Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Arpagicul. Cum se cultivă? Când se recoltează?

/
/
319 Views

Se presupune că arpagicul este originar din Europa, unde se întâlnește și în stare sălbatică. În cultură este foarte mult răspândit în Asia orientală. Arpagicul se cultivă pentru frunzele sale fine, care se întrebuințează la prepararea unor mâncăruri sau ca adaos la salate.

Este o plantă cu bulbii foarte mici, de formă ovală și uniți între ei, formând un platou. Frunzele sunt cilindrice, fistuloase și înguste spre vârf. Tulpinile false sunt destul de scurte. Florile sunt asemănătoare cu cele de la ceapa comună, dar au o culoare purpurie. Semințele sunt la fel ca la celelalte specii, au însă o facultate germinativă mai redusă, în jur de 60%, care se păstrează doar un singur an. Arpagicul preferă terenuri umede, bogate în substanțe organice și calciu. Înmulțirea se face prin divizarea tufelor și mai rar prin semințe. Semințele încolțesc încet și plantele răsar după 15-16 zile de la semănat.

Cum se cultivă arpagicul?

În situația când cultura de arpagic se înmulțește prin plăntuțele divizate din tufă, distanța de plantare este de 25-27 cm între rânduri și 10-12 cm între plante pe rând. Când cultura de arpagic se înființează prin însămânțare directă, semănatul se face primăvara, imediat ce terenul permite executarea lucrărilor (aprilie). Distanța este de 20-24 cm între rânduri. În ambele cazuri, după înființarea culturii, terenul se menține curat de buruieni prin lucrări mecanice de prășit și se fertilizează fazial imediat ce plantele au pornit în vegetație. Cultura rămâne pe același loc 3-4 ani. Întrucât frunzele sunt sensibile la gerurile din iarnă, este bine să se protejeze cu un strat de paie sau alte materiale protectoare.

Cum se cultivă arpagicul? Schema de înființare a culturii de arpagic
Cum se cultivă arpagicul? Schema de înființare a culturii de arpagic

Cultivatorii practici seamănă sau în lădițe, care se țin în sere sau alte adăposturi, de unde se recoltează frunze pentru consum în timpul iernii.

Când se recoltează arpagicul?

Arpagicul se recoltează eșalonat la culturile din , în funcție de stadiul de creștere al frunzelor și nevoile de consum. La cultura organizată pe suprafețe mari, se poate recolta cu cositoarea mecanică de gabarit mic, prevăzută cu saci de plasă pentru colectarea frunzelor. Valorificarea frunzelor se face fie prin legături, fie în vrac, la kg, după o prealabilă sortare. Producția de frunze la hectar, la o singură recoltare, este în jur de 3 tone. Păstrarea de scurtă durată are loc în aceleași condiții ca la celelalte specii de verde.

Cum se cultivă ceapa? Cum se păstrează ceapa peste iarnă?

Pentru producerea semințelor de arpagic nu se mai recoltează frunzele în primăvară, iar culturii i se fac lucrările de îngrijire la fel ca la ceapa de tuns. Producția de semințe poate ajunge la 200-250 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar