Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Asparagus (Umbra iepurelui). Cum se înmulțește? Cum se îngrijește?

/
/
175 Views

Mai frecvent în cultură sunt două specii de asparagus: Asparagus plumosus și Asparagus sprengeri ambele cu tulpini lungi, subțiri spinoase acoperite de formațiuni asemă­nătoare frunzelor aciculare, verzi deschis.

Asparagus plumosus cu tulpini erecte, ușor urcătoare și ramificații fine în formă de pană este o specie mai sensibilă. Se cultivă numai în interior, ferit de soarele direct, eventual la ferestre cu orientare nordică. Asparagusul preferă încăperi luminoase, moderat de calde (16-18°C) și cu atmosferă umedă. Iernează la 8-10°C.  Pentru perioade scurte rezistă și la temperaturi mai scăzute. Se udă moderat, dar permanent. Vara necesarul de apă se completează prin stropiri zilnice. Solicită un substrat acid ușor și permeabil alcătuit din 2-3 părți compost (sau mraniță) și câte o parte din pământ de frunze, turbă și nisip, la care se adaugă 4 g de superfosfat la un m³ de amestec. Nu suportă soluri sărăturoase și Ia peste 0,4% săruri solubile se produc deranjamente fiziologice.

Citește și: Cum se cultivă floarea flamingo?

În timpul vegetației necesită fertilizări abundente Ia interval de 1-2 săptămâni cu soluții nutritive în raportul AZOT FOSFOR POTASIU de 3:1:2 și concentrație de 0,1-0,2%. A. sprengeri are tulpini la început erecte apoi pletoase, scurte când cresc în plin soare și lungi când stau la lumina indirecta. Poate crește în încăperi mai reci la 14-15°C și iernează la 6-7°C. Cere substraturi bogate în elemente nutritive mai ales în azot, cu pH=6,5-7, ceva mai grele, având aceleași componente ca și la Asparagus plumosus, dar înlocuind pământul de frunze cu țelină sau pământ lutos.

În timpul vegetației active necesită multă apă și fertilizări repetate. Se folosesc aceleași soluții cu același raport AZOT FOSFOR POTASIU ca la A. plumo­sus dar cu concentrații mai mari 0,3-0,6%.

Asparagus – înmulțire

Ambele specii de asparagus se înmulțesc prin semințe sau prin despărțirea tufelor. Înmulțirea se poate face primăvara cu ocazia transplantării. Porțiunile separate se adânc. Se acoperă bine punctul de lăstărire cu pământ, altfel baza plantei se lemnifică și emite numai lăstari slabi.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar