Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

8 reguli simple atunci când culegi strugurii pentru vinificare

/
/
469 Views

Există 8 reguli simple atunci când culegi strugurii pentru vinificare. Aceste reguli pe care le vom enumera pe scurt, nu necesită prezența ustensilelor speciale și nici cunoștințe deosebite. Se folosesc ustensilele uzuale și în funcție de calitatea recoltei, se vor aplica măsurile corespunzătoare.

 1. Timpul de cules. Este recomandabil ca via de pe lângă casă să fie culeasă pe cât posibil numai pe timp frumos. Se evită culesul pe timp ploios sau când bate vântul (se prăfuiesc strugurii).
 2. Amestecul de soiuri la cules. Se recomandă ca fiecare soi să se culeagă separat și, de asemenea, vinificarea să se facă separat. După fermentare, respectivele vinuri se pot amesteca în proporții dorite, făcând corecțiile de aciditate etc. (știind că unele soiuri din diverse motive nu dau în fiecare an aceeași calitate de ).
 3. Recoltele avariate. Recoltele bătute de grindină, mucegăite, atacate de mană, de asemenea se vor culege separat, cu puțin timp înainte de momentul optim pentru recoltare pentru a nu se degrada complet. De asemenea și vinificarea se va face separat și se vor face în plus anumite corecții la musturi, precum și unele îngrijiri speciale. În cazul în care toată recolta este compromisă se vinifică totul în amestec.
 4. Strugurii pentru vinifcare căzuți și murdari se pot spăla cu soluții de 3% metabisulfit, apoi se usucă, urmând a-i vinifica imediat.
 5. Climatul nefavorabil, rece sau ploios, face ca la unele soiuri, strugurii să aibă zahăr insuficient și deci să fie acri. Acești nu se lasă pe butuc, pentru a nu se strica complet. Se pot culege și depune într-o încăpere, pe paie uscate, într-un singur strat. Se pot ține astfel 3-4 săptămâni. În acest timp, prin fenomenul de respirație a boabelor, se va micșora aciditatea (acreala strugurilor) și se va concentra zahărul. De asemenea, strugurii pentru vinificare atinși de ger sau înghețați se vor ține în același mod într-o încăpere, dar numai la temperaturi moderate, pentru a se dezgheța lent, apoi se vor vinifica.
 6. Tăiatul strugurilor. La strugurii pentru vinificare nu se rup de pe coardă cu mâna, ci se taie obligatoriu cu un briceag sau foarfecă.
 7. Vasele și ustensilele ce se întrebuințează la culesul și transportul strugurilor trebuie să fie în perfectă stare de curățenie, din material emailat, preferabil din plastic sau lemn. Ori de câte ori se oprește lucrul, uneltele se spală și se lasă la uscat. La fel se procedează cu uneltele și folosite în timpul obținerii vinului.
 8. Alte reguli. Unui amator nu îi este permis ca strugurii culeși să rămână neprelucrați pentru a doua zi. De aceea se recomandă să se culeagă doar strugurii care pot fi prelucrați în ziua respectivă. Este complet contraindicat să se lase strugurii culeși paie, frunze sau să se manipuleze strugurii cu obiecte metalice nesmălțuite sau cu smalțul sărit.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar