Hit enter after type your search item

De ce se adaugă aditivi alimentari în alimente? Ce fac acești aditivi?

/
/
/
832 Views

Multe alimente conțin — substanțe adăugate în alimente înainte să ajungă la consuma­tori. Deși mulți condamnă folosirea acestora — uneori pe bună dreptate — rolul aditivilor poate fi important.

De ce se adaugă în alimente?

Aditivii alimentari pot fi atât substanțe chimice naturale, cât și sintetice, adăugate în alimente din diferite motive: pentru conservare; pentru a conferi alimentelor o valoare nutritivă sporită; pentru a ușura procesarea și/sau producția acestora, pentru intensificarea aromei, culorii, mirosului, structurii și aspectului.

Ce fac aditivii alimentari?

Aproape toate alimentele naturale se alterează rapid dacă nu sunt tratate cu aditivi. În unele cazuri alterarea poate fi nesemnificativă; de exemplu, particulele de zahăr se lipesc unele de altele formând bulgări, devenind astfel mai greu de utilizat. Dar în privința altor alimente, cum ar fi lactate, , , fructe și legume – acestea devin necomestibile, deoarece se acresc, râncezesc sau putrezesc. În cele mai multe cazuri consumul de alimente putrezite, râncezite este foarte periculos.

Citiți și: De ce trebuie adăugați aditivii alimentari în alimente? 

poate fi încetinită prin folosirea de aditivi, cunoscuți sub numele de conservanți. Unii încetinesc acțiu­nea microorganismelor din alimente; alții, denumiți antioxidanți, încetinesc alterarea uleiurilor și grăsimilor – frecvente în produse­le alimentare. Alți conservanți ajută la păstra­rea alimentelor umede sau uscate – depinde de starea în care acestea trebuie păstrate, sau declanșează condițiile care permit altor aditivi să funcționeze. Există aditivi de întărire, glazurare, acoperire a alimentelor, care prelungesc termenul de valabilitate al acestora, protejându-le.

Valoarea nutritivă a unor alimente constă în și minerale, însă uneori acestea pot lipsi, sau se pot pierde în urma proce­durilor de procesare și conservare. Pe lângă aceasta, aditivii joacă un rol important în prepararea tipurilor de alimente pentru persoane cu regimuri speciale, cum ar fi dia­beticii, sau persoanele care consumă alimente cu un nivel scăzut de calorii sau de sodiu, din motive medicale.

Aditivii care dau aroma, culoarea, mirosul și structura alimentelor, constituie cea mai complexă grupă de aditivi. Aditivii care fac parte din acest grup sunt denumiți aditivi cosmetici, sau modificatori senzoriali, deoarece modifică alimentele, astfel încât percepția noastră față de aceasta să se schimbe.

Aditivii alimentari = Numerele

Cei mai mulți aditivi se pot identifica cu ajutorul numerelor E, incluse în lista cu conținutul produselor alimentare ambalate, prezentă pe etichetele acestora. Aceste numere reprezintă aditivii alimentari chimici și naturali care au fost aprobați de Comunitatea Europeană.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :