Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Alimentația sănătoasă versus obezitatea

/
/
844 Views

copiilor este de cele mai multe ori o rezultantă a educației alimentare primite de la părinți, bunici sau apropiați. Aceștia se conduc după principiul ‖mai grăsuț, mai frumos‖. Nimic mai neadevărat și cu atât mai puțin sănătos. Se recurge la suplimente de vitamine chiar dacă medical nu este necesar, lucru care duce inevitabil la creșterea considerabilă a poftei de mâncare, în final ajungându-se la supraponderabilitate. Atunci când alimentele sunt alese după principii sănătoase nu mai este necesară suplimentarea alimentației cu diverse vitamine și minerale. Sunt părinți care, din comoditate sau din diverse alte motive, preferă să dea copiilor bani pentru a-și cumpăra așa-numitele snacks-uri, în loc să le dea la școală un pachet cu alimente sănătos sau un fruct.

Se apelează deseori la dulciuri, fie la insistențele copilului, fie pentru că acestea plac chiar adultului. Acestea sunt, de cele mai multe ori, tentante prin varietatea lor. Adultul nu se gândește că cel mic potolindu-și foamea cu dulciuri nu mai este atras de mâncarea sănătoasă, rezultatul fiind un deficit de proteine, vitamine și alți nutrienți importanți. Datorită cantității de zahăr din aceste produse, precum și a acizilor grași saturați, în timp, se poate ajunge la dislipidemii, la ateroscleroză.  Obezitatea poate fi un produs și al sedentarismului, al statului în fața calculatorului și a televizorului, toate activități statice, în loc să promovăm mișcarea, activități fizice de tipul mersului cu bicicleta, dansul, înotul, etc. – mijloace dătătoare de sănătate.

La nivel European, statisticile arată că 1 băiat din 3 și 1 fată din 5 sunt obezi, numărul copiilor cu probleme de greutate crescând în fiecare an. România se află pe locul 3 în Europa la obezitate, un loc cu care nu ar trebui să ne mândrim. Un model pentru noi ar trebui să fie Hipocrate, care spunea: „Cu cât ne hrănim mai mult și mai bine, cu atât ne dărâmăm viața mai repede”.  Ideal este ca noi, adulții, părinți sau profesori, să contribuim la dezvoltarea armonioasă a generațiilor tinere prin transmiterea de informații adecvate și eficiente privitor la o alimentație completă și sănătoasă și, nu în ultimul rând, prin propriul exemplu în ceea ce privește comportamentul nostru alimentar.  O alimentație sănătoasă trebuie să conțină numărul de calorii necesar organismului, în raport cu vârsta, cu efortul fizic și cu cel intelectual depus.

O alimentație rațională și sănătoasă trebuie să conțină cât mai multe nefierte – , salată verde, țelină, ridichi, roșii, , usturoi, ceapă, mazăre, fasole, etc., bogate în vitamine – , , piersici, prune, etc. întrucât fructele și legumele proaspete cresc capacitatea de apărare a organismului. Alimentele pot fi aromatizate cu ajutorul produselor vegetale – cimbru, muștar, ardei roșu, busuioc, mentă, etc., acestea asigurând necesarul de proteine asimilabile, calciu, vitamine, săruri minerale și enzime, cu rol biocatalizator. În ceea ce privește produsele din carne, pot fi utilizate produsele din carne slabă (de pui, vițel), pește, fructe de mare. La fel de importante sunt cerealele germinate, laptele degresat, mierea de albine, drojdia de bere care conține 16 vitamine și 14 minerale. Sunt indicate sucurile naturale, preparate în casă, eventual fără zahăr și renunțarea la băuturile sintetice, carbogazoase, cu mulți aditivi și zahăr. Toate aceste alimente furnizează organismului vitalitate, energie și multă bună dispoziție, precum și o încetinire a procesului de îmbătrânire.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar