Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Nutriție / Ar trebui să mâncăm mai des lapte și produse lactate

Ar trebui să mâncăm mai des lapte și produse lactate

/
/
/
114 Views

Laptele în alimentația omului

Laptele este un aliment complex, extrem de hrănitor, de culoare alb-gălbuie, cu gust dulceag. Poate fi consumat atât în stare proaspătă, cât și prelucrat, în diverse forme. Despre calitățile nutritive ale laptelui, se știe din cele mai vechi timpuri, când filozofii antici au numit laptele “izvorul sănătății”, sucul vieții”, sau “sângele alb”. Prin lapte se înțelege, în general, laptele de vacă. Când se vorbește despre laptele altor animale se indică și specia respectivă. De exemplu: lapte de oaie, lapte de bivoliță, lapte de iapă, lapte de ren, lapte de măgăriță, de cămilă etc.

La noi în țară laptele și produsele lactate sunt consumate în cantități mai ridicate la țară, unde lăpticul reprezintă, uneori, mâncarea principală. Pentru omul modern, laptele este de foarte multe ori înlocuit cu diverse băuturi, care nu satisfac nici pe departe nevoile de bază ale organismului. Pe lângă această afirmație, diversele băuturi au în compoziția lor foarte mulți coloranți, conservați, îndulcitori, binecunoscuți sub denumirea generică de E-uri. Multe dintre aceste E-uri sunt interzise în țările mai dezvoltate, dar avizate la noi. Din păcate, pe măsură ce se acumulează în organism, produc, de cele mai multe ori, deteriorări severe ale stării de sănătate a consumatorului – consumator care, de cele mai multe ori este copil sau adolescent.

De ce lapte și produse lactate?

Motivele sunt arhicunoscute: laptele este un produs natural, care conține săruri minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu ș.a.), vitamine (A, D, E, K, B1, B2, B6, C, PP). Laptele poate avea efect calmant, dacă este consumat călduț, seara înainte de culcare. Dacă este consumat rece, ca atare, sau sub forma unor băuturi cu siropuri naturale de fructe, ori sub formă de lapte bătut, chefir, jitniță poate avea efect răcoritor.

Preparatele din lapte pot constituit un mic dejun foarte sănătos: lapte cu cacao, cafea cu lapte, tartine cu unt, cu brânză, cu telemea, cu cașcaval etc. Ca idei de gustări pe bază de lapte avem: iaurt, chefir, lapte bătut sau lapte acidofil. Pot constitui o cină ușor digerabilă următoarele mâncăruri pe bază de lapte: smântână cu mămăliguță, brânză de vaci cu mămăliguță, paste cu brânză etc. Deserturile, nu numai a celor mici, ci a întregii familii, pot fi preparate în casă, cu lapte, unt, brânză sau urdă: griș cu lapte, orez cu lapte, budinci, creme cu brânză, cu urdă, creme cu iaurt și cereale, plăcinte cu brânză etc.

Așadar, nu există absolut nici o scuză pentru care lactatele să lipsească din alimentația zilnică a fiecăruia. Fie că se servesc la micul dejun, ca gustare la prânz, cină sau ca desert, ele trebuie să facă parte din rația fiecărei persoane, începând din a șasea lună de viață. Statisticile arată că un consum constant de iaurt și chefir combate cu succes osteoporoza, ajută la menținerea sănătății întregului sistem osos și stimulează sistemul imunitar. Practic, 250 g de iaurt sau chefir asigură 20% din necesarul zilnic de proteine. De asemenea, probioticele (adică acele bacterii bune, care au rol de menținere a sănătății florei intestinale) din iaurt și chefir protejează împotriva cancerului de colon.

Laptele asigură o importantă sursă de trofine

Laptele este unul din puținele alimente naturale, care asigură organismului tânăr o importantă sursă de trofine, adică substanțe nutritive (glucide, lipide, proteine, săruri minerale și vitamine), extrem de necesare pentru creștere și dezvoltare. Laptele este bogat în proteine de calitate superioară, ușor digerabile și cu o mare putere de formare a țesuturilor noi, mai ales în perioada de creștere și de refacere a țesuturilor osoase, în cazul fracturilor.

Pe lângă proteine, lactatele și brânzeturile reprezintă sursa cea mai importantă de calciu. Raportul calciu/fosfor în laptele de vacă este supraunitar (125 mg 100%/91 mg 100%), apropiindu-se de cel existent în oase. Laptele este alimentul care poate fi utilizat de organism cu efort redus de digestie, fiind un aliment ideal pentru copiii mici, persoanele bolnave, pentru cele aflate în convalescență, pentru femeile gravide sau cele aflate în perioada de alăptare, pentru bătrâni și pentru persoanele care lucrează în mediul toxic. O alimentație rațională trebuie să conțină lactate și brânzeturi în proporție de 25-30% din valoarea calorică a rației unui copil cu vârsta de 1-6 ani, 20% pentru femeile gravide sau care alăptează, 12-16% pentru adolescenți și 5-10% pentru persoanele adulte, sănătoase.

Laptele trebuie fiert

Laptele crud este cunoscut pentru anticorpii pe care îi conține și pentru efectele benefice asupra sănătății. Dar, atunci când nu sunt respectate condițiile de igienă, laptele crud poate deveni o sursă de îmbolnăvire. Așadar, dacă optezi pentru laptele crud, atunci, înainte de a-l consuma, trebuie să-l fierbi timp de 15-30 de minute la maxim 95 de grade Celsius.

Unde așezăm laptele în frigider?

Atenție! Nu depozita cutia de lapte pe uşa frigiderului, acolo unde temperaturile oscilează şi unde laptele se poate acri mai repede. Pune-l undeva în zona de mijloc a frigiderului, unde temperatura rămâne constantă, chiar dacă deschizi frecvent ușa.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *