Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Amestecăm strugurii negri cu strugurii albi când facem vin?

/
/
351 Views

În țara noastră mai există încă, în special în zonele de șes și pe nisipuri, soiuri de vițe hibride producătoare direct nealtoite. Mai sunt unii neștiutori care le atribuie acestor vițe, în mod nejustificat, aceleași calități ca și la soiurile nobile. Nu se recomandă să amestecăm strugurii negri cu strugurii albi atunci când facem vin. Totuși, în cazul în care dorim să facem un experiment, este bine să știm că pentru aceste soiuri este necesară o specială, în scopul de a evita extragerea din struguri a unor componente dezagreabile, astfel:

  • hibrizii producători direcți în majoritate sunt foxați, iar acești componenți dezagreabili sunt situați mai mult în pieliță. Pentru astfel de struguri vom face o prelucrare specială precum și tratamente adecvate asupra mustului și vinului.
  • există hibrizi producători direcți (HPD.) nefoxați, dar strugurii sunt atacați de mucegai și nu putem să-i expunem la fermentarea pe boștină deoarece respectivele vor avea defecte.

În general aceste vinuri nu rezistă decât până în primăvară, apoi se depreciază.

Ce trebuie să fac pentru a obține vinuri, cât de cât bune, din amestec de struguri?

Pentru a obține vinuri bune din amestec de struguri trebuie să se respecte următoarele reguli de vinificație:

  • zdrobirea, desciorchinarea, presarea, iar tratarea musturilor să se facă cu 2 g  + 10 g cărbune + 20 g bentonită pentru fiecare decalitru.
  • se face decantarea, urmată imediat de însămânțarea cu fermenți selecționați; se pot face și corectări corespunzătoare de zahăr în așa fel ca mustul să aibă aproximativ 200 g zahăr la litru.

Citește și: Cum se face vinul alb – preparat în propria gospodărie?

La această vinificare se reține faptul că se recomandă ca mustuiala să stea cât mai scurt timp posibil în contact cu boabele zdrobite. În cazul că nu avem bentonită, se poate mări doza de cărbune vegetal între 12 și 15 g la 10 litri.

Amestecăm struguri albi cu struguri negri când facem vin?

Amestecul de struguri negri cu albi dau vinuri de o culoare neaspectuoasă. Acestei culori nedefinite la vin i se spune pătată sau spălăcită. Vinul din astfel de amestec va avea și un gust nearmonice și nici nu rezistă în timp. Totuși, în caz de doriți să amestecați strugurii albi cu cei negri, pentru a ajunge la o culoare normală trebuie să:

  • amestecăm vinul proaspăt cu tescovină curată, proaspătă, de la , din aceeași zi și se lasă 12 – 24 de ore. Tescovina are proprietatea de a reține culoarea pătată.
  • mai facem încă un tratament cu cărbune vegetal, dar asociat cu gelatină ( 1 – 1,5 g la 1- L) urmată de o barbotare energică.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar