura de cartof dulce (batat)?

În cursul perioadei de vegetație, plantele se întrețin prin prașile și udări. Cultura se erbicidează cu Eptan 6-E, în doză de 7-8 kg în 150 L apă la ha sau Dacthal, 9-10 kg în 150 L apă la hectar. În ceea ce privește fertilizarea chimică, rezultate bune s-au obținut cu îngrășăminte complexe, administrate în perioada de vegetație în următoarele doze: 150 kg azotat de amoniu, 250 kg superfosfat și 50 kg sare potasică la hectar, în două reprize. Prima la 4-5 săptămâni de la plantare și a doua la 20-25 zile de la prima fertilizare.

Când se recoltează batatul?

Batatul se recoltează pe la începutul lunii octombrie. Se reține faptul că rădăcinile sunt foarte sensibile la răniri mecanice și exemplarele rănite aproape nu se pot păstra peste iarnă. Producția maximă realizată este de 40 t/ha. În unele țări s-au obținut peste 90 t/ha. Producția de vrej ce se obține este de 20-25 t/ha.

Soiuri de cartofi dulce

Până în prezent, în țara noastră au fost aduse mai multe soiuri străine cu însușiri deosebite, printre care sunt de amintit următoarele:

  • Georgia Red – soi cu însușiri bune la păstrare și foarte productiv, care a fost creat în Georgia (S.U.A.) și este cel mai răspândit în sudul și centrul Americii.
  • Costal Sweet – foarte uniform în mărime și forma rădăcinilor, cu pulpa de calitate superioară. Are o perioadă de vegetație lungă (160 zile).
  • Victoria 100 – este un soi productiv mai sărac în zahăr. Tulpinile sunt târâtoare, colorate în roșu aprins.
  • Soiul 166 – mai puțin productiv decât precedentul, dar bogat în substanță uscată. Rădăcinile sunt de formă alungită și au culoarea brună, cu miezul gălbui, dulce și gust plăcut.

Dintre bolile și dăunătorii batatului, au fost semnalate: ofilirea, provocată de Verticilium sp, care se combate prin măsuri de igienă și dezinfecție; afidele și viermele sârmă atacă batatul în faza de butași în răsadnițe. Combaterea acestor dăunători se face ca și la celelalte unde se semnalează prezența.

Unde și la câte grade se păstrează cartoful dulce?

Problema cea mai grea în valorificarea batatului este păstrarea rădăcinilor tuberizate în cursul iernii. La temperatura de 4-5°C rădăcinile putrezesc în proporție de 60-90%, chiar în condiții de umiditate scăzută. În situația în care temperatura se ridică la 12-15°C la păstrare, rădăcinile încep să încolțească. Astfel că valorificarea devine dificilă și în acest caz. Temperatura cea mai bună de păstrare a cartofului este în jur de 10°C.

Rezultate bune s-au obținut în urma păstrării rădăcinilor în gropi adânci de 1,8 m și late de 1,5 m. Pe fundul acestor tranșee se așează o scândură, peste care se pune un strat de paie. Peste se pune un rând de rădăcini de batat, peste care iar se pune un strat de paie și din nou rădăcini până la umplerea gropii. Astfel, rămâne un spațiu de 60-70 cm, care se completează cu un pod de lemn (scânduri). Peste acesta se mai pune un strat de paie, apoi se umple cu pământ. Această însilozare este însă destul de costisitoare. De aceea, trebuie întreprinse experiențe privind păstrarea batatului în depozite moderne cu atmosferă controlată. Înmulțirea batatului pentru înființarea de culturi noi se face prin lăstari tineri înrădăcinați prin forțarea tuberculilor.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar