Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă anemonele sau floarea Paștelui? Cum se îngrijește cultura?

/
/
458 Views

Anemonele sunt flori ce prezintă o rozetă de frunze pețiolate, palmat sectate, colorate verde-intens. Tulpinile florale, înalte de 20-30 cm, poartă în vârf câte o floare mare, alcătuită din mai multe foliole petaloide, foarte viu colorate roșu, albastru, roz sau albe și numeroase stamine de culoare aproape neagră. Imediat sub floare se află un așa- zis guleraș format din frunze verzi lipsite de pețioli. Subteran, are tubercul aplatizat, brun-negricios, din care pornesc rădăcinile și părțile vegetative aeriene. Soiuri: cu flori simple: Hollandia (roşu), Sylphide (roz), De Cayenne (culori diferite); cu flori duble: St. Brigitte (culori diferite), Admiral (roz), Le Gouverneur (roşu). Înfloreşte primăvara. O plantă formează în jur de 10 flori.

Anemonele – cerințe față de sol, apă și căldură

Anemonele se pe soiuri revene, bogate în humus și foarte bine drenate. Anemonele sunt sensibile la excesul de umezeală și temperaturile scăzute persistente. Expoziția însorită favorizează coloritul florilor.

Producerea tuberculilor de anemona

Semințele de anemona se folosesc pentru obținerea tuberculilor (pattes), care servesc cel mai adesea la înființarea unei culturi. Înmulțirea se face și prin divizarea tuberculilor în perioada de repaus. Anemonele se seamănă către sfârșitul verii, în lădițe sau în răsadnițe reci, într-un pământ foarte afânat (pământ de frunze + mraniță + nisip). Este bine să se semene mai rar și răsadul să nu se repice, deoarece suportă greu această lucrare. Tinerele plante rezistă peste iarnă, fără încălzire, dacă sunt protejate cu geamuri de răsadnițe, mulci de frunze etc.

Răsadurile de anemona din lădițe se plantează pe brazde în primăvara următoare. Îngrijirea plantelor constă în udatul regulat, îngrășarea cu soluții minerale în concentrație de 0,1% și întreținerea solului curat de buruieni. În iulie plantele intră în repaus (frunzele se usucă), moment în care se scot tuberculii din pământ și se curăță cu foarte multă grijă pentru a nu-i răni. Apoi, se stratifică cu turbă sau pământ de frunze în cutii de carton sau de scândură. Depozitarea se face în încăperi răcoroase și uscate.

și se îngrijesc anemonele?

Înființarea unei culturi florifere de anemone se face toamna sau primăvara foarte devreme (februarie-martie). Tuberculii se pun la înmuiat cu o zi înainte. Plantarea lor se face la distanțe de 25-­30 cm între rânduri, 10-12 cm pe rând și la adâncimea de 5-­10 cm. Terenul trebuie să fie bine îngrășat cu gunoi de grajd. Lucrările de îngrijire sunt aceleași ca în cazul producerii materialului săditor. Bolile frecvent întâlnite la anemone sunt pătarea frunzelor și făinarea.

anemonele
anemonele

Pătarea frunzelor (Peronospora anemones) se manifestă pe fața inferioară a frunzelor, unde apare un praf albicios, constituit din conidioforii ciupercii. Pe vreme călduroasă (temperaturi peste 9°C), boala evoluează rapid în leziuni brune, care cuprind toată frunza. Combaterea se realizează prin dezinfecția solului înainte de plantare și tratarea plantelor cu substanțe fungicide.

Citește și: Cum se cultivă Rudbeckia sau bulgări de soare

Făinarea (Oidium sp.) se manifestă prin prezența unei pâsle albicioase deasupra frunzelor, pe tije și flori. Daunele sunt mai mari în culturile cu plante prea dese pe rând. Pentru prevenirea apariției făinării, se recomandă pulverizări cu substanțe pe bază de sulf. În sere sau răsadnițe cu posibilități de încălzire se poate practica cultura forțată a anemonelor. Plantarea se face în august-septembrie, la distanțele de 15/15 cm. Temperatura optimă este de 14-16°C. Înflorirea începe în luna noiembrie. Recoltarea florilor se face în faza de boboc în prag de deschidere și floare complet deschisă. Florile tăiate au o durată de 8-10 zile, în vase cu apă.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar