Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Acneea și ciocolata. Este acneea favorizată de ciocolată?

/
/
434 Views

și miturile create în jurul acesteia

Odinioară, li se sugera fetelor să se mărite, iar dacă asta nu era de ajuns, li se spunea să aibă copii. Astăzi, acneea continuă să împodobească frunţile adolescenţilor, chiar dacă aceştia nu mai sunt deloc virgini, în virtutea unei sexualităţi eliberate.

În jurul acneei a existat întotdeauna un „folclor” bogat. Printre toate recomandările posibile, cele cu privire la restricţiile alimentare au fost cât se poate de imperative şi draconice. Adolescentul nu era destul de chinuit de faţa plină de coşuri, trebuia să i se mai impună şi nişte regimuri austere, de parcă scopul acestora ar fi fost să-l pedepsească, nu să-l vindece de acneea supărătoare!

Anatema a fost aruncată ba asupra cărnii de porc, şi mai ales asupra mezelurilor, ba asupra dulciurilor, şi mai ales asupra ciocolatei, care a stat mereu în colimatorul dieteticienilor, mari propovăduitori ai interdicţiilor.

Ce anume favorizează acneea?

Acneea nu are o cauză unică sau, în orice caz, dacă aceasta există, a rămas necunoscută până în prezent. În schimb, se cunoaşte influenţa conjugată a unor factori favorizanţi care afectează în acest fel pielea:
, un amestec de grăsimi, este secretat în mod excesiv de glandele sebacee din piele, sub influenţa hormonilor;
celulele de keratină, care căptuşesc canalul de la baza firului de păr, se înnoiesc cu regularitate. Cele moarte sunt eliminate, dar, nu se ştie de ce, în cazul acneei, consistenţa acestora se modifică şi devin prea vâscoase, ajungând în cele din urmă să astupe orificiul canalului foliculului pilos, care se destinde şi duce la apariţia unui coş;
– la fundul foliculului pilos, sebumul captiv se modifică în contact cu germeni ca Propioni bacterium acnes. Această bacterie favorizează apariţia unui comedon (punct negru), care se poate infecta şi se transformă în pustulă.

Consumul de favorizează acneea?

Să aibă oare alimentaţia vreun rol în declanşarea acneei? Această idee pare încă destul de tare ancorată în conştiinţa populară în sondajul nostru.

La întrebarea: „Consumul dc ciocolată favorizează acneea?”:

 • 40% din răspunsuri au fost DA,
 • 38% NU,
 • iar 22% nu au avut nici o opinie.

În ancheta realizată dc O.K. Magazine, în 1988, pe un eşantion de 2079 adolescenţi:

 • 57% mărturiseau că sunt mari consumatori de dulciuri,
 • 40% considerau că ciocolata declanşează apariţia acneei,
 • 36% credeau că ciocolata n-are nici un rol,
 • iar 24% nu s-au pronunţat.

Care este, de fapt, realitatea?

Există oare un răspuns ştiinţific la această întrebare?

 1. Studiile au arătat că numai postul total reduce secreţia de sebum cu aproximativ 30%. In schimb, restricţiile alimentare sau excluderea anumitor mâncăruri nu au nici o influenţă. Cel puţin, aceasta este opinia lui Grant (1965), Fulton (1969), Emerson (1972).
 2. Mac Donald (1968) are însă îndoieli, iar Mackie (1974) propune alte ipoteze.

Ce au descoperit cercetătorii când vine vorba de acnee și ciocolată?

Grant a selecţionat un lot de persoane convinse că ciocolata are un rol în apariţia acneei lor. Le-a dat să mănânce numeroase tablete, dar nu a notat nici o agravare la nivel cutunat.

Mac Donald le-a dat unor tineri de 19-21 de ani, timp de 5 zile, 28 g de ciocolată pudră pe kilogramul de greutate corporală (aproximativ 1800 g pe zi), amestecată cu 1,4 g/kg/zi de lapte degresat. Verificând, a găsit în sebum o creştere de colesterol de +41 mg/1, la băieţi, şi de +29 mg/1, la fete. Cât despre trigliceride, valorile erau de-152 mg/1, la băieţi, şi de +18 mg/1, la fete. Aceste valori au fost înregistrate independent de procentul de colesterol sangvin, care a scăzut în aceeaşi perioadă, şi de trigliceride, care, practic, nu au crescut.

Fulton a comparat, într-un studiu în dublu orb pe 650 de adolescenţi, efectele unui baton de ciocolată şi al unui baton zaharos – ambele cântărind 113 g şi conţinând aproape aceleaşi cantităţi de glucide şi de lipide vegetale – asupra acneei lor. Fiecare subiect a primit cât un baton pe zi, timp de o lună.

Acneea și ciocolata. Este acneea favorizată de ciocolată?
Studiul lui Fulton

Rezultatele studiilor privind influența ciocolatei asupra acneei

Aşadar, nu există o diferenţă semnificativă între efectul batonului de ciocolată şi al batonului martor. Mai mult, compoziţia sebumului nu a suferit nici o modificare.
Fulton a conchis: „Ingestia unor foarte mari cantităţi de ciocolată nu a afectat clinic evoluţia acneei şi nu a influenţat din punct de vedere biologic producţia şi compoziţia sebumului”.

Minkin (1970) şi Emerson (1973) au confirmat concluziile lui Fulton.

Mackie a emis ipoteza că responsabilă pentru îngroşarea sebumului ar putea fi cantitatea mare de acizi graşi saturaţi prezenţi în untul de cacao. În prezent, se ştie că, de fapt, acizii graşi sunt mult mai nesaturaţi decât se credea. El considera, de asemenea, că xantina şi zaharoza din ciocolată măresc procentul de insulină din sânge, ceea ce ar stimula acţiunea lipoproteinlipazei. Dar această enzimă intervine la nivelul sangvin. Astfel, se favorizează stocarea de acizi graşi sub formă de trigliceride, pentru a constitui grăsimile de rezervă. Pe lângă aceasta, nu există nicio dovadă că ar exista o acţiune la nivelul trigliceridelor din sebumul cutanat. Trigliceridele, după cum am văzut, nu cresc atunci când se consumă ciocolată.

Care este adevărul în privința acneei?

In cele din urmă, nici un studiu medical nu aduce rezultate care să dovedească faptul că ciocolata ar fi susceptibilă de agravarea acneei.

În afară de aceasta, când se studiază acneea adolescenţilor, trebuie să se ţină cont de factorii psihici. Stresul, mai ales cel din perioadele de examene, favorizează acneea deoarece face să crească seboreea.

De aceea, Kaminester conchide că „regimul alimentar nu joacă nici un rol în tratamentul pacienţilor acneici; nici chiar consumul unor mari cantităţi de ciocolată nu agravează acneea”.

vezi și: Despre mitul ”ciocolata îngrașă” și regimurile de slăbire

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar