Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Azaleea. Cum se cultivă? Cum se înmulțește? Unde se plantează?

/
/
180 Views

Azaleea este asemănătoare cu rododendronul din munții noștri. Azaleea de cameră este un arbust provenit din specia Rhododendron simsii, de origine asiatica. Are tulpini ramificate, lăstari bruni și frunze persistente mici, de un verde-închis.

Soiurile cultivate, deosebit de numeroase, se remarcă prin abundență de flori roșii, roz, albe, violet, simple sau învoite. Azaleea se procură obișnuit din florării. Dacă este bine întreținută, poate dura în apartamente/case câțiva ani. Înflorește iarna sau spre primăvară, timp de 1-2 luni. Secretele păstrării acestei constau în asigurarea unui substrat de cultură bogat în humus, permeabil și acid, udatul cu apă de ploaie sau dedurizată (cu pH=4-4,5), fără clor și ioni de sulfați. Preferă hrăniri abundente mai ales cu azot. Se ferește de curenți, brume și frig, de raze solare directe și de uscarea balului de pământ.

Cum se îngrijește azaleea?

Înflorirea abundentă este condiționată de conducerea corespunzătoare a temperaturii, dirijarea luminii și unele lucrări de tăiere (ciupit, îndepărtarea florilor trecute etc.).

Rădăcinile azaleei sunt subțiri și răspândite mai la suprafața solului ceea ce implica folosirea unui mediu de cultură afânat și aerisit. În consecință, substratul poate fi alcătuit din turba fibroasa (de sfagnum) îngrășată, pământ din ace de brad și puțin nămol (mâl), perlit sau nisip. Schimbatul pământului din vas (sau completarea lui este necesar la 2-3 ani și se face după perioada de înflorire.

Cum se cultivă asparagusul (umbra iepurelui) în casă?

Udatul trebuie făcut diferențiat, mai copios vara până în august și în timpul înfloririi și mai redus de la mijlocul lui august când se termină lăstărirea precum și iarna când plantele stau la temperaturi mai scăzute. Nu trebuie uitat însă că pământul nu trebuie inundat, dar nici nu poate rămâne uscat, deoarece în asemenea condiții ca și în cazul atmosferei lipsite de umiditate plantele își pierd repede frunzele și bobocii. Din când în când este recomandabilă o îmbăiere în apă de ploaie a întregii plante.

Fertilizările se fac în tot timpul vegetației active, la interval de 1-2 săptămâni, până după înflorire, cu chimice complexe lipsite de calciu și balast, având un raport AZOT FOSFOR POTASIU de 4:1:2. Iarna acest raport poate fi de 2:1:2, iar intervalul de administrare de 4-6 săptămâni. Atenție însă la concentrația soluțiilor pentru a nu fi mai mari de 0,1%. Vara se pot face și îngrășări suplimentare cu soluții diluate, aplicate pe frunze.

Când înflorește azaleea?

În cultura azaleei temperaturile sunt variabile. Pentru a înflori, azaleea trebuie ținută la cald ziua la peste 20°C și noaptea la peste 15°C. Bobocii nu se deschid însă dacă plantele nu trec timp de cca 4 săptămâni printr-o perioadă cu temperaturi de 8-10°C. Practic azaleea poate sta afară în timpul verii și al toamnei până în septembrie-octombrie, cu condiția introducerii la timpul potrivit sub adăpost. Bobocii sunt foarte sensibili la brume ușoare și temperaturi scăzute.

Azaleea

La apariția florilor azaleea se păstrează la 12-15°C, iar după trecerea acestora, în restul iernii, la 5-10ºC, având grijă ca încăperile să fie bine ventilate. În camere azaleea se așază în locurile bine luminate. Afară, în balcoane, pe terase sau în grădini trebuie ferite de razele solare directe; zilele scurte favorizează apariția unui număr mai mare de flori. Pentru formarea coroanelor bogate, lăstarii noi apăruți după înflorire se ciupesc de 1-2 ori, dar nu mai târziu de luna mai. De asemenea este necesară îndepărtarea lăstarilor ce apar lângă floare și a florilor trecute. Azaleea se înmulțește prin butășire, dar în condiții de cameră obținerea noilor plante este mai dificilă.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar