Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Potențiatori de aromă / Aromele naturale și aromele sintetice sunt otrava din mancare

Aromele naturale și aromele sintetice sunt otrava din mancare

/
/
/
195 Views

Gustul și mirosul sunt două simțuri esențiale pentru supraviețuirea speciei umane. Bazându-se pe ele, oamenii și-au putut selecta în mod judicios hrana, atât cea vegetală, cât și cea animală. Programat să determine ceea ce este comestibil, omul are capacitatea de a recunoaște alimentele aflate în descompunere (gustul amar) sau, dimpotrivă, pe cele necoapte (gustul acru). Aromele sunt substanțe utilizate în industriile agroalimentare pentru a oferi preparatelor alimentare un gust special.

Cum sunt folosite aromele în alimente?

 Aromele folosite în industriile agroalimentare sunt foarte diferite de aromele prezente în mod natural în alimente și tocmai aceasta este problema. Există două tipuri de alimente utilizate de producători: aromele sintetice și aromele naturale. Simpla menționare a termenului aromă pe o etichetă semnifică faptul că este vorba despre o aromă sintetică, cuvântul sintetică fiind de cele mai multe ori omis, pentru că, în mod evident, l-ar îngrijora pe consumator. Prezența pe etichetă a expresiei aromă naturală ar trebui să vă orienteze către cumpărarea acestor produse.

Totuși, fiți prudenți, pentru că în acest caz este vorba despre o informație parțială și incompletă. Este adevărat, aromele naturale pot fi extrase prin procedee chimice, cu ajutorul solvenților. În aceste cazuri, caracterul natural rezultă din faptul că substanțele sunt obținute fie din ciuperci microscopice, fie din bacterii modificate pentru secretarea unor substanțe anume.

Aromele prezente în iaurtul cu căpșuni?

De exemplu, ciuperca trichoderma viride dă anumitor produse aroma de nucă de cocos. Alte microorganisme dau aroma vaniliei sau acidului citric, care este atât de prezent într-o gamă foarte variată de produse alimentare modificate. Un alt exemplu este faptul că unii reușesc să transforme uleiul de ricin în aromă de piersică. În ceea ce privește aroma naturală de căpșună prezentă în produsele pe bază de căpșuni (iaurturi, diverse deserturi, înghețate), aceasta nu provine din din extracte de căpșună, așa cum s-ar crede. Aroma de căpșună provine din, de cele mai multe ori, din talașul anumitor arbori din care s-a extras prin diferite procedee o aromă asemănătoare, însă care, în mod evident, nu este aceea de căpșună. Aroma de căpșună a devenit atât de comună, încât e identificată ca fiind conformă cu adevăratul gust al căpșunei.

Producătorii susțin că, având în vedere consumul tot mai mare de preparate din căpșuni, producția acestor fructe nu ar fi suficientă pentru a oferi savoare tuturor produselor de acest gen, ceea ce este oarecum adevărat. Astfel că, oamenii, mai ales copiii, sunt condiționați de acest gust de căpșuni, mențiunea aromă naturală fiind prezentă pentru a liniști consumatorul. În plus, pentru a asigura și mai mult aparența de natural a iaurturilor din căpșuni, în acestea se adaugă uneori bucăți de fruct, cărora nu li se datorează însă gustul respectiv, acesta fiind asigurat prin adaosul de aromă.

Pe de altă parte, dacă prezența aromelor este menționată pe etichetele produselor modificate și vândute la bucată, în ambalaj individual, nu la fel stau lucrurile în cazul produselor comercializate în vrac ori semivrac, nici al celor vândute la tarabă. Așadar, cunoașterea listei produselor modificate devine o adevărată provocare. În această privință există un deficit de informație anormal.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.