Hit enter after type your search item

Unde și cum se cultivă astilbele? Cum se produc răsadurile de astilbe?

/
/
/
469 Views

Astilbele sunt flori foarte interesante, datorită mărimii și frumuseții particulare a inflorescențelor, ce amintesc de penajul fin al păsărilor exotice. Planta, de o robustețe relativă, prezintă în pământ un rizom scurt, din care țâșnesc într-o tufă densă frunzele, compuse din 3-5 foliole foarte fin dințate, și tulpinile florale. În momentul înfloririi talia plantei atinge 40-90 cm, în funcție de specie și soi. Inflorescența este un panicul elegant, alcătuit din numeroase flori mici. Astilbele pot fi roz, roșu, violet, mov, alb, crem, în infinite tonalități. Astilbele înfloresc în lunile iunie-august.

Astilbele – cerințe față de sol, apă, căldură

Astilbele sunt o exigente față de sol și apă. Astilbele au nevoie de terenuri acide, bogate în humus, cu structură mijlocie și suficient de umede vara. Astilbele nu se pe terenuri calcaroase (planta este calcifugă), prea însorite și uscate în timpul verii. Suportă soarele direct numai acolo unde este destulă umezeală și un sol bogat în turbă sau pământ de frunze. Astilbele preferă, în special, semiumbra, unde florile sunt mai frumoase și înflorirea de durată lungă, iar lăstărirea bogată. Răspunde la fertilizarea cu azot.

Cum se produc răsadurile de astilbe?

Semănatul astilbelor este un procedeu greoi de obținere a plantelor. Semințele de astilbe, foarte mici, au nevoie de o îngrijire atentă după semănare. Astilbele se seamănă pe substrat de turbă, în seră sau răsadniță, începând din martie până în iunie. Atenție deosebită se acordă menținerii căldurii (18-20°C) și a substratului permanent reavăn. Repicarea este bine să se facă direct în ghivece mici, care se vor îngropa în pământul din răsadniță. Plantarea la locul definitiv este posibilă după 1-2 ani de creștere în pepinieră. Divizarea plantei este metoda de înmulțire cea mai folosită. Ea se execută toamna, în luna septembrie, sau primăvara, numai la tufele voluminoase. Diviziunile de plantă se pun într-un pământ ușor, bine pregătit cu adaus de nisip, dacă este cazul și turbă sau pământ de frunze.

astilbele? Cum se îngrijește cultura?

Astilbele obținute din sau pe cale vegetativă (divizare) se plantează toamna sau primăvara (martie-aprilie) în gropi de 30/30/30 cm. La plantare, rădăcinile plantei se așază pe un pat humifer, alcătuit din turbă, pământ de frunze și mraniță. În terenurile neutre se pudrează groapa cu sulf sau cu un îngrășământ acid. Distanțele de plantare se apreciază la 40-50 cm, în raport cu vigoarea soiului.

Citește și: Cum se cultivă steluța sau asterul

Udarea cu regularitate este obligatorie. Astilbele cultivate în pământ uscat sau foarte drenat își pierd repede turgescența. Udarea se face seara, după apusul soarelui. Să nu se uite că plantele au nevoie continuu de teren umed. Mulcirea cu turbă sau frunze semidescompuse este necesară pentru menținerea umidității solului.

astilbe
astilbe

Umbrirea trebuie avută în vedere pe terenurile cu insolație puternică. Florile apărute în plin soare își pierd ușor strălucirea. Protejarea împotriva gerurilor puternice se face prin acoperirea plantelor, toamna, cu frunze uscate, turbă, ramuri de brad, pământ fibros. Recoltarea florilor se face prin tăiere la înflorirea deplină a tijelor florale.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :