Hit enter after type your search item

Ajowa sau Chimenul Indian (Trachyspermum ammi)

/
/
/
973 Views

Ajowa face parte din familia pătrunjelului și mai este numită chimen indian, datorită asemănării cu chimenul. Partea folosită drept condiment este reprezentată de fructele mici, asemănătoare cu cele ale chimenului, considerate, în mod greșit, semințe. Ajowa sau chimenul indian este originar din India, dar se mai cultivă și în Iran, Egipt, Pakistan și Afganistan.

Nume engleză: Ajwain, Carom, Ajowan, Bishop’s Weed, Ajwan
Alte nume: Chimen Indian
Partea folosită: Fructele mici, asemănătoare cu cele ale chimenului, numite, în mod greșit, semințe.

Semințele de Ajowa sunt de culoare verde-cenușie, dungate și curbate (cu aspect similar celor de chimen). Uneori, tulpina, fină și mătăsoasă rămâne agățată de sămânță. De obicei sunt vândute întregi. Pot fi mestecate ca atare, pentru proprietățile lor medicinale. Au gust amar și iute și amorțesc limba pentru o perioadă. Gătite, își atenuează gustul. Dacă sunt pisate, semințele au gust puternic, asemănător cu al cimbrului, dar mult mai aspru, nota finală fiind mai blândă și mai plăcută.

Chimenul indian este de de obicei pisat într-o piuliță sau strivit între degete, înainte de utilizare. Când semințele se folosesc întregi, pentru paratha sau alte tipuri de pâine indiană, trebuie ușor frecate între ele, ca să elibereze uleiurile și să își sporească gustul. Semințele pot fi păstrate mult timp, dacă sunt ferite de lumină și în recipiente etanșe.

Originea chimenului indian este bazinul Mediteranei de est, poate Egipt. Astăzi, principalele zone de cultură sunt Persia și India, dar în comerțul mondial acest condiment este de mică importanță. Numele său în diverse limbi sugerează că mirodenia provenea din bazinul estic al Mediteranei și a ajuns în India în cursul cuceririlor grecești. Ajowa se folosește aproape exclusiv în Asia Centrală și în India de Nord. În lumea arabă, se întâlnește în berbere, amestec de condimente etiopian cu rădăcini indiene și arabe.

Ajowa – utilizări în mâncare

Aroma puternică este potențată prin prăjire și se potrivește cu cartofii și peștele. Lintea și fasolea sunt alimentele preferate de utilizare. În India, ele sunt condimentate cu un unt parfumat, care conține ajowa. Prăjirea în unt potențează aroma și extrage gustul, datorită temperaturii înalte. În bucătăria sud-indiană, amestecul de tip tadka (care conține ajowa) se folosește nu numai pentru legumele uscate, ci și pentru legume verzi și pentru orez fiert. Ajowa este intens folosită ca plantă medicinală în medicina ayurvedică indiană, mai ales în afecțiunile aparatului digestiv.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :