Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Azotiții din carne și produse din carne provoacă cancer

/
/
795 Views

Este binecunoscut faptul că la fabricarea produselor din , precum și a unor semiconserve se utilizează azotați (de sodiu și potasiu) și azotiți (de sodiu și potasiu) Azotatul de sodiu și azotatul de potasiu, se utilizează numai la produsele uscate (salamuri) sau șunci cu maturare îndelungată (mai mare de 30 de zile), unde se constituie că azotitul contribuie la înroșirea cărnii, îmbunătățirea aromei și inhibarea dezvoltării lui Clostridium botulinum.

Azotatul rămas în aceste produse ingerat odată cu alimentele este transformat parțial în azotit în cavitatea bucală prin intermediul salivei și bacteriilor denitrificatoare. Restul, ajunge în stomac, unde, în funcție de starea de sănătate a individului poate rămâne ca atare sau este iarăși parțial transformat în azotit. Azotatul care ajunge în intestinul subțire este absorbit în sânge și este excretat prin rinichi în 24-48 de ore. Azotatul mai poate fi transformat în azotit în vezica urinară.

Citește și: AZOTAȚII ȘI AZOTIȚII DIN CARNE

Azotitul ingerat odată cu alimentele și cel format endogen prin degradarea azotatului este parțial absorbit în sânge, unde poate avea acțiune toxică la un nivel ce depășește 0,2 mg/kilocorp.

Cum se manifestă acțiunea toxică a azotitului?

Prin:

 • producerea de methemoglobinemie, care este fatală dacă este mai mare de 50%. Methemoglobinemia este deosebit de periculoasă la sugari, chiar în cantități foarte mici, deoarece aceștia au deficiență în NAD-methemoglobin-reductază pe de o parte, iar pe de altă parte, hemoglobina sugarilor este în proporție de 60-80% de tip „foetal” care se oxidează cu multă ușurință în comparație cu hemoglobina din sângele adulților.
 • produce limfatic și inhibă funcțiile glandei tiroide
 • inhibă transformarea provitaminelor A în vitamina A
 • contribuie la formarea de nitrozamine în prezența aminelor secundare și terțiare, nitrozaminare cu puternică acțiune cancerigenă
 • conduce la vasodilatație puternică ce poate fi fatală în caz de intoxicație acută

Care sunt simptomele intoxicației cu nitrit (azotit)?

 • polipnee – adică creșterea frecvenței respirației peste limitele normale
 • dispnee – adică greutate în respirație
 • respirație bucală și mucoase cianotice
 • cord accelerat
 • puls venos
 • vertigii
 • crampe musculare, diaree

Având în vedere efectele extrem de negative ale azotiților, cantitățile reziduale sunt limitate la produsele în care se folosesc și, cu deosebire, la produsele din carne unde sunt folosite de regulă. Dacă cantitatea de azotit rezidual din produsele finite este prea mare, produsele ar trebui oprite de la vânzare deoarece acestea nu îndeplinesc criteriile de siguranță alimentară, mai ales dacă depășirea se repetă frecvent.

Citește și: Azotații și azotiții din alimente ne omoară încet, dar sigur!!!

Prin acest mod se pune în pericol sănătatea oamenilor, iar fapta se datorează neglijenței profesionale și este atribuită atât conducătorului secției de fabricație cât și celui care conduce laboratorul de chimie al procesatorului, deoarece azotitul, ca substanță toxică, trebuie ținut „sub cheie” și nu lăsat la îndemâna operatorilor.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar