Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Alimentația armăsarilor. Cum se hrănesc armăsarii de montă (reproducție)?

/
/
88 Views

Necesarul de hrană pentru armăsarii de reproducție diferă în funcție de greutatea corporală și de intensitatea utilizării lor la . În general armăsarii efectuează monta din martie și până în iunie. În funcție de aceasta, în alimentația armăsarilor se disting următoarele perioade: de pregătire pentru (o lună și jumătate înaintea campaniei de ); de (martie – iunie) și repaus sexual în restul lunilor din an. Normele de hrană diferă în funcție de greutate corporală și activitate de (tabelul de mai jos).

Norme de hrană pentru armăsarii de montă (reproducție)
Norme de hrană pentru armăsarii de montă (reproducție)

Alimentația armăsarilor de montă

Alimentația armăsarilor se face în așa fel încât aceștia să fie menținuți permanent în condiție de reproducător. Subalimentația cât și supraalimentația influențează negativ funcția de reproducție a armăsarilor. Necesarul de proteină, substanțe și vitamine influențează nu numai spermatogeneza și comportamentul sexual ei și calitatea produșilor obținuți. S-a constatat că armăsarii subalimentați se epuizează ușor, au apetitul sexual diminuat, producția de material seminal redusă la jumătate, fecunditatea mai scăzută, iar mânjii obținuți înregistrează la naștere o greutate mică.

Supraalimentația armăsarilor, mai ales asociată cu lipsa de mișcare, determină scăderea potentei sexuale, diminuarea reflexelor sexuale și oligospermie. Armăsarii trebuie pregătiți printr-o hrană adecvată cu cel puțin o lună înainte de sezonul de montă. În rația armăsarilor trebuie să se introducă:

 • fânul de bună calitate în cantitate de 6 – 10 kg/cap/zi. Recomandabil este fânul de amestec cu 25% leguminoase și 75% graminee;
 • suculentele se administrează în cantități moderate 7 – 10 kg: 3 – 5 kg /zi cu precădere în perioada de pregătire pentru montă, sau 4-6 kg/zi furajeră sau nutreț însilozat.
 • concentratele: se preferă ovăzul, orzul, târâtele, bobul, porumbul în cantități reduse, semințe de in, care se administrează sub formă de: amestec până la 3 – 6 kg/zi, din care ponderea o are ovăzul. Cu excepția ovăzului, toate concentratele se administrează zdrobite. Ovăzul trebuie să reprezinte 50 – 60%din totalul concentratelor, urmat de orz până la 30%, , mei, lărâţe, şroturi până la 10 -15%.

Substanțele minerale se asigură printr-un amestec format din cretă furajeră, faină de și sare de bucătărie ce se administrează în cantități de 90-120 g/cap/zi.

În sezonul de vară fânul este înlocuit parțial (2-4 kg) cu nutreț verde administrat ca atare sau pălit, în cantitate de 10 – 20 kg/zi. După încheierea sezonului de montă (vara), fânul poate fi înlocuit complet, cu nutrețul verde iar în timpul iernii se pot utiliza cantități mai mari de suculente. În perioada de repaus sexual, fibroasele pot fi înlocuite parțial cu paie de ovăz ce se administrează în cantități de 1 – 2 kg/zi. În tabelele de mai jos sunt prezentate orientativ rațiile de hrană pentru armăsari de reproducție în perioada de montă.

Rații de hrană pentru armăsarii de reproducție în perioada de montă, rase ușoare și intermediare - greutatea corporală de 600 kg
Rații de hrană pentru armăsarii de reproducție în perioada de montă, rase ușoare și intermediare – greutatea corporală de 600 kg

Rația zilnică se repartizează pe tainuri și se administrează astfel: concentratele în două tainuri, suculentele în 1 – 2 tainuri, iar fibroasele în 4 tainuri. Seara se administrează cel mai voluminos tain de fibroase, urmând ca peste noapte să se administreze al 4 -lea tain. Ca durată, fiecare repriză de furajare este de 1,5 – 2,5 ore iar ordinea recomandată la administrarea nutrețurilor dintr-un tain este de fân – apă – concentrate sau fân – suculente – fân – apă, aceasta influențând direct procesul de digestie. Fibroasele se administrează pe podea, în partea stângă a ieslei, această poziție de furajare asigură ținuta normală a coloanei vertebrale.

al armăsarilor este recomandabil să se asigure prin adăpători automate la discreție. Când nu dispunem de asemenea posibilități, adăparea se asigură obișnuit iarna de două ori pe zi și vara de trei ori pe zi. este în raport cu cantitatea de nutrețuri uscate consumate, adică de 3- 4 ori mai mult decât S.U. din rație, fiind în medie de 20 – 30 l/zi în sezonul rece și de 40 – 45 l/zi în cel cald. Vara, în cazul administrării de nutrețuri verzi, adăparea se face întotdeauna înaintea consumării acestora și niciodată după. Pentru prevenirea „colicilor de apă” la armăsarii însetați, li se va potoli setea prin administrarea repetată de cantități reduse de apă.

Rații de hrană pentru armăsarii de reproducție în perioada de montă, rase grele - greutatea corporală 750 kg
Rații de hrană pentru armăsarii de reproducție în perioada de montă, rase grele – greutatea corporală 750 kg

Alimentația armăsărușilor de montă (reproducție)

În alimentația tineretului mascul înțărcat sunt recomandate următoarele nutrețuri:

 • fibroase de bună calitate și recoltate într-un stadiu tânăr de vegetație, reprezentate prin fân de lucernă sau amestec de graminee și leguminoase (35 – 50%). Se administrează zilnic 4 – 6 kg sau la discreție, având rol în dezvoltarea aparatului digestiv iar pentru întărirea liniei spinării se distribuie pe jos;
 • suculentele sunt reprezentate de morcovi 2,5 – 3 kg/cap/zi, sfecla furajeră 4-6 kg/cap/zi sau 5 – 10 kg de siloz/cap/zi, iar în perioada de vară masa verde 10-15 kg/zi;
 • concentratele se administrează sub formă de amestec în cantități de 3 – 5 kg/zi, formate din 70% ovăz, 20% uruială de mazăre și 10% tărâțe sau 60% ovăz și 20% mazăre și tărâțe; de 2 – 3 ori pe săptămână tărâțele, fiind înlocuite cu semințe de in uruite.

Rația zilnică se administrează în trei tainuri în următoarea ordine: fibroase, suculente, apă și apoi concentratele. Nutrețurile concentrate se administrează la tainul de dimineață și seară iar cele fibroase la fiecare tain, din care cel de seară este cel mai voluminos (40%). Adăpatul se asigură prin adăpători automate sau la găleată de 3 ori pe zi. În alimentația armăsărușilor în vârstă de peste un an se recomandă următoarele nutreţuri:

 • fibroasele, reprezentate de fânuri naturale și cultivate, care se administrează în cantități de până la 10 kg iarna și 1 – 3 kg în perioada de vară;
 • suculentele, reprezentate de morcovi 2-5 kg/zi, sfecla 4 – 6 kg sau siloz 8-10 kg;
 • concentratele până la 5 – 6 kg, formate din amestecuri în care ovăzul reprezintă 60 – 70%;
 • nutrețul verde, care reprezintă nutrețul de bază în perioada de vară, se poate consuma între 15-35 kg în funcție de vârstă.

Durata pășunatului va fi de minimum 8-10 ore, de preferință în perioadele mai răcoroase ale zilei, urmând ca în orele de caniculă, tineretul să fie protejat sub umbrarele naturale sau amenajate pe pășune. Raţia stabilită se administrează în 3 tainuri, respectându-se ordinea cunoscută la administrarea sortimentelor de nutrețuri. În lipsa adăpătorilor automate, adăparea se face de trei ori pe zi, fiind obligatorie asigurarea acesteia atât pe pășune, cât și la padoc.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar