Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Determinarea acidității totale a berii. Determinarea dioxidului de carbon

Titrarea acidității unei probe de analizat, cu o soluție de hidroxid de sodiu cu titru cunoscut, în prezența fenolftaleinei ca indicator.

Aparatură, materiale și reactivi necesare pentru determinarea acidității totale a berii

  • Sticlărie de laborator
  • Termometru
  • Hidroxid de sodiu, soluție 0,1N
  • Fenolftaleină, soluție 1% în alcool etilic
Determinarea acidității totale a berii – Mod de lucru

Într-un vas conic de 500 ml, se introduc 250 ml apă și se aduc la fierbere continuând fierberea timp de 2 minute. Se adaugă, cu pipeta, 10 ml de analizat din eșantionul de din care s-a eliminat CO2, cu ajutorul unui agitator orbital. Se continuă încălzirea încă 1 minut. Sursa de căldură va fi astfel reglată ca pe parcursul ultimelor 30 de secunde, astfel încât conținutul vasului conic să fiarbă. Se agită apoi 5 secunde, se răcește rapid la temperatura camerei. Se adaugă apoi 1 ml fenolftaleină și se titrează cu hidroxid de sodiu, soluție 0,1N până la apariția culorii roz, care trebuie să persiste 1 minut.

Calcul și exprimarea rezultatelor 

Aciditatea totală, exprimată în ml soluție NaOH 1N la 100 ml bere, se calculează cu relația:
Aciditatea totală= (V1x 0,1x f) x100/V2 (ml sol NaOH 1N /100 ml bere)

în care: V1- volumul soluției de hidroxid de sodiu 0,1N folosit la titrare, în ml 0,1- factorul de transformare pentru volumul de soluție de NaOH 0,1N în soluție de NaOH 1 N V2- volumul de bere de analizat f- factorul soluției.
Rezultatul se exprimă cu o zecimală.

Citește și: Ce rol are apa în organism? Apa este singurul lichid care hidratează?

Determinarea conținutului de dioxid de carbon din bere

Principiul metodei

În aparatul de determinat dioxidul de carbon din berea aflată pe flux, CO2  este eliberat din proba de bere prin impulsuri electrice peste un electrod de platină, până la presiunea de achilibru. Se stabilește conținutul în CO2 din valoarea presiunii citite și a temperaturii berii. Determinarea conținutului de CO2  la berea din cutii sau sticle se bazează pe principiul legii lui Henry, care se aplică unei stări de echilibru dintre gaz și lichid într-un spațiu inchis. Legea precizează că la o anumită temperatură, cantitatea de gaz dizolvat într-un lichid este proporțională cu presiunea parțială a gazului de deasupra lichidului.

Aparatură și materiale

  • Aparat de determinare a CO2 în sticle INPACK-2000, Haffmans;
  • Aparat de determinare a CO2 în flux GEHALTEMETER, Haffmans;

Mod de lucru

Pentru determinarea conținutului de CO2 pe flux se atașează la robinetul tancului de bere furtunul de legătură a aparatului și se lasă să curgă berea prin camera de curgere. Se citește pe ecran presiunea și temperatura berii. Cu ajutorul unei rigle de calcul se calculează conținutul de CO2 al berii. Rezultatul se exprimă în % masice, cu două zecimale.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar