Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Analiza alimentelor - lucrări de laborator / Aciditatea apei. Cum se determină aciditatea apei?

Aciditatea apei. Cum se determină aciditatea apei?

/
/
/
22 Views

Aciditatea reprezintă un parametru care determină conţnutul în probă de apă a substanţelor care interacţionează uşor cu bazele tari (hidroxizii de Na şi K). Cantitatea de bază ce interacţionează cu proba de apă determină aciditatea totală a apei. Aciditatea apei de regulă depinde în cea mai mare parte de conţinutul în ea a bioxidului de carbon dizolvat. O parte de aciditate poate fi determinată de prezenţa în apă a acizilor humice şi fulvice. În toate aceste cazuri pH-ul apelor nu este mai mic decît 4,5.

Cum se determină pH-ul apei?

Unele ape reziduale conţin acizii liberi sau sărurile lor în cantităţile mari – în acest caz valorile pH-ului apelor pot fi mai mici decît 4,5. Aciditate care coboară pH-ul apelor sub valorile de pH 4,5, se numeşte aciditate liberă. Aciditatea apei se determină cu ajutorul titrării probei cu o soluţie de bază tare. Cantitatea de soluţie care a mers la titrarea probei de apă pînă la atingerea ei valorii pH de 4,5 corespunde acidităţii libere. Cantitate de bază care a mers la titrarea probei pînă la atingerea ei valorii pH de 8,3 corespunde acidităţii totale. Dacă pH-ul probei de apă este mai mare decît 8,3, atunci aciditatea apei de analizat este egală cu zero. Aciditatea liberă şi totală se exprimă în mgech/l.

Aciditatea apei. Materiale necesare

  • biuretă cu un volum de 50 ml şi cu precizie de 0,1 ml;
  • colbe conice de 200 ml, colbe cotate de 1 l.
  • Fixanalul de NaOH (0,1N);
  • Indicatorul metiloranj (soluţie de 0,005%).
  • Fenolftaleină, soluţie de 0,5%.

Aciditatea apei – mod de lucru

  • Pentru determinarea acidităţii libere la 100 ml de probă se adaugă 2 picături de metiloranj şi se titrează pe fonul alb cu soluţie de NaOH 0,1N pînă la apariţia culorii galbene.
  • Pentru determinarea acidităţii totale la 100 ml de probă se adaugă 3 picături de fenolftaleină şi se titrează pe fonul alb cu soluţie de NaOH 0,1N pînă la apariţia culorii roz la indicator.

În concluzie se indică toate rezulattele obţinute şi conclutiile făcute referitor la calitatea probei de apă analizată.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *