Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă arahidele? Cum/Când se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
657 Views

Arahidele sunt originare din Brazilia, de unde s-a răspândit apoi în S.U.A., Africa, China, India, Asia Mică și pe suprafețe mai mici în țările balcanice. În Europa, cultura acestei ocupă aproximativ 15 000 ha, suprafețele cele mai mari aflându-se în Italia, Spania și Grecia. Arahidele mai sunt cunoscute și sub denumirea de alune de pământ!

Această plantă leguminoasă se cultivă atât pentru consumul de boabe sub diferite forme: prăjite sau neprăjite, halva, diferite prăjituri, surogat de cafea etc., cât și pentru uleiul extras din boabe (adeseori 50%) – un produs comestibil de o excepțională calitate. Pe lângă grăsimi, boabele mai conțin substanțe proteice în proporție de 30% și extractive neazotate (10-12%). Turtițele rămase după separarea uleiului conțin proteine (47%), extractive neazotate (24%), grăsimi (6%), ceea ce le dă o mare valoare alimentară pe lângă gustul plăcut. Arahidele sunt întrebuințate în hrana oamenilor la prepararea halvalei sau de cele mai multe ori în hrana animalelor. Este o plantă anuală, erbacee, cu o rădăcină puternic ramificată.

Tulpina este scurtă, de 35-40 cm, păroasă și adesea culcată pe pământ. Frunzele sunt alterne, imparipenate, cu două perechi de foliole pețiolate, ovale și obtuze. Florile sunt mici, de culoare galbenă-portocalie, grupate câte 3-7 la subsuoara frunzelor. Floarea, la început este aproape sesilă. După fecundare, pedunculul floral se alungește mult, se curbează în jos și pătrunde în pământ până la adâncimea de 8-12 cm, unde se formează fructul și ajunge la maturitate.

Fructul este o păstaie ovoidă, cu 2-3 semințe. Păstaia are forma unei gogoși de viermi de mătase și suprafața striată reticular. Semințele sunt acoperite cu o coajă brună sau roșiatică. Este o plantă termofilă, care are nevoie de o insolație puternică pe toată perioada de vegetație. Până la înflorire este pretențioasă la , iar după aceea la uscăciune. Cele mai indicate sunt solurile ușoare, nisipolutoase, cu expoziție bună la soare. Pentru cultura arahidelor, solul nu se fertilizează decât la planta premergătoare.

arahidele?

În cazul arahidelor, arătura de toamnă se execută la o adâncime de maximum 15 cm. Nu se recomandă o arătură mai adâncă, întrucât păstăile se afundă până la stratul tare (hardpan). În cazul arăturilor adânci se întârzie maturarea fructelor, se îngreunează recoltarea, iar producția scade simțitor.

Alunele de pământ - schema de înființare a culturii
Cum se cultivă arahidele? – Schema de înființare a culturii de arahide

Semănatul se face, de regulă, în luna mai, când solul a atins temperatura de 13-15°C la adâncimea de 3-5 cm, în rânduri, la distanța de 50-60 cm. Arahidele se păstrează, în general, în păstăi și se decojesc înainte de semănat. Unii cultivatori strâng cojile, le macină, iar praful care rezultă este împrăștiat pe rândul de plante la răsărire. La hectar se folosesc 55-60 kg de sămânță. În situația în care nu am avut posibilitatea să însămânțăm bob cu bob (10-12 cm între ele), după răsărit plantele se răresc pe rând la 12-15 cm una de alta.

În continuare, cultura de arahide se întreține prin lucrări de prășit și eventual plivit pe rând. Înainte de înflorire, cu o săptămână, rândurile de plante se mușuroiesc și se afinează și se mărunțește bine solul între rânduri la 15 cm adâncime. Executarea acestei lucrări în perioada înflorii împiedică afundarea fructelor în pământ.

Când se recoltează arahidele?

Momentul recoltării arahidelor este atunci când tulpinile s-au uscat și au căpătat culoarea galbenă. Dislocarea plantelor din bilon se execută mecanizat, iar strângerea tulpinilor din bilonul dislocat se face manual sau cu ajutorul unor furci de tipul celor de cartofi. Plantele se strâng în grămezi și se lasă să se usuce la soare.

Când se cultivă pe suprafețe mai mici, arahidelor se poate face pe sol sau prepeleacuri. După uscare, fructele (păstăile) se dislocă cu mina de pe plantă sau prin scuturare sub efectul lovirilor repetate ale tufelor, cu o scândură așezată pe muchie.

Cum se păstrează arahidele?

Arahidele se sortează după separare și se păstrează în magazii uscate și aerate. Producția la hectar este de 1200-1500 kg păstăi uscate. În spații neaerate și cu umiditate mare, păstăile (foarte higroscopice) se umectează și mucegăiesc foarte repede. Valorificarea producției se face preambalat în saci mici de pânză, ori iută sau în vrac la kg. Pentru reînmulțire se folosesc numai semințe din recolta anului precedent, deoarece în al doilea an își pierd aproape complet germinația.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar